Επιστροφή στη δραχμή για την Πηγή Σερρών

09:48 1/4/2012 - Πηγή: Antinews

 Η Πηγή Σερρών είναι ένα όμορφο μικρό χωριό, των 2.000 κατοίκων, «σκαρφαλωμένο» στην καταπράσινη πλαγιά του Λαϊλιά. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα έκανε τη δική του «επανάσταση». Μετά από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη… δραχμή! Είναι το πρώτο ελληνικό χωριό το οποίο υιοθετεί αυτή την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

«Η ιδέα ανήκε σε έναν Ελληνογερμανό, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Renningen της Στουτγάρδης. Ήρθε στους γονείς

του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοί του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό γίνεται και αλλού. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και βάλαμε πάλι στη ζωή μας τη δραχμή…», είπε στον «ΤτΚ» η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Όλγα Κεχαγιά. Η πανέμορφη Πηγή Σερρών αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή, ανήμερα της Εθνικής Επετείου. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και “χρυσό” το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη δραχμούλα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε η πρόεδρος.

Το πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα δραχμών. Οι κάτοικοι έψαξαν τα σεντούκια τους, ενώ ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Βορείου Ελλάδος, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε δραχμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πηγής Σερρών. «Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = 500 δραχμές. Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 340,75 δραχμές καθώς έχει περάσει μία δεκαετία από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…», τόνισε η κ. Κεχαγιά. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της δραχμής δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.

Οι συναλλαγές σε δραχμές γίνονται μόνο στην περιορισμένη αγορά της Πηγής και στην ουσία το χρήμα βρίσκεται σε διαρκή «κίνηση». Ο συνταξιούχος πληρώνει τον καφέ του στο καφενείο, ο καφετζής αγοράζει ψωμί από το φούρνο, ο φούρναρης βάζει βενζίνη στο πρατήριο, ο βενζινάς αγοράζει τσιγάρα, ο περιπτεράς ψωνίζει από το σαντουιτσάδικο της περιοχής κ.λπ.

Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της δραχμής. «Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200.000 δραχμές. Ετσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ενας καφές κάνει 500 δραχμές. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της δραχμής έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δ

Keywords
Τυχαία Θέματα