Για «χάρες» στην «παρασιτική ολιγαρχία και επιχειρηματική ελίτ» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι μετά από τέσσερα χρόνια «χαμένου εδάφους» «επαναφέρει την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς». Κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου συζητήθηκε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί "νομοθετικής εύνοιας" στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων,

ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι εφαρμόζει το δόγμα του νόμου και της τάξης με την εξαίρεση, όμως, των «τραπεζιτών» και των «καταχραστών του δημόσιου χρήματος».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες όπως είπε παρέχουν «νομοθετική εύνοια» στους «εγκληματίες του λευκού κολάρου» και επαναφέρουν πολιτικές που έριξαν «τη χώρα στα βράχια και την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Η πρώτη αφορά τον Ποινικό Κώδικα, τη «μεγάλη και δομική» μεταρρύθμιση του οποίου -όπως είπε- είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν παραδεχτεί και στελέχη της ΝΔ, αλλά επανανομοθετεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "πρόσχημα" το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε ευνοϊκά την «κατοχή μολότοφ» την οποία ο ίδιος αποκάλεσε «εξορθολογισμό» των ποινών καθώς όσο ήταν κακούργημα, δεν εφαρμοζόταν. «Τελικά, το μόνο στο οποίο αποσκοπούσατε ήταν να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνετε το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση πέρασε «νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεσή τους τελεσιδικήσει», ενώ αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο γίνεται λόγος για 1,2 δισ. κλεμμένου χρήματος που μπορεί πλέον να αποδεσμευτεί. «Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να τα εξαφανίσει και μετά εάν καταδικαστεί τρέχα γύρευε», αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει με "ονοματεπώνυμα". Και αναφέρθηκε στον Κων. Φρουζή του "σκανδάλου Novartis" ο οποίος, όπως είπε, «παραδέχθηκε ότι με το νόμο θα κινήσει τις διαδικασίες για να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί του».

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το Δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας, και δυστυχώς τις επαναφέρετε».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παρέχει «νομοθετική ασυλία» στους τραπεζίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις θαλασσοδανείων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα «δανεικά και αγύριστα 400 εκατ. των κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, ακριβώς επειδή λειτούργησαν κατ' εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος, αυτού που κυβερνούσε 40 χρόνια και οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία», είπε, ενώ αναφέρθηκε σε προειδοποίηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας για "κίνδυνο ατιμωρησίας".

Τέλος, όσον αφορά το άρθρο 86 του Συντάγματος, είπε ότι η κυβέρνηση αρνείται να ψηφίσει την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην μπορεί να παραγραφεί σε μικρό χρονικό διάστημα το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργού. «Σήμερα έρχεστε και εσείς και το ΚΙΝΑΛ, χωρίς ντροπή, αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων», ανέφερε και απηύθυνε ερώτημα στον πρωθυπουργό εάν στόχος είναι να εξασφαλιστεί από τώρα «ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis».

Στην ανάγκη να απαντήσει ο πρωθυπουργός στα συγκεκριμένα ερωτήματα που του έθεσε περί «ευνοϊκών ρυθμίσεων για τραπεζίτες και καταχραστές δημόσιου χρήματος» επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπάθησε να αποφύγει «τρία καίρια ερωτήματα με "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"», και αναφέρθηκε αναλυτικά στις επίκαιρες ερωτήσεις που απάντησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ερωτήματα του κ. Μητσοτάκη για θέματα "νόμου και τάξης". «Σήμερα έχετε άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για το νόμο και για την τάξη», είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε με το νόμο και με την τάξη και στους μπαχαλάκηδες με τη μολότοφ αλλά και στους μπαχαλάκηδες του οικονομικού εγκλήματος που εσείς αθωώνετε».

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι αποτελεί "δημοσιογραφικό λάθος" το δημοσίευμα των Financial Times χαρακτηρίζοντας "ψευτομεταβατική" τη διάταξη και σημειώνοντας ότι αναφέρεται μόνο στη δυνατότητα του δικαστικού οργάνου σε τρεις μήνες να κρίνει εάν έχει παρέλθει το 18μηνο της παραγραφής. Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό "δεν ανακάλεσε" η εφημερίδα παρά την επιστολή τής κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Αναφορικά, δε, με τον Ποινικό Κώδικα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στον "εκσυγχρονισμό" του με αυτήν την "κορυφαία μεταρρύθμιση" μετά από ενθάρρυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που έχουν παραδεχτεί και στελέχη της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το άρθρο 86, επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

Κλείνοντας, ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε τα βασικά ερωτήματα που -όπως είπε- δεν απάντησε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας κυρίως ότι υπάρχουν «κρίσιμες υποθέσεις» που «δεν έχουν μπει στο αρχείο», όπως τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων, στα οποία δημιουργούνται «όροι ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται».

Αναφέρθηκε, επίσης, συγκεκριμένα στην υπόθεση της Forthnet, για την οποία ρώτησε τον πρωθυπουργό αν την "είχε στο μυαλό του" όταν έκανε λόγο για "γενναίες αναδιαρθρώσεις". Την επιχείρηση αυτή, είπε, την πήρε επιχειρηματίας «φίλος, υποστηρικτής και χορηγός» του με «κούρεμα πάνω από το 90% των χρεών του», δηλαδή «με όρους από τους οποίους καμία υγιής επιχείρηση δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, είναι φτωχά», υπογράμμισε καταλήγοντας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε ότι με όλα αυτά η κυβέρνηση δημιουργεί «στίγμα για τη χώρα διεθνώς».

«Με αυτό το στίγμα ούτε επενδυτές θα προσελκύσετε» συνέχισε ο Αλ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές «πάνε σε χώρες που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί». «Αυτά οδήγησαν στην κρίση. Αυτή η λογική και αυτή η νοοτροπία που εσείς δυστυχώς επαναφέρετε» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα