Απειλές από τον Τούρκο πρέσβη: Η Άγκυρα πάντα κάνει αυτό που λέει

Η Άγκυρα πάντα "λέει αυτό που κάνει” και "κάνει ό,τι λέει” τονίζει σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, απαντώντας σε ερώτηση περί του αν τελικά θα αδειοδοτηθεί η TPAO -η τουρκική εταιρεία πετρελαίων- για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού "μνημονίου". Τονίζει ωστόσο ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στις συζητήσεις οριοθέτησης με την Αθήνα,

όπως έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Τα μηνύματά μας είναι πάντα σε κάθε επίπεδο, ανοιχτά και ευθύτατα. Δεν μας αρέσουν τα τετελεσμένα εναντίον μας και ούτε δρούμε εμείς με αυτό τον τρόπο. Λέμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που λέμε. Παραδείγματος χάριν εξακολουθούσαμε επί χρόνια να προειδοποιούμε τους Ελληνοκύπριους- και τους περιφερειακούς και άλλους συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- ότι οι μονομερείς απόπειρές τους να χαράξουν γραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο παραβίασαν ξεκάθαρα τα δικαιώματά μας και εκείνα του Τουρκοκυπρίων. Καμία χωρα δεν μπορεί να απλά να καθίσει ήσυχη όταν οι άλλες υφαίνουν ιστούς που τόσο εμφανώς επηρεάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Ειδικά μια χώρα όπως η Τουρκία που διαθέτει την μεγαλύτερα ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, όμως, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική Τσαβούσογλου, τείνει χείρα συνεργασίας προς την Ελλάδα.

"Είναι αυτονόητο ότι κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να περιλαμβάνει μια άσκηση δούναι και λαβείν και η κοινή γνώμη οφείλει να αισθάνεται άνετα με αυτό το γεγονός της ζωής. Τα μοντέλα συνεργασίας που προωθήθηκαν από την ίδια τη συμφωνία όπως και τα συνοδευτικά έγγραφα που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ως δύο μέλη της ΕΕ, προσφέρουν περαιτέρω ιδέες. Όπως το βλέπω η συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο δεν αποτελείται απλά από τη χάραξη μέσων γραμμών και την απόδοση πλήρους επήρειας σε νησιά, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους παράγοντες. Στην πραγματικότητα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας είναι ένα πολύ περίπλοκο αντικείμενο μελέτης".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα