Με τα Εθνικά... δεν παίζουμε

14:04 9/1/2017 - Πηγή: Antinews

Εδώ και μερικές εβδομάδες η υπόθεση της οικονομίας έχει παγώσει. Πολιτικές είναι και οι θερμοκρασίες στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές, η αξιολόγηση είναι στον αέρα, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει και ποιο θα είναι το τελικό τίμημα της απρονοησίας της κυβέρνησης να μην κλείνει τα μέτωπα.

Όμως, αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα Κυπριακού και ελληνοτουρκικών. Ο Τσίπρας συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς μη έχοντας ουσιαστικά να τους κομίσει κάτι

καινούργιο. Συναντήσεις για τα μάτια του κόσμου σε μια διαδικασία που οδηγείται σε ναυάγιο και πολύ δύσκολα μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν κάποιοι μιλούν για τετελεσμένα στην Κύπρο και ότι οι Κύπριοι πρέπει να αποδεχθούν μια λύση που θα απέχει παρασάγγας από την πλήρη απελευθέρωση της νήσου (που όλοι θα ήθελαν), είναι δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε διέξοδος. Άλλωστε, ούτε και η τουρκική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να κάνει υποχωρήσεις. Πιο πιθανή είναι η προσάρτηση των Κατεχόμενων στην Τουρκία παρά κάτι άλλο.

Ωστόσο, τα εθνικά θέματα είναι πολύ ευαίσθητα και μπορεί ακόμη και κυβερνήσεις να ρίξουν. Μαζί με το Κυπριακό στην καυτή ατζέντα των ημερών είναι και η υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων που κατηγορούνται ως «πραξικοπηματίες» από το καθεστώς του Ερντογάν.

Ήδη στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα που ζητά τη μη έκδοση των «8» καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι μόλις φτάσουν στη χώρα τους θα τους περάσει ο Σουλτάνος από μαχαίρι και γιαταγάνι.

Καλύτερα να μην είχαμε αυτό το πρόβλημα, όμως, το έχουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Καλύτερα να μην ήταν αυτή η χρονική στιγμή για να επιλυθεί καθώς και η Ελλάδα είναι αδύναμη και εξαρτώμενη από τους ξένους, και το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην καλύτερη φάση του.

Μεγάλες ξένες εφημερίδες τονίζουν ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να βγει ενισχυμένος απ’ όλη αυτή τη διαδικασία ενώ κάποιοι αφήνουν υπόνοιες ότι θα μπορούσε να υπάρχoυν υπόγειες διεργασίες και συνεννοήσεις Αθήνας – Άγκυρας. Οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρουν:

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος και η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση, την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου (...). Η νομοθεσία Ε.Ε. και Ελλάδας απαγορεύει την έκδοση σε μια χώρα όπου ο κατηγορούμενος κινδυνεύει να βασανιστεί. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων της Human Rights Watch και της Διεθνούς Αμνηστίας, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία ότι κλείνει τα μάτια στις κατηγορίες βασανισμών, ξυλοδαρμών και άρνησης πρόσβασης σε δικηγόρους για συλληφθέντες ή κρατουμένους στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα».

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι πιέσεις που ασκούνται στους δικαστές αφόρητες. Κάποιοι φοβούνται ότι οι Τούρκοι, αν δεν εκδοθούν οι «8» θα γεμίσουν την άλλη μέρα τα ελληνικά νησιά με μετανάστες. Αν από την άλλη εκδοθούν, και ουσιαστικά παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού δίκαιη δίκη δεν θα έχουν, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα βρεθεί στο στόχαστρο. Πώς μια αριστερή κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε μια τόσο ταπεινωτική υποχώρηση στα εθνικά θέματα; Δύσκολα να σταθεί ο Τσίπρας ούτε λεπτό αν φανεί ως τεράστια νίκη του Ερντογάν σε συνδυασμό με το ναυάγιο του Κυπριακού, που και αυτό την Άγκυρα βολεύει;

Γι’ αυτό λέμε ότι μπορεί τα οικονομικά θέματα να αφήνουν περιθώρια για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όμως, δεν αποκλείεται τα εθνικά να αποτελέσουν θρυαλλίδα σοβαρών και διαρκώς κλιμακούμενων γεγονότων που δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα