Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ και για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων

08:29 7/3/2014 - Πηγή: Antinews

κά οι πάγοι και να υπάρξει αμοιβαία προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών ερμηνεύεται η συνάντηση που είχε με το Γερμανό πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος απ’ το Μανώλη Γλέζο όπου και έθεσαν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στον Γιόακιμ Γκάουκ.

Σ’ αυτό το κλίμα «κατανόησης» κινήθηκαν και οι δηλώσεις τους, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο και με

βάση τις αιχμές που είχε θέσει και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κ. Παπούλιας στις επαφές που είχε με τον γερμανό ομόλογό του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» το γεγονός ότι ο Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε την ηθική διάσταση του χρέους της Γερμανίας προς την Ελλάδα και επεσήμανε «ότι, μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έθεσαν επί τάπητος την άμεση εκπλήρωση αυτού του χρέους, όμως ποτέ δεν παραιτήθηκαν από αυτό και τώρα έρχεται η στιγμή που εμείς τουλάχιστον, ως η επόμενη κυβέρνηση, θα είμαστε αναγκασμένοι -διότι ο ελληνικός λαός, επαναλαμβάνω, βρίσκεται κάτω από ανθρωπιστική κρίση- να το θέσουμε επί τάπητος ώστε να εκπληρωθεί και η υλική, αλλά και η ηθική διάσταση, αυτού του ιστορικού και ανεκπλήρωτου χρέους».

Για «ολοφάνερη αδικία σε βάρος της χώρας μας» έκανε λόγο ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος σημείωσε ότι «πώς είναι δυνατόν να έχει εξοφλήσει τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με Πολωνία και Γιουγκοσλαβία και να αρνείται να εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε με την Ελλάδα»; Επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα έπρεπε να επισκεφτεί και το σκοπευτήριο της Καισαριανής λέγοντας ότι οι Λιγκιάδες είναι τόπος ολοκαυτώματος ενώ το σκοπευτήριο τόπος εκτέλεσης ομήρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα θέματα της οικονομικής κρίσης ανέφερε ότι έθεσε στο Γερμανό πρόεδρο πως είναι «παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα τη λύση της Διάσκεψης του Λονδίνου» και πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει μεγάλη ευθύνη «ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ακριβώς γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων, που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή στο Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

Κατά τ’ άλλα επισημαίνεται ότι η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι είχαν τα αντίθετα απ’ τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα η στάση απομόνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τηρούσε σε προηγούμενες επισκέψεις γερμανών και ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ελλάδα που αρνούνταν να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως πολιτικοί κύκλοι δεν άφησαν απαρατήρητο το γεγονός ότι από πλευράς Κουμουνδούρου δεν σχολιάστηκε η απαγόρευση των διαδηλώσεων λόγω της έλευσης του γερμανού προέδρου, και υπήρξε ανακοίνωση μόνο μετά τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και τη σύγκρουση των αστυνομικών δυνάμεων με το ΠΑΜΕ. Αντίθετα απ’ την Κουμουνδούρου, η Ίσκρα που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας απ’ την Τετάρτη το απόγευμα δημοσίευσε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Verbieten τις διαδηλώσεις στην αποικία».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα