Ελληνικά ρομπότ για ηλικιωμένους

Εφαρμογές για… οικιακά ρομπότ έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Ίδρυμα Ορμύλια της Χαλκιδικής! Οι ερευνητές από τη Βόρεια Ελλάδα πιστεύουν ότι η εποχή που τα ρομπότ θα κατέχουν μια θέση σε κάθε νοικοκυριό και θα συντροφεύουν τους ηλικιωμένους ή μοναχικούς ανθρώπους δεν είναι μακριά. Σε συνεργασία με εταίρους από τη Γαλλία,

την Ισπανία, την Πολωνία και τη Βρετανία, οι Έλληνες ειδικοί έχουν ξεκινήσει να χαράσσουν τους νέους «δρόμους» της ρομποτικής τεχνολογίας.

«Το πρόγραμμα RAPP, όπως ονομάζεται η ερευνητική προσπάθεια, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013 και θα διαρκέσει για τρία χρόνια», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Περικλής Μήτκας, γενικός συντονιστής του προγράμματος και καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μέσα στους επόμενους μήνες, γαλλικά ρομπότ τύπου ΝΑΟ αναμένεται να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει η ανάπτυξη εφαρμογών από την επιστημονική ομάδα. «Στόχος του έργου είναι να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα λογισμικού που θα επιτρέπει σε εταιρίες, που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή ρομπότ, να προσθέτουν έτοιμες εφαρμογές σε αυτά, όπως γίνεται περίπου με τις εφαρμογές για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα», αναφέρει ο κ. Μήτκας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή τη στιγμή, το ανδροειδές ρομπότ ΝΑΟ κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ. Ελπίδα των ερευνητών είναι να μειωθεί το κόστος στα 1.000 ευρώ ώστε να είναι προσιτό σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. «Η εποχή που θα υπάρχει ένα οικογενειακό ρομπότ σε κάθε σπίτι δεν είναι πολύ μακριά. Φανταζόμαστε έναν κόσμο στον οποίο ένα ρομπότ θα μπορεί να βοηθάει σε διαφορετικά επίπεδα», αναφέρει ο κ. Μήτκας και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με το ψυγείο, να ενημερώνει τη λίστα αγορών και να κάνει παραγγελία από το σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα, θα είναι σε θέση να παρακολουθεί ορισμένα χρήσιμα αντικείμενα, όπως κλειδιά ή γυαλιά, και να γνωρίζει πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή. Αρχικά, στοχεύουμε στη δημιουργία εφαρμογών που θα εξυπηρετήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα, άνοια ή άλλα ζητήματα υγείας».

Εδώ και αρκετά καιρό, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα «προειδοποιεί» ότι ο πληθυσμός του πλανήτη έχει αρχίσει να γερνάει και ως εκ τούτου τα άτομα τρίτης ηλικίας θα απαιτούν ολοένα και περισσότερους πόρους για αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση. «Τα ρομπότ αυτά θα παρατείνουν τα καλά χρόνια. Τα παιδιά των ηλικιωμένων θα μπορούν να ελέγχουν εάν τα αγαπημένα τους πρόσωπα είναι καλά και να γνωρίζουν πότε χρειάζονται βοήθεια. Φυσικά, σε περίπτωση ανάγκης, όταν για παράδειγμα ο άνθρωπος έχει πέσει ή εγκλωβιστεί, το ρομπότ θα ενημερώνει και θα καλεί σε βοήθεια», εξηγεί ο κ. Μήτκας.

Σύντροφοι

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η μοναξιά στην τρίτη ηλικία είναι «σιωπηλός δολοφόνος», κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς από τις ΗΠΑ, η κοινωνική απομόνωση είναι δύο φορές πιο… θανατηφόρα από την παχυσαρκία. Έτσι, ένας από τους στόχους των Ελλήνων ερευνητών είναι να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της μοναξιάς, δημιουργώντας ρομποτικούς κοινωνικούς συντρόφους.

«Τα ρομπότ θα μπορούν να μιλήσουν στους ηλικιωμένους, να τους ρωτήσουν εάν πήραν τα χάπια τους και να τους υπενθυμίσουν διάφορα πράγματα. Ταυτόχρονα, θα βοηθούν όσους δεν έχουν άνεση με την τεχνολογία να επικοινωνήσουν με φίλους ή συγγενείς. Για παράδειγμα, το ρομπότ θα μπορεί να ανοίξει το Skype, να συνδεθεί με μια έξυπνη τηλεόραση ή ακόμα και προβολέα, και να επιτρέψει στον άνθρωπο αυτόν να μιλήσει με φίλους, εγγόνια και άλλους συγγενείς. Με αυτό τον τρόπο, τα άτομα τρίτης ηλικίας θα βγουν από την απομόνωση», λέει ο κ. Μήτκας.

Ανάμεσα στις εφαρμογές που ελπίζει να καταφέρει να αναπτύξει η ερευνητική ομάδα είναι και το «Memory Ball», δηλαδή «Σφαίρα Μνήμης» σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά. Με την εφαρμογή αυτή τα ρομπότ θα μπορούν να υπενθυμίσουν στον ηλικιωμένο όλες τις δραστηριότητες της ημέρας. «Ουσιαστικά θα του επιτρέπει να ξαναδεί τις εικόνες της ημέρας, να θυμηθεί με ποιους μίλησε και τι έκανε μέσα στην ημέρα», αναφέρει ο κ. Μήτκας, που δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα ρομπότ αυτά θα μπορούν να κατεβάζουν οδηγίες χρήσης οικιακών συσκευών, όπως ένας φούρνος μικροκυμάτων ή DVD, και να εξηγούν στους ιδιοκτήτες τους τον τρόπο λειτουργίας τους βήμα βήμα.


Το μέλλον της ρομποτικής στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας και ο σχεδιασμός οικιακών ρομπότ σε προσιτές τιμές αποτελεί προτεραιότητα για δεκάδες επιχειρήσεις αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

«Βλέπουμε ότι μεγάλες εταιρίες, όπως η Google, αγοράζουν μικρότερες εταιρίες ρομποτικής με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Φαίνεται λοιπόν ότι η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας είναι ραγδαία και πως σύντομα τα ρομπότ θα ξεφύγουν από τα εργοστάσια και θα μπουν στα σπίτια», αναφέρει ο κ. Μήτκας και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι έχει σχέση με το απαιτούμενο λογισμικό. Δεν χρειάζεται να κατασκευάζει τα ρομπότ, αφού αυτή η δραστηριότητα απαιτεί σοβαρή εργοστασιακή υποδομή, η οποία είναι σίγουρα ακριβότερη. Οι ρομποτικές εφαρμογές είναι εξίσου απαιτητικές στο σχεδιασμό τους και αντίστοιχα οικονομικά αποδοτικές, αλλά βασίζονται στο μυαλό και τη γνώση. Στη χώρα μας υπάρχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα υποαπασχολείται. Πολλοί νέοι επιστήμονες με εξαιρετικές σπουδές και ικανότητες επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι από αυτούς μας λένε ότι θα έμεναν στην Ελλάδα εάν είχαν μια ενδιαφέρουσα δουλειά και ικανοποιητικές οικονομικές αποδοχές».

Μάλιστα, ο κ. Μήτκας τονίζει ότι σε περίπτωση που μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft ή η Google άνοιγαν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα, τότε η «βιομηχανία» της ρομποτικής θα είχε μέλλον στη χώρα μας. «Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι να γίνει μια βιομηχανική χώρα. Η τεχνολογία, όμως, έχει πολλά στάδια, όπως για παράδειγμα ανάλυση ή κώδικας. Εμείς πρέπει να στοχεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ολοκληρώνει λέγοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Ελένη Βέργου, στον «Τύπο της Κυριακής»

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
robot ellinika
Τυχαία Θέματα