Διπλό κρας τεστ σήμερα για ΑΕΠ και υποδόση - Παράταση αγωνίας για το χρέος

12:12 4/6/2018 - Πηγή: Antinews

Σήμερα προγραμματίζεται να γίνουν δύο ανακοινώσεις οι οποίες θα καθορίσουν πολλά στις διαπραγματεύσεις για τη μεγάλη πολιτική συμφωνία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την αποτυχία του Washington Group του Σαββάτου.

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Με βάση τα στοιχεία αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

έχει καταστήσει σαφές εδώ και πολλούς μήνες ότι θα προσδιορίσει τις προβλέψεις του για την πορεία των πλεονασμάτων αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σήμερα επίσης λήγει η προθεσμία για να κοινοποιήσει το ΓΛΚ στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες το πρώτο τετράμηνο του 2018. Από την επαρκή μείωσή τους την οποία θα κρίνει η Κομισιόν θα φανεί αν θα μπορέσει ο ESM να εγκρίνει στην επόμενη συνεδρίασή του, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που απομένει από την τρίτη αξιολόγηση. Ο λόγος για ένα ποσό το ποσό αυτό δεν είναι άμεσα αναγκαίο για το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο, μία αποτυχία στην εκταμίευσή του (σ.σ. λήγει η προθεσμία στις 25/6) , όπως κατέστησαν σαφές τις προηγούμενες μέρες οι θεσμοί, θα δώσει ένα λάθος σήμα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και για τα τρία επόμενα βήματα: για τη δημιουργία ενός επαρκούς μαξιλαριού ασφαλείας, για τις αποφάσεις αναφορικά με το χρέος αλλά και για τη συμφωνία αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Στο μέτωπο του χρέους, οι ζυμώσεις σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχισθούν όλες τις επόμενες ημέρες με στόχο να μην χαθεί το ορόσημο της 21ης Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το EWG της Πέμπτης, ενώ πολλοί πλέον θεωρούν ως πιο "εφικτό" σενάριο αυτό της παραμονής του ΔΝΤ από μία θέση συμβούλου.

Το στίγμα το έδωσε χθες αμέσως μετά το Washington Group ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Σε συνέντευξη στο Reuters ανέφερε ότι η ευρωζώνη θα καταρτίσει ένα σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας. "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου" τόνισε ο Σεντένο. "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντός των συμφωνηθεισών γραμμών. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά τα δάνεια του ΕΜΧΣ η επιμήκυνση μπορεί να φθάσει έως και τα 15 χρόνια. Αυτό είναι που συζητείται. Μαζί με άλλα μέτρα για το χρέος τα οποία επίσης θα εξεταστούν τώρα", ανέφερε.

Όσον αφορά στο ρόλο του ΔΝΤ ο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο εκτίμησε χθες ότι μάλλον το ΔΝΤ θα αναλάβει από τούδε και στο εξής τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος ανάμεσα στον διεθνή οργανισμό και τους Ευρωπαίους παραμένουν ανοιχτές. Επισήμανε επίσης ότι επίκειται έκθεση από το Ταμείο για το Άρθρο 4, που θα αποτυπώνει τη γενική πορεία της οικονομίας, αλλά και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζει τον εφαρμοστικό αλλά και το νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνοντας δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστο 700 εκατ ευρώ για το 2019. Σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής" ανέφερε "η δική μας θέση ήταν και παραμένει και αυτό θα καταγραφεί και στο Μεσοπρόθεσμο, ότι όχι μόνο φτάνουμε στο 3,5%, αλλά δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις/αυξήσεις δαπανών (ή ένα μείγμα αυτών) για κάθε χρόνο ανάμεσα στο 2019 και το 2022.

Δηλαδή πέρα από τα 700 εκατ.- που ανέφερε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός – τα οποία θα κατευθυνθούν σε μόνιμες μειώσεις φόρων από το 2019, θα υπάρχει επιπλέον χώρος για μόνιμες παρεμβάσεις και τα επόμενα χρόνια ο οποίος μάλιστα θα διευρύνεται κάθε χρόνο. Άρα, κάθε χρόνο από το 2019 και μετά θα έχουμε μια ολοένα αυξανόμενη επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική".

O ΥΠΟΙΚ απέρριψε μια πιστοληπτική γραμμή στήριξης λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, δηλώνοντας ότι "προφανώς και οι εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν τη συμπεριφορά των αγορών, αλλά η Ελλάδα είναι θωρακισμένη από εξωτερικές κρίσεις". Παράλληλα, κ. Τσακαλώτος επικαλείται προς τούτο το "μαξιλάρι" των αποθεματικών, που "μας καλύπτει και σε περιστασιακές αναταράξεις των αγορών", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα