"Κόφτη" στο ύψος του δανείου και όχι στην αξία της πρώτης κατοικίας, συζητούν τώρα για τον ν. Κατσέλη

Με κριτήριο το ύψος του δανείου και δευτερευόντως την αξία του ακινήτου, φαίνεται ότι θα οδεύσει η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να συγκλίνουν τα ζητούμενα και των δύο πλευρών.

Τελευταίες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο πήχης των 120.000 ευρώ που έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα ως το ανώτατο όριο αντικειμενικής

αξίας την οποία θα μπορούσε να καλύψει με τον νέο νόμο η προστασία της πρώτης κατοικίας, "μεταφέρεται" στο ύψος του δανεισμού του δανειολήπτη.

Με την "μεταφορά" αυτή, το πιθανότερο είναι ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα μπορεί να προστατεύεται με τον νέο νόμο θα μπορέσει να παραμείνει ψηλά, ενδεχομένως και πάνω από τις 200.000 ευρώ.

Μεταθέτοντας το βασικό κριτήριο για τη δυνατότητα υπαγωγής στο νέο καθεστώς προστασίας από το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας στο ύψος του δανεισμού του αιτούντος προστασία, φαίνεται ότι θα επιτευχθεί η συμβιβαστική "χρυσή" τομή που αναζητεί η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση του νέου νόμου Κατσέλη και να ισορροπήσουν τα εκατέρωθεν ζητούμενα.

Ο προσδιορισμός του "κόφτη" για υπαγωγή δανειοληπτών σε καθεστώς προστασίας στο ύψος του δανεισμού, θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να "πουλήσει" προεκλογικά τη διατήρηση της υψηλής προστατευόμενης αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

Πριν καταλήξουν, πάντως, οριστικά στην τελική συμφωνία, οι τράπεζες θα πρέπει να μετρήσουν με τα νέα δεδομένα πόσους δανειολήπτες του ν. Κατσέλη πιάνει ο νέος "κόφτης", να υπολογίσουν το κόστος που θα επέλθει σε επίπεδο προβλέψεων και βεβαίως, να λάβουν την έγκριση από τον SSM για να προχωρήσουν στη συμφωνία.

Πάντως, η "ομπρέλα" του νέου νόμου Κατσέλη δεν φαίνεται ότι θα χωρέσει δάνεια περισσότερα των 10 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα σημερινά 16 δισ. ευρώ που βρίσκονται ενταγμένα στον νόμο, καθώς και η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι τα χρήζοντα πραγματικά προστασίας δάνεια κινούνται στην περιοχή των 7 – 9 δισ. ευρώ.

Από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τραπεζών, είναι πολύ πιθανό στο νέο καθεστώς προστασίας να ενταχθούν όχι μόνο δάνεια αμιγώς στεγαστικά, αλλά και δάνεια επαγγελματικά στα οποία έχει μπει ως εξασφάλιση η πρώτη κατοικία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επαγγελματικά δάνεια που έχουν ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία κινούνται στα 2,6 – 2,7 δισ. ευρώ (τα δάνεια αυτά είναι εντός της "δεξαμενής" των 16 δισ. ευρώ).

Καθώς το ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που δεν θα αντιστρέψει το καλό επενδυτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την πρόσφατη έξοδο της χώρας στις αγορές με το πενταετές ομόλογο, ο νέος νόμος Κατσέλη θα έχει ισχυρά φίλτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Την επιλεξιμότητα των δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα καθορίσουν όχι μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και κριτήρια περιουσιακά που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί πλήρως και αφορούν εκτός από την ακίνητη, και την κινητή περιουσία των δανειοληπτών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχει συζητηθεί ακόμη πώς θα υπολογίζονται για την αποπληρωμή του δανείου οι κινητές αξίες του δανειολήπτη που είναι άμεσα ρευστοποιήσιμες. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας θα συνοδεύεται από την άρση του τραπεζικού και συνολικά περιουσιακού απορρήτου του αιτούντος.

Οι ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας. Κυβέρνηση και τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).
β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό η κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).
γ) Με "κούρεμα" του δανείου, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο, και
δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα