Έτοιμη για «ένεση» 1 τρις ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να εισφέρει έως και 1 τρις ευρώ νέας ρευστότητας στην οικονομία της ευρωζώνης, στην προσπάθειά της να σώσει το ενιαίο νόμισμα από τον κίνδυνο του ιαπωνικού στιλ αποπληθωρισμού, όπως επιβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνο στην δέσμευσή του να αναπτύξει περαιτέρω μη συμβατικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης

και της ποσοτικής χαλάρωσης, εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα είχε εντείνει τις προετοιμασίες της στον τομέα αυτό.

Τα σχόλια του Ντράγκι θα ενισχύσουν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τον ισολογισμό της σε μια προσπάθεια να πείσει το κοινό ότι είναι σοβαρή όσον αφορά την επιστροφή του πληθωρισμού από το 0,4 τοις εκατό στον στόχο της, κάτω από το 2 τοις εκατό. Θα βοηθήσουν επίσης να διαλυθούν οι φόβοι ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει διχαστεί σχετικά με την ανάγκη να προχωρήσει με μη συμβατικά μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής στασιμότητας. «Το κύριο μήνυμα είναι ότι ο ισολογισμός μας θα συνεχίσει να επεκτείνεται κατά τους προσεχείς μήνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το ευρώ υποχώρησε 0,6 τοις εκατό, στα 1,2398 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012, μετά τα σχόλια του κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε πει τον Σεπτέμβριο ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων του ιδιωτικού τομέα και τα φθηνά τετραετή δάνεια θα αυξήσουν το μέγεθος του ισολογισμού της ΕΚΤ σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία φορά στις αρχές του 2012, πράγμα που σημαίνει έως και 1 τρις ευρώ σε νέα ρευστότητα. Αλλά φάνηκε να υπαναχωρεί ως προς αυτόν τον στόχο μετά από τη συνάντηση του περασμένου μήνα στη Νάπολη.

Η δήλωση της τράπεζας σχετικά με την επέκταση του ισολογισμού θα κατευνάσει τις ανησυχίες ότι ο Ντράγκι είχε χάσει την υποστήριξη ορισμένων μελών του Συμβουλίου όσον αφορά αυτό το στόχο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα ήθελε να επιστρέψει τον ισολογισμό της σε επίπεδα που εμφανίστηκαν τελευταία το Μάρτιο του 2012, όταν η ΕΚΤ είχε 980 δις ευρώ περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι σήμερα.

Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία του ιδιωτικού τομέα στα τέλη Οκτωβρίου και αγόρασε καλυμμένα ομόλογα αξίας 4,8 δις ευρώ. Έχει, επίσης, ανακοινώσει ότι τέσσερις διαχειριστές κεφαλαίων του ιδιωτικού τομέα θα αρχίσουν να αγοράζουν τίτλους που προέρχονται από τιτλοποίηση για λογαριασμό της, αυτό το μήνα.

Οι ανησυχίες για τις πιθανές διασπάσεις στο βασικό εσωτερικό σώμα της ΕΚΤ ενισχύθηκαν έπειτα από ρεπορτάζ του Reuters αυτή την εβδομάδα, που υποστήριζε ότι κάποιοι πολιτικοί θα αμφισβητήσουν τον πρόεδρο για ένα στυλ ηγεσίας που ήταν λιγότερο συλλογικό από εκείνο του προκατόχου του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ο Ντράγκι υποβίβασε κάθε υπόνοια διχασμού, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγική δήλωση της ΕΚΤ είχε υπογραφεί από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. «Η καλύτερη απάντηση σε αυτό δίνεται από το γεγονός ότι η εισαγωγική δήλωση, η οποία περιέχει κάποιες σημαντικές ειδήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν, έχει αναληφθεί ομόφωνα» είπε. «Όταν έχουμε διαφορετικές απόψεις και πολιτικές, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο μεταξύ Βορρά και Νότου, δεν υπάρχει συνασπισμός… οι άνθρωποι εκεί είναι υπό την προσωπική τους ιδιότητα και είναι ανεξάρτητοι», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε το διοικητικό συμβούλιο γνώριζε ότι μπορεί να χρειαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση αν οι οικονομικές συνθήκες χειροτερέψουν. «Ξέρουμε ότι οι υπάρχουν κίνδυνοι πτώσης και ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Ντράγκι. Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης, υπό δύο προϋποθέσεις: αν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής αποδειχθούν ανεπαρκή, ή εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινωθούν. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης τη διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό 0,05%.

www.ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα