Ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην υπηρεσία του έθνους!

Του Μανώλη Κοττάκη

Η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της. Δυστυχώς. Το ζήσαμε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη με τη συμπεριφορά που επέδειξε ο πρωθυπουργός απέναντι σε πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους προσέβαλε για να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει χάσει επίσης την ψυχραιμία της στα εθνικά θέματα και δεν αντέχει την παραμικρή κριτική. Το ζήσαμε στη συνάντηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη

κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για την πορεία των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των εφημερίδων «Εστία» και «δημοκρατία», στις μόνες δηλαδή που ασκούν συντεταγμένη και τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση επί τη βάσει αποκαλύψεων και γεγονότων για όλα όσα συζητά με την Άγκυρα πίσω από τα παρασκήνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση και στον υπογράφοντα. Είχαν προηγηθεί η επίθεση του πρωθυπουργού κατά μέσων ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο για το Μεταναστευτικό, με την οποία «φωτογράφισε» και πάλι τις εφημερίδες μας, καθώς και περίεργες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος είπε ότι θα τεθούν «όρια στην κριτική» και υπαινίχθηκε πειθαρχικές ποινές και διώξεις!

Αναλογιστείτε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνα, sites, εφημερίδες) πλην εξαιρέσεων και όμως δεν αντέχει την κριτική που της ασκούν… δύο έντυπα!

Θεωρούμε / θεωρώ ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν πρέπει ποτέ να προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά. Διότι έτσι απομακρυνόμαστε από την ουσία. Δεν θα απαντήσουμε. Προφανώς δεν θα αποκαλύψουμε το όνομα του κορυφαίου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που επικουρώντας τον υπουργό εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στο πρόσωπό μου και στην εφημερίδα μας μέσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά βεβαίως θα ενημερώσουμε με ονόματα και διευθύνσεις την πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Μαρία Αντωνιάδου για τη στοχοποίησή μας. Διότι, εδώ που φτάσαμε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν θα χάσω και δεν θα χάσουμε την ψυχραιμία μας. Δεν θα αναλωθούμε σε προσωπικούς καβγάδες. Θα επιμείνουμε στην ουσία των θεμάτων. Πόσο μάλλον όταν στην ίδια συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο κύριος Γεραπετρίτης δικαίωσε πανηγυρικά την «Εστία», αφού ολοκλήρωσε προηγουμένως τις απαξιωτικές αναφορές του εναντίον της.

Και αυτό αποτελεί για εμάς μεγάλη ηθική ικανοποίηση, τις ύβρεις δεν τις αγνοούμε, αλλά τις προσπερνούμε. Μας δικαίωσε, γιατί σχεδόν έναν μήνα μετά την αποκάλυψή μας για τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που προβλέπει το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του τουρισμού που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας υπό διαβούλευση (σύμφωνα με τις οποίες ακρωτηριάζονται οι βραχονησίδες μέχρι τριακόσια στρέμματα και τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τα σύνορα από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα), ο κύριος υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για το εξής: θα κάνει παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Τουρισμού προκειμένου να αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές που, αν ψηφίζονταν, θα οδηγούσαν στην ακύρωση του άρθρου 121 του Δικαίου της Θάλασσας με νόμο του ελληνικού Κοινοβουλίου!

Και μόνο το γεγονός ότι διατάξεις αποσύρονται αποδεικνύει ότι ήταν αντεθνικές. Και ότι είχαμε δίκιο που επιμείναμε. Ευχαριστούμε πολύ που το αναγνωρίζετε, κύριε υπουργέ! Εάν αυτό το δίκιο συνοδεύεται από μερικές ειρωνικές αναφορές και προσωπικά επιθετικά σχόλια εναντίον μας λέμε σ’ αυτούς οι οποίοι τα διατυπώνουν ότι, εφόσον μένουν σε αυτό το επίπεδο, μας είναι αδιάφορο. Μας ενδιαφέρει να προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας και όχι η γνώμη τους.

Δυστυχώς οι βραχονησίδες, για τις οποίες είχαμε δημοσίως μόνο τη στήριξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της Λέσβου κυρίου Παρασκευαΐδη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χίου Σταύρου Μιχαηλίδη, δεν είναι το μοναδικό ζήτημα στο οποίο δικαιωνόμαστε και υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις. Υπάρχουν κι άλλα.

Ήμασταν οι μόνοι που από το καλοκαίρι που συνέβη το επεισόδιο στην Κάσο και οι Τούρκοι μας ευχαρίστησαν επειδή με την άδεια που τους ζητήσαμε για να ποντίσουμε το καλώδιο (κατ’ αυτούς) αναγνωρίσαμε τη θαλάσσια δικαιοδοσία τους επισημάναμε με αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα πόσο δυσμενής θα αποδειχθεί αυτή η εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τα νέα επεισόδια στις Οινούσσες της Χίου απέναντι από τα Καρδάμυλα, τη γενέτειρα σημαντικών εφοπλιστών μας, και στις Κυκλάδες με τη χωροθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων στο κέντρο του Αιγαίου, δείχνουν και ποια είναι η στόχευση των Τούρκων στις διαπραγματεύσεις και ποια η στρατηγική τους. Ζητούν συνδιοίκηση και συνδιαχείριση για οτιδήποτε επιχειρούμε να κάνουμε στο Αιγαίο.

Κι εμείς δυστυχώς έχουμε υποκύψει στις απαιτήσεις τους. Τους… ρωτάμε! Στην Κάσο τούς ρωτήσαμε σε περιοχή οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ. Τους ρωτήσαμε και για τα θαλάσσια οικόπεδα και έχουμε αλλάξει τους χάρτες δύο φορές προκειμένου να ικανοποιηθούν, αλλά και πάλι τους απορρίπτουν! Μας ζητούν να τους ρωτήσουμε και τώρα αν μπορούμε να ποντίσουμε καλώδιο δυτικά των Οινουσσών. Δυτικά!

Προσπερνούμε και πάλι τις ύβρεις του κυρίου υπουργού, καθώς όσα του επισημαίνουμε τα βρίσκει και θα τα βρίσκει μπροστά του. Κι αν τυχόν συναινέσει, δεν θα τον «κυνηγά» η κριτική της «Εστίας», αλλά οι Ερινύες. Αυτές θα του στερήσουν τον ύπνο.

Υπάρχει ακόμη ένα θέμα το οποίο υποτιμά ως συνήθως η Αθήνα, αλλά θα το βρει μπροστά της! Το Μειονοτικό. Οι ασχήμιες που έγιναν εις βάρος του νόμιμου μουφτή Ροδόπης, ο οποίος προπηλακίστηκε βάναυσα και εκδιώχθηκε από υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας την ώρα που έκανε την προσευχή του σε τέμενος στην Ξάνθη. Ασχήμιες οι οποίες έμειναν αναπάντητες. Και το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός ο οποίος εκπροσωπεί την Ελληνική Δημοκρατία στη μειονότητα και εφαρμόζει τη σαρία έμεινε ανυπεράσπιστος, καθώς δεν του συμπαραστάθηκε ουδείς Έλλην κρατικός αξιωματούχος με δημόσιες δηλώσεις του.

Κι όμως! Αυτή η απρέπεια, η οποία υπάρχει μαγνητοσκοπημένη, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να δείξει στη διεθνή κοινότητα ποιος καταπιέζει πραγματικά τη μειονότητα.

Ο νόμιμος μουφτής Ροδόπης ημέρα Παρασκευή, κατά την οποία είχε παραστεί σε εκδήλωση για το ιεροσπουδαστήριο της Ξάνθης, μετέβη στο πλησιέστερο τέμενος για να ασκήσει τα λατρευτικά του καθήκοντα και να προσευχηθεί. Για να ασκήσει τη θρησκευτική του ελευθερία και το συνταγματικώς κατοχυρωμένο ατομικό του δικαίωμα. Το οποίο του το στέρησε κάποιος που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί κατηγορεί την Ελλάδα ότι… παραβιάζει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Αντί λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία να συμπαρασταθεί στον μουφτή και να καταγγείλει την παραβίαση των ελευθεριών του παρακολούθησε απαθώς τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, δύο του ΣΥΡΙΖΑ και ενός του ΠΑΣΟΚ, να δικαιολογούν την απρέπεια και τον τραμπουκισμό. Και στην πραγματικότητα να ανέχονται τη συνδιοίκηση στη Θράκη. Ευτυχώς που αντέδρασαν οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αχμέτ Ιλχάν.

Θα έρθει ο καιρός που κάποιοι στην Αθήνα θα μετανιώσουν πικρά για αυτές τους τις σιωπές και θα κάνουν αυτοκριτική για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον μας επειδή τους επισημάναμε τα προφανή τους λάθη. Τα οποία τους τα έχουμε πει επανειλημμένως και ιδιωτικά! Γιατί τότε θα καταλάβουν ότι ο εχθρός δεν ήμασταν εμείς, αλλά ότι ο εχθρός βρισκόταν απέναντι! Και ας έχουν τις αυταπάτες ότι μπορεί να τον κάνουν φίλο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς φόβο και πάθος. Με την ευχή και την ελπίδα ότι θα κάνουν και εκείνοι στην κυβέρνηση τη δική τους δουλειά. Οπότε η κριτική μας δεν θα έχει αντικείμενο. Οποία ευτυχία. Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία του έθνους. Διά παν ενδεχόμενο.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

The post Ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην υπηρεσία του έθνους! appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα