Διώκουν τους άθεους ανά τον κόσμο

Άθεοι αλλά και σκεπτικιστές θρησκειών υφίστανται διώξεις και διακρίσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον επτά χώρες στις οποίες μπορεί να εκτελεστούν αν οι πεποιθήσεις τους γίνουν γνωστές, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης (IHEU). Όπως προκύπτει, «οι άπιστοι» στις ισλαμικές χώρες αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές -και μερικές φορές απάνθρωπες- τιμωρίες από το κράτος και τους οπαδούς της επίσημης θρησκείας.

Αλλά η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι πολιτικές σε ορισμένες

ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν τις θρησκείες και τις οργανώσεις τους, ενώ αντιμετωπίζουν τους άθεους ως περιθωριακούς.

Στην έκθεση με τίτλο «Ελευθερία της Σκέψης 2012», αναφέρεται ότι «υπάρχουν νόμοι που αρνούνται το δικαίωμα του να είσαι άθεος, περιορίζουν την ελευθερία των πεποιθήσεων και της έκφρασής τους, του αφαιρούν το δικαίωμα της ιθαγένειας και περιορίζουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν». Άλλοι νόμοι «παρεμποδίζουν την πρόσβασή τους στη δημόσια εκπαίδευση, τους απαγορεύουν να κατέχουν δημόσια αξιώματα, τους αποτρέπουν από το να εργάζονται για το κράτος, ποινικοποιούν την κριτική της θρησκείας τους και τους εκτελούν επειδή αρνήθηκαν την θρησκεία των γονέων τους».

Ο Heiner Bielefeldt, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, χαιρέτισε την έκθεση, λέγοντας ότι δεν είναι ευρέως γνωστό το ότι οι άθεοι καλύπτονται από τις παγκόσμιες συμβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η IHEU – η οποία συνδέει πάνω από 120 ανθρωπιστικές, αθεϊστικές και κοσμικές οργανώσεις σε περισσότερες από 40 χώρες – είπε ότι τη σύνταξη της έκθεσης έγινε με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με έρευνα σε 60 περίπου χώρες, οι επτά όπου η έκφραση των αθεϊστικών απόψεων ή η αποστασία από την επίσημη θρησκεία μπορεί να επιφέρει τη θανατική ποινή είναι το Αφγανιστάν, το Ιράν, οι Μαλδίβες, η Μαυριτανία, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και το Σουδάν. Η 70σελιδη έκθεση δεν αναφέρει πρόσφατες περιπτώσεις εκτέλεσης για «αθεϊσμό» – αλλά οι ερευνητές λένε ότι το αδίκημα συχνά εντάσσεται σε άλλες κατηγορίες.

Σε μια σειρά από άλλες χώρες – όπως το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Κουβέιτ και η Ιορδανία – η δημοσίευση αθεϊστικών ή ανθρωπιστικών απόψεων για τη θρησκεία απαγορεύονται ή περιορίζονται αυστηρά σύμφωνα με τους νόμους περί «βλασφημίας». Σε πολλές από αυτές τις χώρες και άλλες, όπως η Μαλαισία, οι πολίτες πρέπει να εγγραφούν ως οπαδοί ενός μικρού αριθμού επίσημα αναγνωρισμένων θρησκειών, που συνήθως περιορίζονται στον Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό, καθώς και το Ισλάμ.

Έτσι, οι άθεοι και οι ανθρωπιστές αναγκάζονται να πουν ψέματα προκειμένου να αποκτήσουν τα επίσημα έγγραφα τους, χωρίς τα οποία είναι αδύνατον να πάνε στο πανεπιστήμιο, να λάβουν ιατρική περίθαλψη, να κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό ή ακόμα και να οδηγήσουν.

Στην Ευρώπη, την υπο-Σαχάρια Αφρική και τη Λατινική και Βόρεια Αμερική, χώρες οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται κοσμικές δίνουν προνόμια ή ευνοούν τις χριστιανικές εκκλησίες στο να παρέχουν εκπαίδευση και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει η IHEU.

Στην Ελλάδα και τη Ρωσία, η Ορθόδοξη Εκκλησία προστατεύεται σημαντικά από την κριτική και έχει περίοπτη θέση σε κρατικές εκδηλώσεις, ενώ στη Βρετανία οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας έχουν αυτόματα θέσεις στην άνω βουλή του κοινοβουλίου.
Ενώ η ελευθερία της θρησκείας και του λόγου προστατεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η έκθεση, επικρατεί ένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα « στο οποίο κάνουν τους άθεους και τους μη-θρησκευόμενους να αισθάνονται σαν λιγότερο Αμερικανοί, ή μη-Αμερικανοί».

Σε τουλάχιστον επτά πολιτείες των ΗΠΑ, οι συνταγματικές διατάξεις εμποδίζουν τους άθεους από δημόσια αξιώματα, ενώ σε μια πολιτεία, το Αρκάνσας, υπάρχει νόμος που απαγορεύει στους άθεους να καταθέσουν ως μάρτυρες σε δίκη.

Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα