Γιατί ο δρ Τζέιμς Γουάτσον πουλάει το Νόμπελ του

Ο πρωτοπόρος καθηγητής Τζέιμς Γουάτσον, ένας από τους τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν το μόριο του DNA, πρόκειται να πουλήσει σε δημοπρασία το βραβείο Νόμπελ που πήρε το 1962 για την ιστορική ανακάλυψή του στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, το 1953. Ο Αμερικανός επιστήμονας θέλει να «επανέλθει στη δημόσια ζωή», την οποία απέφευγε επί επτά χρόνια για τις παρατηρήσεις του, που συνδέουν τη φυλή και την ευφυΐα.

Ο δρ Γουάτσον, ο οποίος εργάστηκε παράλληλα με τον βρετανό επιστήμονα Φράνσις Κρικ, και ανακάλυψαν τη

δομή διπλής έλικας του DNA, είπε ότι είχε γίνει ένα «μη υπαρκτό πρόσωπο» εξαιτίας των παρατηρήσεών του σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα το 2007. Τότε, είχε πει στους Sunday Times ότι οι μαύροι άνθρωποι δεν ήταν ίσης νοημοσύνης με τους λευκούς. Μετά τα αντιφατικά σχόλια, ο δρ Γουάτσον δεν έδωσε καμία δημόσια ομιλία και είπε ότι είχε απολυθεί από τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θέλει πραγματικά να ομολογήσει ότι υπάρχω».

Όπως δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times: «Ζητώ συγγνώμη ... (Ο δημοσιογράφος) έγραψε με κάποιο τρόπο ότι ανησυχώ για τους ανθρώπους στην Αφρική λόγω του χαμηλού δείκτη νοημοσύνης τους - και υποτίθεται ότι δεν πρέπει να λέμε κάτι τέτοιο». Είπε ότι ήταν «ανόητο εκ μέρους μου» και επέμεινε ότι δεν είναι ρατσιστής «με τον συμβατικό τρόπο».

Ο δρ Γουάτσον είπε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα από την πώληση του μεταλλίου, το οποίο σύμφωνα με τον οίκο Christie’s θα μπορούσε να πωληθεί ακόμα και 2,2 εκατ. δολάρια, για να αγοράσει τέχνη, να συμπληρώσει το εισόδημά του και να κάνει δωρεές σε μερικά από τα ιδρύματα με τα οποία σχετίζεται, όπως το Clare College του Κέμπριτζ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παλαιότερες δηλώσεις του Γουάτσον δεν θα επηρεάσουν την πώληση. «Υπάρχουν πολλές προσωπικότητες στην ιστορία τις οποίες θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε, αλλά οι ανακαλύψεις τους ξεπερνούν τα ανθρώπινα κουσούρια», είπε.

Το μετάλλιο αναμένεται να δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη. Πρόκειται για το πρώτο Νόμπελ που θα δημοπρατηθεί με τον κάτοχό του να βρίσκεται εν ζωή.Το βραβείο του Φράνσις Κρικ, ο οποίος πέθανε το 2004, είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα