Επιβεβαίωση για έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, από τον Γιούνκερ

Την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , προσθέτοντας ότι στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα.

Υποστηρίζει,πάντως,ότι οι τελικές αποφάσεις για τη χώρα μας θα ληφθούν στις 12 Νοεμβρίου, ενώ ζητεί να σταματήσουν όλα τα σενάρια περί εξόδου της από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας

Φρανσουά Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για επαναγορά του, με αφορμή και τη στάση της Γερμανίας, αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας η οποία, όπως είπε, αναμένεται στη συνάντηση του Eurogroup στις αρχές του Νοεμβρίου, όποτε -όπως δήλωσε- θα εξετασθούν «οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Η Ισπανία και η Ιταλία στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόϊ μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι  στη Μαδρίτη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ,από την πλευρά του δήλωσε ότι η γερμανική νομοθεσία δεν θα επέτρεπε ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που συζητείται η χορήγηση νέας βοήθειας στη χώρα.

«Η γερμανική νομοθεσία για τον προϋπολογισμό, στο άρθρο 39, λέει ότι οι πιστώσεις μπορούν να χορηγούνται μόνο όταν θεωρείται απίθανη η πτώχευση», ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα δέναμε τα χέρια μας με ένα τέτοιο μέτρο και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στις Βρυξέλλες ,σήμερα,η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup επεξεργάζεται σχέδιο συνολικής απόφασης για την Ελλάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τετάρτη. Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι», ενώ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα για επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερη τιμή.

Όπως ανέφερε, χθες, στις Βρυξέλλες, πηγή της Ευρωζώνης, η Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τεχνοκράτες των κρατών-μελών και εκπροσώπους της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα προετοιμάσει το σχέδιο της απόφασης, παίρνοντας ως δεδομένο το καλό σενάριο, δηλαδή αυτό της επίτευξης οριστικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και της έγκρισης του «πακέτου» των μέτρων από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα