Φιλελευθερισμός: Μια άλλη ματιά (Β)

Είναι ίσως αστείο αλλά όχι απρόβλεπτο το γεγονός ότι κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται σαν δεξιοί είναι σε πλήρη ιδεολογική αντίθεση με την επίσημη ιδεολογία της μεγάλης παράταξης του χώρου που ιστορικά αλλά και πρακτικά είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η ιδεολογία αυτή δεν είναι άλλη από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό όπως έχει προσδιοριστεί τόσο από την ιδρυτική διακήρυξη του Κ.Καραμανλή το 1974 όσο και από τα μεταγενέστερα συνέδρια που την επιβεβαίωσαν. Στην σημερινή πολιτική αντιπαράθεση

βέβαια είναι προφανές ότι δεν αντιπαρατίθενται ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες για το πιο κατάλληλο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά προσωπικές στρατηγικές για την κατάληψη της κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έναν πολιτικό διάλογο χαμηλού επιπέδου που πολλές φορές εκφυλίζεται σε «προσωπικές» αντιπαραθέσεις, ρήξεις για την ρήξη, απουσία εθνικών συναινέσεων και συνεννοήσεων και ομαδοποιήσεις που αγγίζουν τα όρια του χουλιγκανισμού.

Αυτή η κατάσταση δεν βολεύει σοβαρά κόμματα, όπως είναι ή θα έπρεπε να είναι η Νέα Δημοκρατία, που έχουν στόχο την εξουσία όχι απλά για να καταλάβουν κυβερνητικές καρέκλες και να μοιράσουν οφίτσια και αξιώματα, αλλά για να υπηρετήσουν την πατρίδα και να στηρίξουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Χωρίς όραμα, χωρίς ιδεολογική υπεροχή και συγκροτημένη κοσμοθεωρία, χωρίς στοχασμό και αναστοχασμό δεν θα μπορέσει η μεγάλη παράταξη του φιλελευθερισμού να αποκτήσει το προβάδισμα και εν τέλει την κυριαρχία όχι σε κάποιες εκλογικές «μάχες», αλλά στην δρώσα και ζωντανή Ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστεί πιθανά να σπάσει και αυγά για να γίνει η ομελέτα, δηλαδή να απελευθερωθεί από βαρίδια όπως οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και υπερσυντηρητικές απόψεις που υπάρχουν ακόμα στον χώρο όχι μόνο των οπαδών και ψηφοφόρων αλλά και σε μέλη και στελέχη της.

Πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με τα γκάλοπ και τα κουκιά. Δεν είναι μάρκετινγκ ο πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας.

Υπενθυμίζουμε από την ιδρυτική διακήρυξη του 1974 τα λόγια του Κ. Καραμανλή.

«Γι’ αυτόν ακριβώς τον εθνικό σκοπό εθεώρησα καθήκον μου να δημιουργήσω μιαν ευρεία και ζωντανή πολιτική παράταξη - την Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία στηρίζεται στη διαπίστωση - πικρά βιωμένη από τους παλαιότερους και έντονα αισθητή από τους νεώτερους - ότι μια καινούργια πολιτική ζωή είναι αναγκαία για την επιβίωση, την πρόοδο και την ευτυχία της Ελλάδος. Έχει για βάση την πείρα του παρελθόντος και σαν όραμα ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον.

Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται από έμπειρες και υγιείς, αλλά και από νέες προοδευτικές και ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις συντονισμένες στον ίδιο σκοπό: Να κάμουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παρατάξεως - να δώσουν στη χώρα μια νέα δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν - και σε τελική ανάλυση υπηρετούν - και περισσότερους και ανωνύμους.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος.

Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Μέντωρ

(Διαβάστε εδώ το Α’ Μέρος )

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα