Δένδιας: Κέντρο και θαυμασμός στον Μαδούρο δεν συνδυάζονται

«Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ο χώρος του Κέντρου είναι αυτός που κρίνει την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα και αυτό εκτιμώ ότι θα συμβεί και τώρα», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Δένδιας και υπογραμμίζει: «Κέντρο και θαυμασμός στον Μαδούρο δεν συνδυάζονται».

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στο Νότιο Τομέα της Β' Αθηνών

τονίζει ότι η ΝΔ οφείλει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να την εμπιστευτούν και να αναδείξει «τι περιπέτεια θα σημαίνει για τη χώρα στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε μια ενδεχόμενη περίοδος ακυβερνησίας».

Στις κυρίαρχες προτεραιότητες της ΝΔ στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, ο κ. Δένδιας αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, και την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, ενώ εκφράζει την ελπίδα «ότι θα ενώσουμε όλους τους Έλληνες μετά την κυριαρχία επί μία δεκαετία ενός τοξικού πολιτικού λόγο και μιας ρητορικής μίσους, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ταλαιπώρησε τη χώρα και τους πολίτες της».

Παράλληλα μιλά για τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου μέχρι στιγμής, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συστηματική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, ενώ κάνει ξεχωριστή αναφορά στα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Νίκου Δένδια, υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας, στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κύριε Δένδια ήσασταν ο πρώτος που είχατε μιλήσει από την πλευρά της ΝΔ, προ αρκετών μηνών μάλιστα, για τον στόχο της αυτοδυναμίας που έπρεπε να θέσει το κόμμα σας. Εκτιμάτε ότι δικαιωθήκατε από τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Και πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος;

Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν ήταν αποτέλεσμα υπερβολικής αισιοδοξίας η εκτίμησή μου ότι η Νέα Δημοκρατία μπορούσε και όφειλε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Στην πραγματικότητα ήταν προϊόν ρεαλιστικής αποτίμησης, με βάση, αφενός, τα ιστορικά όρια του κόμματός μας, σε όλο το φάσμα που εκτείνεται από τη συνταγματική Δεξιά μέχρι την Κεντροαριστερά, αλλά και αφετέρου στη διάψευση των προσδοκιών μεγάλου τμήματος των εκλογέων που μετακινήθηκαν συγκυριακά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως δεν είναι ώρα για προκαταβολικούς πανηγυρισμούς. Με σεμνότητα, μετριοπάθεια και χωρίς το παραμικρό δείγμα αλαζονείας, οφείλουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ακόμη και όσους δεν μας ψήφισαν ποτέ στο παρελθόν, να εμπιστευθούν την πρόταση διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οφείλουμε επίσης να αναδείξουμε τι περιπέτεια θα σημαίνει για τη χώρα στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε (όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αμυντική- εξωτερική πολιτική) μια ενδεχόμενη περίοδος ακυβερνησίας.

Μπορείτε να κάνετε μία πρώτη αποτίμηση της προεκλογικής περιόδου; Ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων διεξάγεται σε ομαλό πλαίσιο;

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το «στραπάτσο» που υπέστη με την τακτική της οξύτητας, την οποία χρησιμοποίησε προ των ευρωεκλογών, απέφυγε αρχικά να επαναλάβει το ίδιο σφάλμα. Βεβαίως, δεν ξέχασε τις παλιές συνήθειες, να μας παρουσιάζει σαν το «σκοτάδι» έναντι του «φωτός» που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο ίδιος, παρότι η έννοια του «ηθικού πλεονεκτήματος», μετά και τα όσα είδαμε με τις τροπολογίες την τελευταία εβδομάδα που παρέμεινε η Βουλή ανοιχτή, μόνο ειρωνικούς γέλωτες προκαλεί. Επιτρέψτε μου όμως να διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το αν θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας να μην υποκύψει στον πειρασμό της χωρίς όριο οξύτητας και των προσωπικών επιθέσεων. Αν πάντως διαπράξει και πάλι το ίδιο σφάλμα, το μόνο που θα κατορθώσει θα είναι να υποστεί εκλογική πανωλεθρία. Οι πολίτες θέλουν πλέον τεκμηριωμένες προτάσεις και επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν επιθυμούν τεχνηέντως «αγανακτισμένο» πολιτικό λόγο, από ένα κόμμα που ως κυβέρνηση απέτυχε στα πάντα.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται όμως τις τελευταίες ημέρες για τη Δικαιοσύνη, λόγω των αλληλοκατηγοριών δικαστικών; «Σκιάζει» το θέμα αυτό την προεκλογική περίοδο.

Αυτό που σκιάζει εν γένει την πολιτική ζωή της χώρας είναι η συστηματική προσπάθεια εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, επί τέσσερα και πλέον έτη, από την απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα όσα αδιανόητα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν απλώς τα επίχειρα της προσπάθειας αυτής. Ας μη μας διαφεύγει επίσης, ότι αποχωρώντας ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ένα συνταγματικό «πραξικόπημα», προκειμένου να ορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, παρότι είχε ήδη απολέσει τη λαϊκή εντολή. Πρόκειται για ένα ακόμη σύμπτωμα της πλήρους ασέβειας που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του σε ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο της Δημοκρατίας. Οι ευθύνες συνεπώς για το ότι εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο με τη Δικαιοσύνη να είναι εκ των πραγμάτων ένα από τα θέματα της πολιτικής διαμάχης, πρέπει να αναζητηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εφόσον η ΝΔ εκλεγεί τελικά κυβέρνηση, ποια θα πρέπει να είναι η κυριότερη προτεραιότητά της;

Η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας, με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα επιτρέψει με τη σειρά της τη μείωση μιας σειράς φορολογικών επιβαρύνσεων, όπως και να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους ασθενέστερους, η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, που θα επιτρέψει να υπάρξουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του κλίματος ασφάλειας στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητές μας. Δεν είναι οι μοναδικές φυσικά, καθώς θα μπορούσα να προσθέσω την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κ.ά. Κυρίως όμως ευελπιστώ ότι θα ενώσουμε όλους τους Έλληνες μετά την κυριαρχία επί μία δεκαετία ενός τοξικού πολιτικού λόγο και μιας ρητορικής μίσους, η οποία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, ταλαιπώρησε τη χώρα και τους πολίτες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στη ΝΔ για υπερβολική έμφαση στα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι τόσο μεγάλα όσο παρουσιάζονται. Τι απαντάτε;

Αν «κανονικότητα» αποτελεί η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, η γενικευμένη ανομία, η καταπάτηση του ασύλου και η βία των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια, το... βάψιμο με μπογιές της Βουλής, το να γίνονται «κατ΄ έθιμο» εδώ και τέσσερα χρόνια επιθέσεις με μολότοφ σε συγκεκριμένο σημείο της Αθήνας, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα αποτροπής, το να μοιάζουν πλέον με «ανεξάρτητο κράτος» τα Εξάρχεια, τότε η ΝΔ είναι «υπερβολική» στην κριτική της. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πλήρως την κριτική μας. 'Αλλωστε, αν ήθελα να απαριθμήσω όλα τα φαινόμενα που δείχνουν ανοχή στην ανομία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα, άλλοτε σουρεαλιστικά άλλοτε τραγικά, βιώσαμε επί μία και πλέον τετραετία, θα χρειαζόμουν έναν... τόμο κύριε Αρμένη. Στη βάση όλων των παραπάνω βρίσκεται η εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες νοοτροπία της απερχόμενης κυβέρνησης και η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η ασφάλεια των πολιτών περιλαμβάνεται κι αυτή στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, ενώ αντίστοιχα το ίδιο πράττει και ο κ. Μητσοτάκης στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Εκτιμάτε ότι το Κέντρο είναι αυτό που θα κρίνει την έκβαση της εκλογικής μάχης;

Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ο χώρος του Κέντρου είναι αυτός που κρίνει την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα και αυτό εκτιμώ ότι θα συμβεί και τώρα. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά εκφράζει από το 1974 και τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο μόλις πρόσφατα ανακάλυψε και μέχρι πριν λίγα χρόνια αποκήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεγάλο μας πλεονέκτημα σε αυτή τη μάχη είναι επίσης ότι η Νέα Δημοκρατίας έχει πρόεδρο έναν κατ΄ εξοχήν φιλελεύθερο πολιτικό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες του συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου αντιλαμβάνονται άλλωστε ότι Κέντρο και θαυμασμός στον Μαδούρο δεν συνδυάζονται.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νεα δημοκρατια, το φως, ελλαδα, αθηνα, σημαίνει, εκλογες, απε-μπε, συριζα, νέα, βουλη, φως, τσιπρας, συγκεκριμένο, ψηφοδελτια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι πολιτες, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, οικονομικη κριση, το θεμα, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, φως, ωρα, αυξηση, ανθρωπινα δικαιωματα, αμφιβολιες, απε, απε-μπε, βρισκεται, γινεται, γινονται, δυστυχως, διχτυ, δειγμα, εκβαση, εκτιμηση, ελπιδα, εβδομαδα, εννοια, εξαρχεια, επρεπε, ετη, ζωη, ζωης, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυριε, κομμα, λογο, μητσοτακης, μειωση, μολοτοφ, νικο, νοοτροπια, μπε, παντα, ορια, ουσιαστικα, προβληματα, συγκεκριμένο, συζητηση, σειρα, το φως, φυσικα, αγωνας, ασφαλεια, βαψιμο, δικαιωματα, εμφαση, χωρα, σημαίνει, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα