Δεν πέρασε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό
Την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Όπως μεταδίδει το protothema.gr, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά και 3 "παρών".
Αντιθέτως, το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής
Συνολικά, από τις 36 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ το "πράσινο" φως για να περάσουν στην δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου έλαβαν οι 32 καθώς εκτός από το άρθρο 30 καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Να σημειωθεί ότι τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση εάν το άρθρο 32 λάβει και στις 14 Μαρτίου τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής θα μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενό του κατά το δοκούν. Ακόμα όμως και αν υιοθετηθεί η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου πως η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, είναι σίγουρο ότι η επόμενη πλειοψηφία δεν θα έχει λάβει άδεια για να προωθήσει διαδικασίες άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Εκτός αυτών: Ευρύτατη πλειοψηφία 237 βουλευτών έλαβε το άρθρο 62 για τον περιορισμό της πρόνοιας της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 86 με 253 ψήφους για την ποινική ευθύνη υπουργών και το 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές.
Οριακή πλειοψηφία που πιθανότατα διαφάνηκε σε δεύτερη καταμέτρηση υπήρξε στο άρθρο 3 για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας. Για το συγκεκριμένο άρθρο ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε υποστηρικτές από την δεξαμενή των ανεξάρτητων καθώς ορισμένοι βουλευτές της Κουμουνδούρου καταψήφισαν.
Πέρασε τελικά το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους- ΕκκλησίαςΠέρασε τελικά με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων υπέρ, η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι δεν είχε περάσει στα προς αναθεώρηση άρθρα καθώς φερόταν να έχει συγκεντρώσει μόλις 150 ψήφους. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν ψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα της κας Γεννιά, η οποία ωστόσο διέψευσε την πληροφορία με δήλωσή της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά οι θετικές ψήφοι ήταν όντως 150 και λόγω του οριακού αποτελέσματος αποφασίστηκε η επανακαταμέτρηση, μετά την οποία διαπιστώθηκε τελικά ότι το άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 151 ψήφους.
Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όλες οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος τελικά υπερψηφίστηκαν.
Πηγές του Μαξίμου, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, δήλωσαν "Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας.".
Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας)
Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:
1. Επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής.
Συγκεκριμένα:
Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Ποιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασαν
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, δεν πάει σε 2η ψηφοφορία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για:
- το άρθρο 30 παρ. 1 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 148 "ΝΑΙ", 120 "ΟΧΙ", 3 "ΠΑΡΩΝ".
- το άρθρο 34 παρ. 1 εδάφιο Β (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 147 "ΝΑΙ", 121 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ".
- το άρθρο 35 παρ. 2 περιπτ, γ΄(προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας) γιατί έλαβε 150 ΝΑΙ, 118 ΟΧΙ και 2 ΠΑΡΩΝ.
- το άρθρο 41 παρ. 5 (προς την κατεύθυνση αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και σε περίπτωση αδυναμίας κοινοβουλευτικής εκλογής άμεση εκλογή, εφόσον έχουν προηγηθεί διαδοχικές ψηφοφορίες εντός εξαμήνου από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γιατί έλαβε 150 "ΝΑΙ", 118 "ΟΧΙ", 2 "ΠΑΡΩΝ"
Συνολικά ψήφισαν 274 βουλευτές. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την εκπεφρασμένη στάση τους, και μετείχε μόνο ο εισηγητής Ανδρέας Λοβέρδος. Απείχε και η ΚΟ της Ένωσης Κεντρώων, που επίσης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία, με εξαίρεση τον Ιωάννη Σαρίδη που ψήφισε. Απουσίαζαν επίσης ο Γ. Κασαπίδης (ΝΔ) και οι Πάνος Καμμένος και Αριστείδης Φωκάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και απουσίαζε επίσης ο Στάθης Παναγούλης.
Σε ένα μήνα από σήμερα θα γίνει η 2η ψηφοφορία στην οποία θα μπει προς ψήφιση το σύνολο των άρθρων και των διατάξεων των άρθρων τα οποία έχουν συγκεντρώσει από 151 ψήφους και άνω.
Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ραγδαίες εξελίξεις στην υγεία του Σουμάχερ: Πού μεταφέρθηκε, πότε, πώς
- Θα πέσετε κάτω από τα γέλια! Δείτε την ανάρτηση του Αρναούτογλου με αφορμή τη γιορτή των ερωτευμένων
- Θεσσαλονίκη: Σοβαρά τραυματισμένος άνδρας που έπεσε σε φρεάτιο
- Το γκολ του Ολυμπιακού - ΒΙΝΤΕΟ
- Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
- Βουλή: Δεν πέρασε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
- Αλαλούμ με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καταψήφιση του άρθρου 3 - Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου
- Εθνικές εκλογές, αποκάλυψη: Πότε στήνει κάλπες ο Τσίπρας, ποιος έβγαλε ημερομηνία στη φόρα [φωτο]
- Συντάξεις Μαρτίου 2019 και κριτήρια επιδόματος ενοικίου
- Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λέει το Μαξίμου – Πώς ψήφισαν τα κόμματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Δεν πέρασε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου από τον λαό
- Για..."προοδευτικό μέτωπο" συνεδρίασε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Καθαρίστρια με 13 παιδιά καταδικάστηκε για πλαστογράφηση απολυτηρίου δημοτικού
- Ποινικές διώξεις για κακούργημα για τα επισφαλή δάνεια της Attica Bank
- Οριακά αναθεωρητέο το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
- Ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Δεν «πέρασε» το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας
- Μοναδική εμπειρία στο χιόνι από τον ΟΠΑΠ
- Η Ισπανία έχει παγιδευτεί σε έναν κύκλο πολιτικής αστάθειας
- Ηχηρή διαφοροποίηση Κασιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ) στην Αναθεώρηση
- Πως φτωχύναμε έτσι...
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- MasterChef: Αυτή η ομάδα κέρδισε στη δύσκολη ομαδική δοκιμασία!
- Πρόγνωση ΕΜΥ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο και χιόνια την Παρασκευή 15/2
- Νέες εφευρέσεις για ποδήλατα που είναι σε άλλο επίπεδο (vid)
- Αλαλούμ με δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καταψήφιση του άρθρου 3 - Έντονη αντίδραση από το Μαξίμου
- Αναστάσιος Κολοβός: Ο «Ζούβας» του «Έλα στη θέση μου» μέσα από τα δικά του μάτια!
- Συνταγματική αναθεώρηση: Ποια άρθρα πέρασαν, ποια κόπηκαν. Πώς ψήφισε η Βουλή
- MasterChef: Έξαλλος ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος! Το χώσιμο στους παίκτες και οι… κουτσουλιές στα πιάτα
- Με αντιπροσωπεία του Οικoυμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Διάλογο με τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ