Φθηνά δάνεια σε χιλιάδες μικρομεσαίους από τον Σεπτέμβριο

Μέχρι και 700 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να δοθούν σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεων με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Το Ταμείο θα αρχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά από τον Σεπτέμβριο και θα δανειοδοτεί επιχειρήσεις με επιτόκιο κατά 1,3% χαμηλότερο από αυτό της αγοράς. Θα χρησιμοποιείται ως κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουν επιτέλους επενδύσεις στην αγορά.

Τα δάνεια θα διατίθενται μέσω εμπορικών τραπεζών και θα προβλέπεται δικαίωμα καταβολής

μόνο των τόκων έως τη λήξη του δανείου (από 1 έως 7 έτη).

Τους όρους και προϋποθέσεις παρουσίασαν οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης. Το αρχικό κεφάλαιο που θα διατεθεί είναι 200 εκατ. ευρώ αλλά αναμένεται να εμπλουτιστεί και από άλλους χρηματοδότες, ενώ αναμένεται να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις το αργότερο έως το τέλος του 2015.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι χρηματοδοτήσεις διατίθενται από το πρώτο εκ των τριών συνολικά υποταμείων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Εξειδικεύεται στην χρηματοδότηση ΜμΕ που απασχολούν το πολύ έως 250 άτομα και, όπως ανέφερε, έχει διαμορφωθεί ένα πάρα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα: Μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες (υπάρχουν ήδη διαπραγματεύσεις με τις 4 συστημικές), τον Ιούλιο θα διατεθεί η χρηματοδότηση από την KfW και το ελληνικό δημόσιο προς τις τράπεζες αυτές (100 εκατ. ευρώ από κάθε πλευρά) και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η παροχή δανείων.

Τα δάνεια δεν θα έχουν ελάχιστο όριο, αλλά θα μπορούν να φτάνουν το πολύ έως το 1 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το Ταμείο δεν θα ζητά διασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες, αλλά η τελική απόφαση θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μικρομεσαίοι κάθε μεγέθους, κάθε κλάδου και ανεξαρτήτως περιφέρειας στην οποία εδρεύουν. Δεν υπάρχουν περιορισμοί με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, αλλά όπως επισημάνθηκε θα υπάρχει αξιολόγηση βιωσιμότητας από τις τράπεζες.

Οι επιλέξιμες ελληνικές τράπεζες θα λάβουν μακροπρόθεσμα ευέλικτα δανειακά κεφάλαια για την χρηματοδότηση των ΜμΕ με ανακυκλούμενες πιστώσεις (δηλαδή τα δάνεια που θα εξοφλούνται στις τράπεζες από τις ΜμΕ θα μπορούν να επαναχορηγηθούν σε άλλες ΜμΕ). Με τον τρόπο αυτό, σε 7 χρόνια μπορούν να δοθούν συνολικές χρηματοδοτήσεις μέχρι 700 εκατ. Ευρώ.

Τα χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων το μειωμένο επιτόκιο θα περάσουν αυτούσια από τις ελληνικές τράπεζες στις ΜμΕ. Εκτιμάται ότι τα επιτόκια θα είναι 1-3 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα τρέχοντα στην ελληνική αγορά, ανάλογα με το προφίλ του δανειολήπτη.

Δάνεια για νέες επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Επιτρέπεται η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων κεφαλαίου κίνησης (πράγμα που δεν επιτρέπεται στα μέχρι τώρα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία). Τυπικά οι τράπεζες θα χορηγούν νέα δάνεια, τα οποία όμως δεν θα απαγορεύεται να διατεθούν για την εξόφληση υφιστάμενων υποχρεώσεων. Στην πράξη δηλαδή θα μπορεί να γίνεται αναχρηματοδότηση και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων και αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη του δανείου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα