Γ. Στουρνάρας: Το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν πρέπει να δραματοποιείται

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης δεν θα πρέπει να δραματοποιείται καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη, επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην 85η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, την Έκθεσή του για το 2017.

Όπως τόνισε, οι αναταραχές

στις αγορές όπως οι πρόσφατες φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις χώρες με αδύναμη πιστοληπτική διαβάθμιση και λιγότερο ισχυρή οικονομία οι οποίες είδαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων τους να αυξάνονται σημαντικά. Κατά συνέπεια υπό τις παρούσες αβέβαιες συνθήκες η έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, αν και είναι επιβεβλημένη προκειμένου η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα, πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία ενός ασφαλούς αποθέματος ρευστότητας πριν από τη λήξη του προγράμματος δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, συμπληρωματικά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης, συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας: Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό δίχτυ ασφαλείας που θα πείθει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συγκυριακές αντιξοότητες που καθιστούν το κόστος χρηματοδότησης μη ανεκτό. Για να επιτύχει η Ελλάδα την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκούς όρους πρέπει να εμπεδώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και να επιβεβαιώσει ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε λάθος κατεύθυνση. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρηθούν και να γίνουν με προσεκτικά βήματα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ το αμέσως προσεχές διάστημα οι τράπεζες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Ο κ. Στουρνάρας άνοιξε και θέμα δημιουργίας Bad Bank καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: Μετά τη δημοσίευση σχετικών κατευθύνσεων από την ευρωπαϊκή επιτροπή θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους κεντρικούς φορείς που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.

Φορολογική κόπωση

Όπως τόνισε ο κ. Στούρναρας, με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δημοσιονομικά στοιχεία το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 θα υπερβεί τις προβλέψεις. Σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2018, προβλέπεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 ύψους 2,44% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 1,75%. Εντούτοις, όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου προέρχεται κυρίως από την αύξηση των εσόδων παρελθόντων οικονομικών ετών. Αντίθετα, η αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους είναι οριακή, παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την επιβολή νέων φόρων. Αυτό επιβεβαιώνει την φορολογική κόπωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και την ανάγκη αλλαγής του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής.

Να εξυψωθεί το κύρος των θεσμών


Μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για ισχυροποίηση της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου. Και όπως υπογράμμισε: "Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους να αποδεχθούν ότι μόνο κοινωνικά αποδεκτοί και με υψηλό κύρος και ανεξαρτησία θεσμοί, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων εις βάρος άλλων, προάγουν την ευημερία της κοινωνίας ως συνόλου. Για να επιτύχει η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει το κύρος των θεσμών, που είναι συνώνυμο με την εμπιστοσύνη στο μέλλον, να εξυψωθεί. Αδύναμοι και κλειστοί θεσμοί παράγουν αβεβαιότητα και απώλεια προσανατολισμού, ενώ αντίθετα ισχυροί, ανεξάρτητοι, ανοικτοί και κοινωνικά αποδεκτοί θεσμοί είναι απαραίτητοι για την επιστροφή στην ομαλότητα".

Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας τόνισε: Σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ομαλότητα. Οι αντικειμενικές συνθήκες, όπως καταγράφονται από τη μέχρι τώρα εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, είναι ενθαρρυντικές. Για να αξιοποιηθούν όμως, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον μέσα σε κλίμα κοινωνικής συναίνεσης και πολιτικής ομαλότητας, που θα πείθει τις παραγωγικές δυνάμεις και τις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έχει οριστικά απομακρυνθεί από πρακτικές του παρελθόντος και βρίσκεται πάλι σε τροχιά σύγκλισης με την Ευρώπη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα