Για εκτίναξη του αριθμού των βετεράνων στρατιωτών με ψυχιατρικά προβλήματα προετοιμάζονται οι βρετανικές υπηρεσίες

Κορύφωση της αναζήτησης στήριξης από βετεράνους στρατιώτες για αντιμετώπιση ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων αναμένουν τους επόμενους μήνες και χρόνια οι αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες και οργανώσεις. Ο αριθμός των βετεράνων από το Αφγανιστάν που ζήτησαν βοήθεια για ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα πνευματικής υγείας αυξήθηκε σημαντικά το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο με το τέλος της βρετανικής στρατιωτικής συμμετοχής στην εκστρατεία στην ασιατική χώρα.

Η αύξηση, μεταξύ των Βρετανών βετεράνων από το Αφγανιστάν, ήταν της τάξης του 57%, που σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει

358 περιπτώσεις με προβλήματα πνευματικής φύσης, σύμφωνα με την οργάνωση υποστήριξης για την αντιμετώπιση του στρες μετά την μάχη. Αύξηση κατά 20% παρατηρήθηκε στα περιστατικά που ζήτησαν στήριξη και μεταξύ των Βρετανών βετεράνων από το Ιράκ παρά το ότι τα βρετανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Ιράκ εδώ και τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της οργάνωσης, Άντριου Κάμερον, οι αριθμοί θα ανέβουν κι άλλο τα επόμενα χρόνια γιατί συνήθως αυτού του είδους τα ψυχολογικά και πνευματικά προβλήματα εμφανίζονται μετά από την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος από τα ίδια τα περιστατικά που το προκάλεσαν. Συνήθως δε αρνούνται οι παθόντες να παραδεχτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και σήμερα, η οργάνωση δέχεται περιστατικά που εμφανίζονται τώρα ακόμη και από συγκρούσεις παλαιότερων ετών όπως είναι ο πόλεμος στα Φώκλαντς το 1982. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, των 5.400 περιπτώσεων που παρακολουθεί η οργάνωση περιλαμβάνει βετεράνους από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Β. Ιρλανδία, οι οποίοι αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία τρία χρόνια και εμφανίζουν συμπτώματα που κυμαίνονται από σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες μέχρι μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Κατά τον Κάμερον, το 1/5 όλων των βετεράνων των πολέμων αυτών θα χρειαστεί βοήθεια κάποια στιγμή στο μέλλον, σημειώνοντας ότι μπορεί να χρειαστεί και μια ολόκληρη δεκαετία για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η οργάνωση έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς. Έχει παράσχει στήριξη σε βετεράνων όλων των συγκρούσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται ότι κατά μέσο όρο ένας βετεράνος χρειάζεται περίπου 13 χρόνια αφού έχει φύγει από το στρατό για να ζητήσει βοήθεια.

Η οργάνωση εκτιμά ότι οι 42.000 στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα χρειαστούν κάποια στιγμή στο μέλλον βοήθεια γιατί θα εμφανίσουν κάποιο ψυχολογικό ή ψυχιατρικό πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, έχει, ήδη, κουράρει 1.300 βετεράνους από το Αφγανιστάν και 1.968 από το Ιράκ και στην τρέχουσα φάση παρακολουθεί 662 βετεράνους από το Αφγανιστάν και 806 από το Ιράκ.

Ο επικεφαλής του βρετανικού ΓΕΣ, στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Ντάνατ, δήλωσε ότι οι μάχες πάντα προκαλούν ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα στους στρατιώτες και με κυνισμό παραδέχτηκε ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το Αφγανιστάν και το Ιράκ και δεν έχει ακόμη τελειώσει, ούτε γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει. Ο στρατηγός γνωστοποίησε ότι ήδη 7,4 εκατομμύρια λίρες δαπανώνται για τη βελτίωση των προγραμμάτων ψυχολογικής στήριξης των βετεράνων και για τις εκστρατείες ενημέρωσης και καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος της ψυχικής διαταραχής.

Επιμέλεια: Μάρκο Πόλο

http://www.theguardian.com/uk-news/2014/may/12/uk-war-veterans-mental-health-issues-rise?CMP=EMCNEWEML6619I2

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα