Διστακτικός απέναντι σε έναν πόλεμο με το Ιράν, ο Τραμπ τηρεί επιφυλακτική προσέγγιση στις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Γνωστός για τις παρορμητικές του αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια ασυνήθιστη για τον ίδιο προσεκτική προσέγγιση στο κατά πόσον θα καταστήσει υπεύθυνο το Ιράν για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, δείχνοντας μικρό ενθουσιασμό για μια πολεμική σύγκρουση, καθώς επιδιώκει την επανεκλογή του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Μετά από τις επιθέσεις στα εργοστάσια της Aramco το Σάββατο το πρωί,

ο Τραμπ δεν περίμενε πολύ για να κάνει ένα tweet, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ είναι με «το δάχτυλο στην σκανδάλη» για να απαντήσουν, με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να κατηγορεί το Ιράν για τις επιθέσεις. ΄

Τέσσερις μέρες όμως μετά, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για δράση. Αντ’ αυτού, θέλει να περιμένει να δει τα αποτελέσματα των ερευνών για τι συνέβη και έστειλε τον Πομπέο για να έχει διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα με τους ομολόγους του στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Υπάρχει άπλετος χρόνος», είπε ο Τραμπ την Δευτέρα σε δημοσιογράφους. «Ξέρετε, δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Θα είμαστε όλοι εδώ για πολύ καιρό. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters χθες Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η επίθεση στην Aramco εκτοξεύτηκε από το Ιράν, με έναν από τους αξιωματούχους να αναφέρει ότι αυτή προήλθε από το νοτιοδυτικό Ιράν.

«Η απάντηση για την μεγαλύτερη επίθεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου στην Ιστορία, πιστεύω ότι βρίσκεται στο μην σπεύσουμε να αντιδράσουμε και να εξασφαλίσουμε ότι όλοι συμφωνούμε», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σημερινή στάση του Τραμπ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του 2017, όταν, λιγότερο από τρεις μήνες στην προεδρία, περίμενε μόλις δύο μέρες πριν διατάξει αεροπορικές επιθέσεις στην Συρία για να τιμωρήσει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για μια επίθεση με χημικά όπλα.

Πρώτα η Αμερική

Η επιφυλακτικότητα του Τραμπ αντανακλά την κοσμοθεωρία «Πρώτα η Αμερική», το βασικό προεκλογικό του σύνθημα στις εκλογές του 2016, το οποίο προσπαθεί πάλι να προωθήσει καθώς επιδιώκει μια δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του 2020.

Τα θεμέλια αυτής της κοσμοθεωρίας είναι ότι ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν μια σπατάλη αίματος και χρημάτων, ότι το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει καθυστερήσει εδώ και χρόνια να έρθει και πως η Ουάσινγκτον πρέπει να αποζημιωθεί για την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, από την Νότια Κορέα ως τη Γερμανία.

Ο Τζον Άλτερμαν, ένας ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει «γίνει ολοένα και πιο επιφυλακτικός όσο η πραγματικότητα της όποιας στρατιωτικής δράσης έρχεται πιο κοντά».

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του προέδρου το οποίο πιστεύει ότι θα είναι μια τρέλα να οδηγηθεί σε πόλεμο με το Ιράν», τόνισε ο Άλτερμαν. «Υπάρχει ένα τεράστιο μέρος της εκλογικής του βάσης που πιστεύει ότι το πιο τρελό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπλακούμε σε ατέρμονους πολέμους στην Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη θεωρεί "περισπασμό" τις κατηγορίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας ως περισπασμό από την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να δουν την πραγματικότητα στην περιοχή, αντί απλώς να χρησιμοποιούν περισπασμούς. Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ξεχάσει την πραγματικότητα στην περιοχή», εκτίμησε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Από την πλευρά του ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν επεσήμανε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή, όμως θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση με συντριπτικό τρόπο.

«Η στρατηγική πολιτική του Ιράν είναι να αποκλιμακώνει τις εντάσεις (…) μέσω του διαλόγου, όμως η χώρα είναι απολύτως προετοιμασμένη να εκπλήξει όσους της επιτεθούν με μια συντριπτική και ολοκληρωτική απάντηση σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια», υπογράμμισε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα