Εισβολή 2.000 Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία;

Ο ασκών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία για «ένοπλη εισβολή» στην Κριμαία και κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Ρωσία επεξεργάζεται για την Ουκρανία ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο που είχε θέσει σε εφαρμογή πριν από την εισβολή της στη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ουκρανίας 2.000

Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

«Σήμερα παρακολουθούμε μια εισβολή του ρωσικού στρατού (. . .). Ο εναέριος χώρος (της Κριμαίας) έχει κλείσει λόγω του μεγάλου αριθμού προσγειώσεων ρωσικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας στην Κριμαία, Σεργκέι Κουνίτσιν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ART.

[photo_1]

Το ίδιο ανακοίνωσε απόψε και η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ουκρανίας, η Ukrainian International.Νωρίτερα, το πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας δεν επιτρέπεται η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Κίεβο.Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου υποστήριξε ωστόσο ότι μόνο μία πτήση από το Κίεβο παρουσίασε «καθυστέρηση» όμως όλες οι άλλες πτήσεις από και προς τη Συμφερόπολη εκτελούνται κανονικά χωρίς προβλήματα.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του πρακτορείου Associated Press είχαν επιβεβαιώσει ότι κονβόι εννέα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ενός φορτηγού κινούνταν σε δρόμο ο οποίος συνδέει το λιμάνι της Σεβαστούπολης με την πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη.

Η Κριμαία αποτελεί αυτόνομη δημοκρατία, ωστόσο αποτελεί κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας.Ο εναέριος χώρος επάνω και γύρω από τη Συμφερόπολη ήταν κλειστός το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένοπλοι φέρονται να έχουν καταλάβει τον αεροδιάδρομο του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης, στο Μπέλμπεκ.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε δια στόματος του υπουργού ΕξωτερικώνΣεργκέι Λαβρόφ, ότι σκοπεύει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ ρωσικές πηγές έκαναν λόγο για μετακινήσεις στρατευμάτων εντός της Κριμαίας για λόγους «ασφαλείας».

Η Ρωσία δήλωσε πάντως ότι θα υπερασπιστεί «σθεναρά και ανυποχώρητα» τα δικαιώματα των εθνικά Ρώσων «όπου και αν βρίσκονται», υπονοώντας ωστόσο κυρίως εκείνους οι οποίοι διαβιούν στηνΟυκρανίακαι ειδικότερα στην Κριμαία, όπου και αποτελούν την πλειοψηφία.

[photo_2]

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση σήμερα να αποφευχθεί η «κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα μία εξομάλυνση», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της βίας και απαραίτητο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα μια εξομάλυνση της κατάστασης» στην Ουκρανία, ανέφερε η ρωσική προεδρία σε δελτίο Τύπου.

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε, τονίζοντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή είχαν σχεδιασθεί πριν από την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία» είπε ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τις οποίες υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει η μεταβατική κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθεί ένα θετικό μέλλον για την Ουκρανία».

Ο Κάμερον και ο Πούτιν συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σκεφθεί πώς να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, έγινε γνωστό πως απόψε, στις 22.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικό αίτημα υπέβαλε η Λιθουανία, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα