Έφοδος τούρκων αστυνομικών σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στον Γκιουλέν

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 23 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών σε μια εφημερίδα και έναν τηλεοπτικό σταθμό που πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι κρατούμενοι κατηγορούνται για το σχηματισμό μιας παράνομης οργάνωσης που φέρεται να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του κράτους.

Ο Γκιουλέν, πνευματικός ηγέτης του κινήματος Χιζμέτ, θεωρείται ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έφοδος έρχεται λίγες ημέρες αφότου

ο Ερντογάν υποσχέθηκε μια νέα εκστρατεία κατά των οπαδών του Γκιουλέν.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δημοσιογράφοι, παραγωγοί, σεναριογράφοι και ένας αρχηγός της αστυνομίας στην ανατολική Τουρκία. Η αστυνομία προσπάθησε να λεηλατήσει τα γραφεία της εφημερίδας Zaman (από τις μεγαλύτερες της Τουρκίας), νωρίς το πρωί της Κυριακής, αλλά ένα πλήθος διαδηλωτών ανάγκασε την αστυνομία να οπισθοχωρήσει πριν μπορέσει να κάνει συλλήψεις.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδα Εκρέμ Ντουμανλί τουίταρε μια φωτογραφία του στο γραφείο του, γράφοντας «Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω της δημοκρατικής αντίδρασης των φίλων μου. Είμαι στη θέση μου και περιμένω». Αλλά επέστρεψαν και τον συνέλαβαν σε μια δεύτερη έφοδο το απόγευμα.

Το προσωπικό και οι υποστηρικτές της εφημερίδας κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν «ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί να σιγήσει», τη στιγμή που η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτίριο.

Ο χρόνος αυτών των συλλήψεων δεν είναι τυχαίος. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ημέρα που ξέσπασε το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός και νυν τώρα πρόεδρος, βρέθηκε στο στόχαστρο. Τέσσερις υπουργοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και πολλοί θεώρησαν ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει.

Με εκπληκτικό τρόπο όμως, ο Ερντογάν κατάφερε να επιστρέψει και να κηρύξει τον πόλεμο σε αυτό που ονομάζει «παράλληλο κράτος» -δηλαδή τους οπαδούς του κάποτε συμμάχου του Φετουλάχ Γκιουλ, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ετοίμαζε πραξικόπημα. Έδιωξε χιλιάδες αστυνομικούς και εισαγγελείς, δρομολογώντας έναν ατελείωτο «πόλεμο» μέσω των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, βάζοντας στο περιθώριο τους αντιφρονούντες. «Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο: συλλαμβάνει τους επικριτές» όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Mark Lowen.

Η Τουρκία κατατάσσεται 154η από τις 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η ελευθερία της έκφρασης δέχεται επίθεση σε μια χώρα που επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ.

Αλλά η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία εναντίον μιας χώρας που δεν ακολουθεί την γραμμή της Δύσης. Μιλά για «εσωτερικό εχθρό» που πρέπει να εξαλειφθεί. Η σημερινή κίνηση αναμένεται να πυροδοτήσει διεθνείς ανησυχίες για την δημοκρατία στην χώρα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

http://www.bbc.com/news/world-europe-30468199

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα