ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,8% για φέτος και 5% για το 2022
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8% για φέτος και 5% για το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Για την ανεργία, το Ταμείο προβλέπει ότι θα κινηθεί φέτος περίπου στα περσινά επίπεδα - στο 16,6% έναντι 16,4% το 2020 - και
Με διαφορετικές ταχύτητες η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με τον Ιανουάριο, λόγω της καλής προσαρμογής της στα δεδομένα της εποχής του κορονοϊού, των εμβολιαστικών προγραμμάτων και των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, κυρίως στις ΗΠΑ. Η πρόβλεψή του τώρα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6% το 2021 (αναβάθμιση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα) και 4,4% το 2022 (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας επιπλέον) μετά την ύφεση-ρεκόρ 3,3% το 2020.
Η αναβάθμιση οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομιών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 6,4% φέτος και να ξεπεράσουν το 2021 το επίπεδο του ΑΕΠ που είχαν πριν από τον κορονοϊό. Η Ευρωζώνη θα ανακάμψει, επίσης, φέτος, αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα καθώς το ΑΕΠ της προβλέπεται να αυξηθεί 4,4% φέτος και 3,8% το 2022. Πολύ υψηλός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας που αναμένεται να φθάσει το 8,4% φέτος. Η Κίνα επανήλθε ήδη από το 2020 στο προ της κρίσης επίπεδο του ΑΕΠ, ενώ για πολλές αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2023.
Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι δυσκολίες παραμένουν μεγάλες στο μέλλον. Αφενός μεν η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμη και τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται σε πολλές χώρες και αφετέρου οι ρυθμοί ανάκαμψης αποκλίνουν επικίνδυνα μεταξύ των χωρών και μέσα στις χώρες, καθώς οι οικονομίες με λιγότερους εμβολιασμούς, πιο περιορισμένες πολιτικές στήριξης και πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό τα πάνε λιγότερο καλά.
Μεγαλύτερο πλήγμα για τις φτωχές χώρες
Οι αποκλίσεις στους ρυθμούς ανάκαμψης έχουν ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επειδή αντιστρέφουν την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο παρελθόν για τη μείωση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι πιθανό να διευρύνουν το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και μέσα στις χώρες. Οι συνολικές απώλειες κατά κεφαλήν εισοδήματος την περίοδο 2020-22, σε σχέση με τις προ κορονοϊού προβλέψεις, εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν στο 20% του κατά κεφαλήν εισοδήματος του 2019 στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές, ενώ στις αναπτυγμένες θα είναι σχεδόν οι μισές (11%). Σημειώνει, επίσης, ότι το 2020 αυξήθηκαν κατά 95 εκατομμύρια οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Μέσα στις χώρες, οι νέοι και οι εργαζόμενοι με χαμηλότερες δεξιότητες θα επηρεασθούν περισσότερο, ενώ λόγω της επιτάχυνσης της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού των οικονομιών, στην οποία οδήγησε η κρίση, πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν οριστικά και οι πολιτικές θα πρέπει να αφορούν στην ανακατανομή των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, με στοχευμένες επιδοτήσεις προσλήψεων και επανακατάρτισής τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάκαμψης μπορεί να προκαλέσουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αν τα επιτόκια στις ΗΠΑ - όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί ήδη στο 1,75% από μόλις 0,5% το περασμένο καλοκαίρι - αυξηθούν περαιτέρω με απρόσμενο τρόπο. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση των πολύ υψηλών αποτιμήσεων των στοιχείων ενεργητικού με άτακτο τρόπο, την απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και την επιδείνωση των προοπτικών ανάκαμψης, ιδιαίτερα για κάποιες πολύ μοχλευμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες».
Στα 16 τρισ. δολάρια τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περυσινή μεγάλη ύφεση θα μπορούσε να ήταν τρεις φορές χειρότερη, αν δεν υπήρχε η μεγάλης κλίμακας στήριξη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 16 τρισ. δολαρίων και οι αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Χάρη στη στήριξη αυτή αποφεύχθηκε μία χρηματοπιστωτική κρίση και έτσι οι μεσοπρόθεσμες απώλειες για το ΑΕΠ αναμένεται να είναι χαμηλότερες σε σχέση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι συνέβη μετά το 2008, τώρα τα μεγαλύτερα πλήγματα αναμένεται να δεχθούν οι χώρες με χαμηλό εισόδημα και οι αναδυόμενες αγορές που έχουν περιορισμένα περιθώρια για μέτρα στήριξης.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι καθώς θα αποσύρονται έκτακτα μέτρα, όπως οι αναστολές πληρωμής δόσεων δανείων, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων μπορεί να αυξηθούν σημαντικά και να θέσουν σε κίνδυνο το 10% των θέσεων εργασίας σε πολλές χώρες. «Για να περιορισθούν οι μακροχρόνιες ζημιές, οι χώρες πρέπει να εξετάσουν τη μετατροπή της προηγούμενης στήριξης ρευστότητας (δάνεια) σε μία στήριξη μετοχικού τύπου για τις βιώσιμες εταιρείες, παράλληλα με την ανάπτυξη εξωδικαστικών πλαισίων αναδιάρθρωσης για την επίσπευση πιθανών πτωχεύσεων», σημειώνει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Μακρινίτσα: Αυτός είναι ο 31χρονος δολοφόνος. Ομολογία σοκ για θύματα Γιώργο και Κωνσταντίνα Τσάπα [φωτο]
- Νέες καθυστερήσεις στη Διώρυγα του Σουέζ: Μπλόκαρε πλοίο με ελληνική σημαία
- Πώς σχεδιάζουν την ημέρα τους οι επιτυχημένοι άνθρωποι; Το τρίπτυχο της ζωής τους που μπορείς να αντιγράψεις!
- Έφη Κακαράντζουλα: «Όπλα, δηλητήρια, ανακοπή καρδιάς»- Τι έψαχνε στο Ίντερνετ για την Ιωάννα Παλιοσπύρου
- ΕΟΔΥ ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ : Στα 4.309 τα νέα κρούσματα σήμερα – ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Πέθανε ο Μαρκ Έλιοτ – Η φωνή της Disney
- Σε αυτές τις περιοχές εντοπίστηκαν τα 4.309 νέα κρούσματα κορονοϊού (6/4)
- Απεβίωσε ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Κριμπάς
- Κοροναϊός: 4.309 νέα κρούσματα – 751 οι διασωληνωμένοι – 79 νεκροί σε 24 ώρες (8.532 θάνατοι συνολικά)
- Εμβόλιο astrazeneca: ο εμα δεν υιοθετεί τη δήλωση-φωτιά του αξιωματούχου του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,8% για φέτος και 5% για το 2022
- ΕΕ: Ο EMA «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα» σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca
- Σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς θα διατεθούν σε πρώτη φάση τα self tests
- Υπό δοκιμή σε τέσσερις χώρες το «εμβόλιο των φτωχών»
- 80 χρόνια από την εισβολή των ναζί: Ελάχιστο χρέος μας να μην ξεχνάμε τις γερμανικές αποζημιώσεις!
- Ετοιμάζουν σφαγή οι Ουκρανοί: Προώθηση στρατευμάτων στα ανατολικά κατά των αυτονομιστών
- Αμόκ Ερντογάν κατά των απόστρατων ναυάρχων!
- Χάθηκε η μπάλα με την πανδημία!
- Μεγάλα παιχνίδια στα προημιτελικά των Κυπέλλων Ευρώπης
- Ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τον Φουρθιώτη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Κρεμλίνο: Ο Ναβάλνι θα λάβει ιατρική αγωγή αν είναι στα αλήθεια άρρωστος
- Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: LIVE οι δηλώσεις του πρωθυπουργού
- Πάνω από 4.300 τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού – Κατέληξαν 79 ασθενείς
- Σε αυτές τις περιοχές εντοπίστηκαν τα 4.309 νέα κρούσματα κορονοϊού (6/4)
- Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: Ο στρατηγικός παίκτης που διαμορφώνει εξελίξεις στο Ουκρανικό
- Στα 2,3 δισ. ευρώ ανήλθαν τα «φέσια» του Δημοσίου τον Φεβρουάριο
- Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις
- Ίδρυμα Bertelsmann και Ινστιτούτο Infas: Η πανδημία του κοροναϊού απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας
- ΕΟΔΥ: 79 νεκροί, 751 διασωληνωμένοι και 4.309 νέα κρούσματα κορονοϊού (6/4)
- ΟΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΟΚ από στέλεχος του ευρωπαϊκού ΕΟΦ: «ΝΑΙ, το εμβλόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τις θρομβώσεις!»