Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τη μάχη του με τους πράκτορες

22:42 9/1/2017 - Πηγή: Antinews

Η ιδέα ότι οι πράκτορες είναι πιο ισχυροί από τον πρόεδρο είναι λάθος, σχολιάζει ο Gideon Rachman.

Ο Τζέιμς Τζίζους Άνγκλετον, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αντικατασκοπείας στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) από το 1954 μέχρι το 1975, περιέγραψε κάποτε τον κόσμο του ως "ερημιά από καθρέφτες". Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής πρέπει να ένιωσαν μια παρόμοια αίσθηση σουρεαλιστικού αποπροσανατολισμού, όταν ενημέρωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Οι διευθυντές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της CIA

και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών κατηγορήθηκαν επειδή περιέγραψαν μια ρωσική επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτό που φάνηκε ότι ωφελείται από την εν λόγω πράξη δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Τραμπ. Επιπλέον, ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε ήδη δημοσίως χλευάσει το έργο των κατασκόπων για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Η σύγκρουση μεταξύ του εκλεγέντος Προέδρου και της ισχυρής "κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών" της Αμερικής έχει οδηγήσει πολλούς "εξυπνάκηδες" στο να υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ κάνει ένα επικίνδυνο λάθος. Λέγεται ότι θα μπορούσε εύκολα να αποσταθεροποιήσει το νέο πρόεδρο. Η ιδέα ότι οι πράκτορες είναι πιο ισχυροί από τον ίδιο τον πρόεδρο ακούγεται εύλογη. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι λάθος. Αν υπάρχει κάποια διαμάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των μυστικών υπηρεσιών, ο Τραμπ είναι σαφώς σε πιο ισχυρή θέση.

Οι νομικές, πολιτικές και γραφειοκρατικές απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις υπηρεσίες πληροφοριών που κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς -πόσο μάλλον τον πρόεδρο- είναι τρομερές. Είναι αλήθεια ότι οι πράκτορες είναι ισχυροί και με καλούς πόρους παράγοντες στο σύστημα της Ουάσιγκτον. Αλλά οι κύριες ικανότητές τους είναι να κερδίζουν την προσοχή του προέδρου σε διαμάχες με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Όταν ο πρόεδρος είναι το πρόβλημα, είναι λιγότερο σαφές τι μπορεί να κάνουν οι κατάσκοποι.

Σε κάθε διαμάχη μεταξύ των κατασκόπων και του Λευκού Οίκου, η μόνη πραγματική διέξοδος των υπηρεσιών πληροφοριών είναι να ενημερώσουν τον πρόεδρο ή να κάνουν διαρροές εναντίον του. Αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό.

Το 2004, οι αξιωματούχοι της CIA είχαν ευρέως κατηγορηθεί για ενημέρωση ενάντια στον Τζορτζ Μπους, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του οργανισμού με το χειρισμό του πολέμου στο Ιράκ. Η Wall Street Journal είχε ακόμα και ένα κεντρικό άρθρο με τίτλο "Η εξέγερση της CIA" όπου κατηγορούσε "τα ανώτερα κλιμάκια του οργανισμού" ότι "σαφώς προσπαθούν να νικήσουν τον Πρόεδρο Μπους και να εκλέξουν τον Τζον Κέρι". Αλλά αν η αλλαγή καθεστώτος ήταν πράγματι η πρόθεση, η CIA απέτυχε. Ο Μπους επανεξελέγη.

Η όλη διαμάχη αναδεικνύει μια απόκλιση από τις διεθνείς και εγχώριες εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Για την αριστερά παγκοσμίως, η CIA ανέκαθεν θεωρούνταν μια φαύλη δεξιά οργάνωση που υποστηρίζει μια αντιδραστική παγκόσμια τάξη. Αλλά στην Ουάσιγκτον η CIA συχνά αντιμετωπίζεται με καχυποψία από τους συντηρητικούς που πιστεύουν ότι έχει μια φιλελεύθερη προκατάληψη. Ο οργανισμός είναι, εξάλλου, γεμάτος από ανθρώπους με πολύ καλές σπουδές και γνώση ξένων γλωσσών, που τείνουν να εγείρουν κουραστικές πραγματικές αντιρρήσεις στην κοσμοθεωρία της δεξιάς.

Αυτή η ένταση μεταξύ ορισμένων από τους στενούς συμβούλους του Τραμπ και των υπηρεσιών πληροφοριών θα μπορούσαν να γίνουν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα. Μία από τις συναρπαστικές παράπλευρες ιστορίες της συνάντησης της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Τραμπ και των στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ότι έβαλε τον Μάικλ Φλιν και τον Τζέιμς Κλάπερ στο ίδιο δωμάτιο. Ο στρατηγός Φλιν θα διευθύνει το προσωπικό του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. Αλλά το 2014 απολύθηκε από επικεφαλής του Οργανισμού Άμυνας Πληροφοριών από τον Κλάπερ, διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Από τότε, ο Φλιν υποστήριξε έντονα ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχει αποτύχει να καταλάβει την πραγματική απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Με δεδομένη την περιφρόνησή του για τους παλιούς συναδέλφους του, οι εντάσεις μεταξύ των κατασκόπων και του Λευκού Οίκου θα μπορούσαν να επεκταθούν και πέρα από το ζήτημα της Ρωσίας.

Ενώ δεν υπάρχει λόγος ο Τραμπ να φοβάται δολοπλοκίες από τους κατασκόπους για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του, το να αρχίσει έναν καυγά με τις υπηρεσίες πληροφοριών εξακολουθεί να είναι μια κακή ιδέα για άλλους λόγους. Πολλές από τις πιο δύσκολες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που θα πρέπει να λάβει θα βασίζονται σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τον Τραμπ να παραπέμψει στις μυστικές υπηρεσίες για τη στήριξη της δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, για παράδειγμα, δεδομένου ότι έχει χλευάσει δημοσίως το έργο της CIA.

Ωστόσο, η ικανότητα του Τραμπ να βρίσκει το δρόμο του μέσα από αντιφάσεις και αμηχανία θα μπορούσε να κάνει αυτό το πρόβλημα περισσότερο φαινομενικό παρά πραγματικό. Ο νέος πρόεδρος θα ισχυριστεί απλώς ότι η απόδοση των μυστικών υπηρεσιών έχει βελτιωθεί ριζικά, μετά την τοποθέτηση των δικών του επικεφαλής. Αντίθετα, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών έχει κάθε λόγο να φοβάται τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ θα διορίζει τους ηγέτες τους, θα ελέγχει την πορεία της σταδιοδρομίας τους και, αν κρίνουμε από τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου να χαλαρώσει την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων, μπορεί σύντομα να έχει την εξουσία να τους απολύει κατά βούληση.

Το ζήτημα της "πολιτικοποίησης" των υπηρεσιών πληροφοριών δεν είναι νέο. Προβλήθηκε σε οξεία μορφή κατά τη διάρκεια της πορείας της κυβέρνησης Μπους προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρόλα αυτά, η ιδέα ότι είναι δουλειά των κατασκόπων να παρουσιάζουν τη γυμνή αλήθεια στον πρόεδρο παραμένει θεμελιώδους σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα πρέπει να λειτουργεί.

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν ορισμένες αλήθειες που δεν είναι πρόθυμος να ακούσει. Η αλλοφροσύνη για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις ανάγκασε τον εκλεγέντα πρόεδρο να δώσει στα νυν στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών ένα ακροατήριο. Αλλά από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο Λευκό Οίκο, ο ίδιος θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να επιβάλει τη θέληση και τις απόψεις του για τη CIA, την NSA και το FBI. Εξάλλου, αυτός θα είναι το αφεντικό.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα