Είναι ο Πούτιν ο νέος Τσακ Νόρις;

Εάν κάποιος γράψει για τον Τσακ Νόρις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, διότι, σύμφωνα με ένα διαδικτυακό μιμίδιο, ο Texas Ranger έχει απειλήσει να απενεργοποιήσει το Διαδίκτυο εάν διαπιστώσει ότι κυκλοφορούν ηλίθια αστεία εις βάρος του. Αυτή η απειλή θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη: σύμφωνα με ένα άλλο post, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει ζωή στον Άρη είναι ότι ο Texas Ranger μόλις τον είχε επισκεφθεί.

Τα αστεία για τον Τσακ Νόρις

ακολουθούν όλα το ίδιο μοτίβο: είναι ανίκητος και παντοδύναμος. Όπως λέει ένα, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ εφηύρε το τηλέφωνο, είχε ήδη τρεις αναπάντητες κλήσεις από τον Τσακ Νόρις. Λένε ότι ο σταρ των ταινιών δράσης μπορεί να κάνει ακόμη και ένα Happy Meal των McDonald's να κλάψει. Ομοίως, η δύναμη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αυξηθεί πιο γρήγορα και ακραία στο διαδίκτυο από ό,τι στην πολιτική σκηνή. Το 2013, το περιοδικό Forbes τον ονόμασε τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον κόσμο, αλλά το Διαδίκτυο έχει συνειδητοποιήσει τις υπερφυσικές δυνάμεις του ρώσου προέδρου εδώ και καιρό.

Σε ένα μιμίδιο, ο Πούτιν νικά την καφέ αρκούδα που τον προκάλεσε και την οδηγεί σε ρηχά νερά. Κάποιο άλλο τον παρουσιάζει σε μια εκκλησία, να φορά ένα σκούρο κοστούμι και να κρατά ένα κερί. «Τίνος κηδεία είναι;» τον ρωτάει κάποιος. Και ο Πούτιν απαντά: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμα». Μία εικόνα επισημαίνει ότι ακόμη και η σκιά του Πούτιν δεν τολμά να του γυρίσει την πλάτη.

Μιμίδια στην πολιτική σκηνή
Η λέξη «μιμίδιο» (που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε χιουμοριστικές εικόνες με συνοδευτικό κείμενο που δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο) για πρώτη φορά επινοήθηκε το 1976 από τον εξελικτικό βιολόγο Ρίτσαρντ Ντόκινς, για να περιγράψει τις ιδέες και τις σκέψεις που εξαπλώνονται γρήγορα. Προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίμημα» -μια μίμηση- και «γονίδιο».
Δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσεις όλα τα μιμίδια για τον Πούτιν με την πρώτη ματιά. Κάποια προέρχονται από την διαδεδομένη κουλτούρα των μιμιδίων που έχει ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια. Ένα δείχνει το κεφάλι του Πούτιν στο πορτρέτο ενός Ρώσου Τσάρου, με το σύνθημα «Haters gonna die» («Όσοι με μισούν θα πεθάνουν»). Η φράση αυτή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μιμίδια και προέρχεται από την αμερικανική hip-hop. Τα μιμίδια του Πούτιν είναι μέρος μιας τάσης που σατιρίζει την προσεκτικά καλλιεργημένη δημόσια εικόνα των πολιτικών. Μια σειρά εικόνων δείχνει την Χίλαρι Κλίντον να απαντά σε κείμενα του Μπαράκ Ομπάμα . «Γεια σου Χιλ, τι κάνεις;» λέει ο πρόεδρος από τον καναπέ του. Η Κλίντον κάθεται σε μια αίθουσα φορώντας μαύρα γυαλιά και απαντά ψυχρά: «Διοικώ τον κόσμο».

Επικίνδυνη λατρεία της προσωπικότηταςΚατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Πούτιν έχει φτιάξει προσεκτικά την εικόνα του μέσα από υπερβολικά μάτσο φωτογραφίες, που τον δείχνουν να γονατίζει δίπλα σε μια τίγρη που έχει πυροβοληθεί, να πετά με ανεμόπτερο δίπλα σε ένα σμήνος με πουλιά, ή να κυνηγά. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση απλά γελάνε με τις γελοιότητες του Πούτιν, αλλά πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι η προπαγάνδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη Ρωσία.
Οι πολιτικοί ηγέτες ανέκαθεν προσπαθούσαν να ελέγξουν τη δημόσια εικόνα τους. Οι περισσότεροι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν μικρούς στρατούς γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό που είναι ανησυχητικό με τον Πούτιν είναι ότι οι προσπάθειές του τείνουν προς τη λατρεία της προσωπικότητας η οποία ήταν διαδεδομένη στα φασιστικά κράτη της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Και παρά τις ειρωνικές υπερβολές τους, τα μιμίδια ενισχύουν αυτήν την εντύπωση.

Η ειρωνεία τείνει να φτάνει στην επικρατούσα τάση. Ένα ακίνδυνο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πολλές τάσεις του 21ου αιώνα έχουν τις ρίζες τους σε ειρωνικές ερμηνείες της μόδας του 1970 και του 1980. Τα μουστάκια, τα χρυσά ρολόγια Casio και τα γυαλιά «του σπασίκλα» ξεκίνησαν ως αστεία μεταξύ των χίπστερς, αλλά σύντομα διαδόθηκαν τόσο πολύ που έγιναν φυσιολογικά. Το ύφος παραμένει, χωρίς κανένα ίχνος της αρχικής ειρωνείας.
Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τη σύγκριση του Τσακ Νόρις με τον Πούτιν. Αν και τα αστεία για την παντοδυναμία του σταρ των ταινιών δράσης είναι χιουμοριστικά, ο Πούτιν όντως έχει τεράστια δύναμη. Ο αιώνιος Texas Ranger απειλεί να απενεργοποιήσει το Διαδίκτυο, αλλά ο Πούτιν έχει ήδη φιμώσει ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού Τύπου. Πριν από λίγες ημέρες, ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας lenta.ru που τον επέκρινε απολύθηκε και ξεκίνησε ανασχηματισμός του προσωπικού. Ο Πούτιν εξασφαλίζει ότι ελέγχει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα φιλοκυβερνητικά μέσα αναφέρονται στην κατάσταση στην Ουκρανία περισσότερο προπαγανδιστικά παρά δημοσιογραφικά. Πριν από λίγες εβδομάδες, η ρωσική τηλεόραση πρόβαλε εικόνες που έδειχναν ένα πλήθος ουκρανών προσφύγων στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στην πραγματικότητα από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία.
Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν είναι ήδη ένα βήμα μπροστά από τον Τσακ Νόρις. Σε μια επίσκεψή του στην Κορέα, στο τέλος του 2013, ο ηγέτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τάε κβον ντο Choue Chung- won απένειμε στον Ρώσο πρόεδρο τη μαύρη ζώνη, την ένατη και υψηλότερη βαθμίδα στο άθλημα, που κάνει τον Πούτιν «μεγάλο δάσκαλο». Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν στην Κορέα για να πιέσει για μια νέα σιδηροδρομική γραμμή και είναι γνωστό ότι κάνει τζούντο και όχι τάε κβον ντο. Ο σταρ των πολεμικών τεχνών Τσακ Νόρις έχει φθάσει μόλις στο όγδοο επίπεδο στο τάε κβον ντο. Ίσως το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να ληστέψει από τον Πούτιν την μυθική του αύρα να είναι ένας απευθείας αγώνας με το Texas Ranger.

http://www.welt.de/vermischtes/article126167791/Wladimir-Putin-ist-der-neue-Chuck-Norris.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα