Γιατί οι λαϊκιστές δεν θα φέρουν οικονομική ευμάρεια στην Ευρώπη

H εκλογική επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων είναι πιθανό να συσσωρεύσει περαιτέρω πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει, γράφει ο Simon Nixon.

Οι αντικαθεστωτικοί πολιτικοί της Ευρώπης μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους για την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Από την Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ως τον Βίκτορ Όρμπαν

στην Ουγγαρία και τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία, χαιρέτισαν τον θρίαμβο του νεοεκλεγέντα προέδρου, ως επικύρωση των δικών τους μακροχρόνιων πολιτικών ενάντια στη μετανάστευση και το ελεύθερο εμπόριο. Καθώς μια σειρά από πολιτικές δοκιμασίες διαφαίνονται στην Ευρώπη κατά το επόμενο έτος, αρχής γενομένης από τις αυστριακές προεδρικές εκλογές και το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα και μετέπειτα τις εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία το 2017 -τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα τώρα διαισθάνονται την ευκαιρία να οδηγηθούν σε εκλογική επιτυχία, ακολουθώντας τα βήματα του Τραμπ.

Αλλά υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι η νίκη του Τραμπ είναι πιθανό να ανοίξει το δρόμο για μια αλλαγή στην οικονομική στρατηγική των ΗΠΑ. Οι μετοχές την τελευταία εβδομάδα ανέβηκαν και τα ομόλογα υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι υποσχέσεις του για χαμηλότερους εταιρικούς φόρους, λιγότερες ρυθμίσεις και περισσότερες δαπάνες υποδομών μεγάλης κλίμακας θα ενισχύσουν τα εταιρικά κέρδη και τον πληθωρισμό, χαλαρώνοντας κάπως την πίεση στην Fed, η οποία μπορεί να είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια πιο σύντομα και άμεσα από ό,τι αναμενόταν.

Αντίθετα, επί του παρόντος είναι δύσκολο να δούμε ότι η εκλογική επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στις εθνικές οικονομικές πολιτικές. Αντ' αυτού, είναι πιθανό να συσσωρεύσει περαιτέρω πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ίσως περισσότερες από όσες μπορεί να αντέξει.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ευρωζώνης αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική. Οι περισσότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένες να συνεχίζουν να μειώνουν τα ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους. Οι χώρες που έχουν την οικονομική ικανότητα να παρέχουν περισσότερα κίνητρα είναι αυτές που το χρειάζονται λιγότερο: στη Γερμανία, η ανεργία είναι κάτω από 6% και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των μισθών αρχίζει να τροφοδοτεί τον εγχώριο πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες με τη μεγαλύτερη χαλαρότητα και ως εκ τούτου, αυτές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποπληθωρισμού όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία, είναι αυτές με τα λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια. Οι προσπάθειες για την τόνωση των επενδύσεων μέσω κοινών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, έχουν μέχρι στιγμής ελάχιστες αισθητές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Η επιτυχία των λαϊκιστικών κομμάτων είναι επίσης πιθανό να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο να παραδώσουν οι κυβερνήσεις εγχώριες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό ή να δημιουργήσουν μια συναίνεση γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της.

Πράγματι, οι προοπτικές για βαθύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη φαίνεται να υποχωρούν, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, θέτοντας νέα εμπόδια. Για παράδειγμα, η Ολλανδία έχει τώρα ένα νόμο που απαιτεί από την κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για οποιαδήποτε νομοθεσία σχετίζεται με την ΕΕ, αν το ζητήσουν 300.000 ψηφοφόροι. Αυτός ο μηχανισμός έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει μια εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ουκρανία. Ομοίως, η βελγική περιφέρεια της Βαλλονίας τον περασμένο μήνα σχεδόν τορπίλισε την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά.

Μέχρι στιγμής, η δράση της ΕΚΤ επέτρεψε στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποφύγουν τις δύσκολες αποφάσεις. Αλλά ακόμη και πριν από την εκλογή του ραμπ, αντιμετώπιζαν δυσάρεστες επιλογές για το πώς να συνεχίσουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν όψει μιας προειδοποίησης για ανεπάρκεια των επιλέξιμων ομολόγων υπό τους αυστηρούς αυτο-επιβαλόμενους κανόνες της. Παρά την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που έχει χαλαρώσει τις άμεσες ανησυχίες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γνωρίζουν ότι πρέπει να πείσουν τις αγορές σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας ότι έχουν τα εργαλεία για να ανταποκριθούν σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς. Γνωρίζουν επίσης ότι όλες οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν το σπάσιμο των πολιτικών, νομικών και τεχνικών ταμπού, αυξάνοντας την προοπτική μιας πολιτικής αντίδρασης στη Γερμανία.

Την ίδια στιγμή, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια σειρά από επικείμενες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη συνοχή της. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι οποιασδήποτε λύσης στο τριμερές αδιέξοδο μεταξύ Βερολίνου, Αθήνας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, χωρίς την οποία οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια νέα ελληνική κρίση είναι αναπόφευκτη την επόμενη χρονιά. Ομοίως, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς και την εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ που μπορεί να απαιτήσει από τους κατόχους ομολόγων σε ορισμένες ιταλικές τράπεζες να αναλάβουν τις απώλειες, ως μέρος των ασκήσεων ανακεφαλαιοποίησης. Οι φορείς χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι οι κυβερνήσεις μπορεί απλά να αποφασίσουν να δράσουν μονομερώς κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ αντί να πληρώσουν το εγχώριο τίμημα, κι έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομική προϋπόθεση στην οποία η ΕΚΤ έχει βασίσει τις ενέργειές της.

Ακόμη και αν η ευρωζώνη αποφύγει αυτές τις κρίσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται προβλήματα στο μέλλον, αν η ανάκαμψη συνεχιστεί και ο πληθωρισμός αυξηθεί. Η προοπτική της αύξησης του πληθωρισμού μπορεί να μετριάσει την πίεση στην Fed. Αλλά απειλεί να κάνει τη ζωή της ΕΚΤ πιο δύσκολη, καθώς θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της διακοπής της ποσοτικής χαλάρωσης -διατρέχοντας τον κίνδυνο το κόστος δανεισμού για τις πιο χρεωμένες κυβερνήσεις να αυξηθεί απότομα- ή να ανεχθεί τον πάνω από τον στόχο πληθωρισμό, που θα μπορούσε να υπονομεύσει τα πρότυπα της ανταγωνιστικότητας και της διαβίωσης στη Γερμανία. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικές εντάσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να αποφεύγει την πραγματικότητα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και οι οποίες μπορεί ακόμη να πρέπει να αντιμετωπιστούν μόνο όταν οι πολιτικοί είναι λιγότερο σε θέση να ανταποκριθούν.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα