Διπλωματικό θέμα για το τραπέζωμα της Ντόρας στον Αλίεφ

(Ανανεωμένο) - Αντί να κάτσει στ’ αυγά της, να πίνει τα τσάγια της με τις μεγαλοκυρίες των βορείων προαστίων και να ανάβει κανένα κεράκι στον Σαμαρά που την έβαλε στο Επικρατείας και την έκανε βουλευτή, η Ντόρα Μπακογιάννη αυτή συνεχίζει να παίζει τα δικά της παιχνίδια. Ένα από αυτά συνέβη πριν δύο ημέρες όταν υποδέχθηκε στο σπίτι της στη Γλυφάδα τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, κ. Αλίεφ

και άλλους γνωστούς και μη εξαιρετέους για να τους φιλέψει φάβα με χταπόδι και αχινοσαλάτα και ψάρι με αρμυρίκι.

Αυτό ήταν το μενού που κέρασε η Αγία Οικογένεια τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τη σύζυγό του Μεχριμπάν Αλίεβακαι τους άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αζέρος υπουργός Αθλητισμού Αζάντ Ραχίμοφ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου και τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Παρευρέθησαν επίσης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, Βαρδής και Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Βαγγέλης Μαρινάκης, Αγγελική Φράγκου και Ευτύχης Βασιλάκης.

Εντυπωσιακό αν μη τι άλλο το τραπέζι το οποίο ενισχύει το προφίλ της αγαπημένης Ντόρας η οποία θέλει να πάρει τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν και αν το καταφέρει αυτό έχει βάλει πλώρη να πάρει και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτή την περίοδο. Και έχει και πολύ χρήμα, εξουσία και παρασκήνιο θα λέγαμε εμείς. Και αν δείτε τους παρευρισκόμενους στο τραπέζι θα διαπιστώσετε ότι ήταν σχεδόν όλο το... αμερικανικό λόμπι. Κάτι ψήνεται και η Αγία Οικογένεια θέλει να είναι μέσα.

Σύμφωνα ωστόσο με διπλωματικές πληροφορίες του antinews, το δείπνο αυτό προκαλεί σοβαρά ερωτήματα και έντονο προβληματισμό τόσο για το ποιος το οργάνωσε, όσο και για τη σύνθεση του τραπεζιού αλλά και για τον χρόνο και τον τόπο που επελέγη.

Συγκεκριμένα, διπλωμάτες διατυπώνουν έντονα ερωτηματικά για το συγκεκριμένο τραπέζωμα καθώς θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν ο ηγέτης μιας χώρας να έρχεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και για να συζητήσει τόσο κρίσιμα θέματα και η πρώτη επαφή που έχει να είναι με την Ντόρα, την οικογένεια Μητσοτάκη και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που παρεμπιπτόντως έχουν έννομα συμφέροντα αφού εμπλέκονται σε δραστηριότητες που αφορούν την ενέργεια.

Εκτός κι αν η Ελλάδα είναι μπανανία ώστε ο ηγέτης ενός κράτους να συναντάται -και μάλιστα στο σπίτι όχι σε κάποιο ξενοδοχείο- πρώτα με μία βουλευτή και άλλους και μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και υπουργούς.

Γνώριζε άραγε το Μαξίμου για το δείπνο αυτό; Κι αν ναι γιατί δεν έκανε συστάσεις στην κ. Μπακογιάννη να το αποφύγει διότι θα δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο. Όπως κι έγινε αφού πολλοί διπλωμάτες είναι στα κάγκελα για την παράκαμψη αυτή του πρωτοκόλλου στο όνομα κάποιων άδηλων διασυνδέσεων.

Και το πιο σοβαρό ερώτημα: Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε ως όφειλε η Ελληνική Προεδρία;

Από την άλλη, γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση τα ταξίδια της Ντόρας στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλες χώρες με στόχο να ενισχύσει το προφίλ της και να διεκδικήσει το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας ως κοινοτική επίτροπος;

Είναι δυνατόν μια απλή βουλευτής, ακόμη κι αν αυτή είναι η Ντόρα, να κάνει παιχνίδι με τους ξένους για την ενέργεια η οποία τα επόμενα χρόνια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, χρήμα και εξουσία; Το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο αγωγός TAΡ, το αζέρικο και το ρώσικο πετρέλαιο, ο ρόλος της Ουκρανίας και η τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο είναι θέματα που ξεπερνούν έναν βουλευτή ή ορισμένους επιχειρηματίες. Αν για παράδειγμα «τα πάρει στο κρανίο» ο Πούτιν για τις περίεργες διασυνδέσεις των Ελλήνων με τον Αζέρο πρόεδρο, ποιος θα τρέξει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα; Η Ντόρα; Όχι βέβαια, η επίσημη κυβέρνηση, δηλαδή ο Σαμαράς, θα το κάνει.

Επομένως, η επίσημη κυβέρνηση γνωρίζει τα σχέδια της Ντόρας; Συναινεί σ’ αυτά; Έχει πάρει η κ. Μπακογιάννη επίσημο χρίσμα για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου; Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κ. Σαμαράς το έχει «παγώσει» το θέμα, όμως, κάποιοι ομοτράπεζοί του δεν θα είχαν πρόβλημα να δουν την Ντόρα επίτροπο και μάλιστα επίτροπο που θα αντικαταστήσει τον Γερμανό Γκίτερ Εντιγκερ. Φαίνεται δε ότι τη λύση της «βολικής» Ντόρας προωθεί και το Βερολίνο που δεν μπορεί να έχει ξανά το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, αλλά θα ήθελε έναν δικό του άνθρωπο εκεί. Και φαίνεται ότι τα ταξιδάκια και οι επαφές της Ντόρας των τελευταίο καιρό έχουν ως μοναδικό στόχο να την καταστήσουν το απόλυτο φαβορί για τη θέση ώστε και ο πρωθυπουργός, ακόμη κι αν δε θέλει, να εξαναγκαστεί στην συγκεκριμένη επιλογή.

Πόσο ηθικό, όμως, είναι η... υποψήφια για επίτροπος ενέργειας να τραπεζώνει εκτός από τον Αλίεφ και συγκεκριμένους επιχειρηματίες; Και πόσο ηθικό είναι η Ντόρα, προτού βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αλίεφ, να τον έχει ήδη τραπεζώσει στη Γλυφάδα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα