Χατζηδάκης: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Σχετικά με την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών -και υποψήφιος στον βόρειο τομέα στις επόμενες εθνικές εκλογές- Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -

Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM, τόνισε ότι «η θέση της Νέας Δημοκρατίας έχει παρουσιαστεί από το 2016 και είναι ευρύτερη, δεν καλύπτει μόνο τον νόμο Κατσέλη, καλύπτει συνολικά το θέμα των κόκκινων δανείων».

«Τα κόκκινα δάνεια είναι πια στην Ελλάδα, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και των πιστωτών, στο 46%, με επίσημα στοιχεία. Είναι πανευρωπαϊκό ρεκόρ, ενδεχομένως και παγκόσμιο ρεκόρ. Δεύτερη χώρα είναι η Κύπρος με 29%, τρίτη η Ιταλία με 11% και μετά ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 5%. Εμείς από το 2016 είχαμε πει ότι χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση διότι θα το πληρώσουμε όλοι μαζί αυτό το πρόβλημα, τράπεζες, φορολογούμενοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, οι πάντες. Λέμε ότι θα πρέπει στα επιχειρηματικά δάνεια να υπάρχει ένας απλός μηχανισμός, όχι ο εξωδικαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης που δεν έχει λειτουργήσει καθόλου, έχουν καλυφθεί μόνο χίλιες κάτι περιπτώσεις, με βάση τον οποίο οι τράπεζες έχουν πάρει τις λεγόμενες προβλέψεις σε κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας», επισήμανε. «Αυτό», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «αφορά στον νόμο Κατσέλη, που κι εκεί είναι τα κόκκινα δάνεια και που κι εκεί εμείς προτείνουμε μια σειρά από ρυθμίσεις».

«Προτείνουμε κατ' αρχήν μια επιτάχυνση της διαδικασίας, που κρατάει καμιά 15αρια χρόνια, προτείνουμε να υπάρχει ένας μηχανισμός που ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και υπάρχει μηχανισμός διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ τραπεζών, μεταξύ τραπεζών, εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων. Προτείνουμε επίσης να ξεκινάει η όλη διαδικασία από τον έλεγχο των υποθέσεων εκείνων που υπάρχουν μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία γιατί εκεί μπορεί να κρύβονται περισσότερο και μπαχτατσήδες», πρόσθεσε.

Σύμπτωση με την κυβέρνηση σε επτά διατάξεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης

«Έτσι όπως διαμορφώνεται το σκηνικό υπάρχει μια σύμπτωση σε επτά επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι η απλούστευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αλλαγή του καθεστώτος ασυλίας των βουλευτών, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Εμείς είχαμε πει στον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, αν δεν συμπίπτουμε, να δώσουμε τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή, εφόσον μεσολαβούν εκλογές σε κάθε συνταγματική αναθεώρηση, να αποφασίσει η ίδια για την κατεύθυνση. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε τις αναθεωρητέες κατά τον ΣΥΡΙΖΑ διατάξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τις αναθεωρητέες κατά τη Νέα Δημοκρατία διατάξεις, να μεσολαβήσουν εκλογές και ο λαός στη συνέχεια να αποφασίσει για την κατεύθυνση προκειμένου η επόμενη Βουλή να πάρει τις αποφάσεις. Αυτό τελείωσε και αυτό που απομένει πια είναι να δούμε ποιες διατάξεις θα συγκεντρώσουν 180 ψήφους, ώστε να αναθεωρηθεί στη συνέχεια με 151, ποιες διατάξεις θα πάρουν τώρα 151 ψήφους προκειμένου στη συνέχεια να αναθεωρηθούν με 180 ψήφους. Αυτή είναι η μόνη τεχνική δυνατότητα που υπάρχει», εξήγησε ο κ.Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση για την αναθεώρηση του άρθρου 16, που ορίζει τον χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, ο κ.Χατζηδάκης διευκρίνισε: «Εκεί, εμείς έχουμε υπερψηφίσει και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διότι συμφωνούμε σε κάποια σημεία και στη φιλοσοφία κρατώντας το δικαίωμα στην επόμενη Βουλή, η Βουλή να αποφασίσει κυρίαρχα όπως συνέβαινε και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης στο άρθρο 16 γιατί, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην επιτροπή, δεν φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει άποψη. Εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση για δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει μια πρόταση για μη κρατικά πανεπιστήμια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να ακούσει κάποια πρόταση παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο πια που κρατάει αυτή την απαγόρευση».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε: «Αυτή είναι η στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Σέβομαι τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ. Εμείς λέμε ότι από την ώρα που μεσολαβεί ο λαός δεν θα έπρεπε να ακυρώσουμε τη δυνατότητα του λαού να καθορίσει την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσδώσει στη συνταγματική αναθεώρηση την κατεύθυνση που θέλει. Αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο η εντολή του λαού να υλοποιηθεί».

Ερωτηθείς σχετικά με την επομένη της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τον τρόπο που η ΝΔ τοποθετείται στο εξής διευκρίνισε: «Κανείς δεν παραγνωρίζει ποια είναι η επίσημη ονομασία. Αυτή (σ.σ. Βόρεια Μακεδονία) είναι πλέον η επίσημη ονομασία με υπογραφή -δυστυχώς- της Ελληνικής Δημοκρατίας[...] Αυτό το οποίο εμείς τονίζουμε, πέρα και από το θέμα της επίσημης ονομασίας -και προφανώς δεν είμαστε εκτός του διεθνούς πλαισίου για να παραγνωρίζουμε τις όποιες επίσημες συμφωνίες της χώρας- υπάρχει προφανώς η συνείδηση του καθενός, η εθνική φιλοτιμία του καθενός και υπάρχει και κάτι που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, μιλώντας για την ταυτότητα και τη γλώσσα, που είπε ότι εμείς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας "Μακεδόνες" δεν πρόκειται να τους αποκαλούμε. Διότι εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση είναι να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση των Σκοπίων να αυτοαποκαλεί τον λαό της "Μακεδόνες"».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα