Γιατί η Λετονία δεν θέλει να γίνει Ουκρανία

16:32 1/1/2014 - Πηγή: Antinews

Η Λετονία, το νέο μέλος της ευρωζώνης από τη νέα χρονιά, θεωρεί το ευρώ ως «προστασία» ενάντια στη Ρωσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Λετονίας υπερασπίζεται θερμά την απόφασή της να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου, θεωρώντας ότι οι πρόσφατες πιέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξαν πως το συμφέρον της είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη.
Η κίνηση του κράτους της Βαλτικής να γίνει το 18ο μέλος της νομισματικής

ένωσης εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετο μεγάλο μέρος του λαού, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το θέμα είναι πολύ περισσότερο από οικονομικό.
Ο Αντρίς Βιλκς, ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, που αποφάσισε την τελευταία στιγμή να οπισθοχωρήσει από μια εμπορική συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και να δεσμευθεί σε μια συμφωνία στενότερων δεσμών με τη Ρωσία, δείχνουν για ποιον λόγο η Λετονία των 2 εκατ. κατοίκων εντάσσεται στο ευρώ.
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει. Γνωρίζουμε τον γείτονά μας. Υπήρχαν και πριν, και θα υπάρξουν και στο μέλλον, πολλές απρόβλεπτες συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες να μένουν ενωμένες και με την ΕΕ», είπε.
Ο μικρός γείτονας της Λετονίας, η Εσθονία, ήταν η τελευταία χώρα που υιοθέτησε το ευρώ το 2011, ενώ η τρίτη χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία, έχει ως στόχο να ενταχθεί το 2015.

«Η ένταξη στο ευρώ θα σημαίνει ότι έχουμε ‘ολοκληρώσει την αποστολή μας’, να ενταχθούμε σε όλα τα κύρια θεσμικά όργανα της Ευρώπης, από την ΕΕ ως το ΝΑΤΟ, είπε ο Βιλκς. «Θα είμαστε πιο ολοκληρωμένοι και προστατευμένοι σε περίπτωση προβλημάτων και μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία», είπε. Η Λετονία εξακολουθεί να έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, με το 40 τοις εκατό των τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα να προέρχονται από πρώην σοβιετικά κράτη, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού της είναι ρωσικής εθνότητας.
«Η Ρωσία ανησυχεί μήπως χάσει εταίρους και επιρροή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι χώρες της Βαλτικής και η Φινλανδία ήθελαν τόσο να ενταχθούν στα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τόσο εύκολο για τις μικρές χώρες να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, χρειαζόμαστε βοήθεια», πρόσθεσε ο Βιλκς.
Η αντίστροφη μέτρηση της Λετονίας για την προσχώρηση στο ευρώ διακόπηκε από τη χειρότερη καταστροφή της χώρας από την ανεξαρτησία της το Νοέμβριο, όταν κατέρρευσε μια στέγη σούπερ μάρκετ, σκοτώνοντας 54 άτομα. Η καταστροφή οδήγησε στην παραίτηση του αξιόπιστου πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος είχε επιμείνει στην αυστηρή λιτότητα και υπερασπίστηκε την ένταξη στην ευρωζώνη παρόλο το δημόσιο σκεπτικισμό. Η επακόλουθη αδυναμία του προέδρου της Λετονίας να επιλέξει νέο πρωθυπουργό έχει εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα.
Ο Βιλκς διέλυσε τους φόβους ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την ένταξη στο ευρώ. «Καθόλου. Αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην εισαγωγή του ευρώ», είπε.
Επίσης, επισήμανε την αύξηση της δημόσιας στήριξης κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όταν μια δημοσκόπηση τον Οκτώβριο έδειξε ότι μόνο ένας στους πέντε Λετονούς ήταν υπέρ του ευρώ, ενώ το 58 τοις εκατό ήταν αντίθετοι.
«Εχουμε λάβει τη δυσκολότερη πρόκληση, όσον αφορά την κοινή γνώμη, σε σύγκριση με άλλες χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ. Αλλά δεν έχουμε πολύ αρνητικές ειδήσεις από το ευρώ κάθε μέρα. Η λετονική οικονομία αναπτύσσεται. Παρ’ όλα αυτά, για να κερδίσουμε υποστήριξη πάνω από το 50 τοις εκατό, χρειαζόμαστε την εισαγωγή του ευρώ», πρόσθεσε.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/199b0a8c-69c0-11e3-aba3-00144feabdc0.html#axzz2p4ZHls8u

Keywords
Τυχαία Θέματα