Γιατί πληρώνουν τους δανούς φοιτητές για να πάνε στο κολέγιο

19:26 4/2/2015 - Πηγή: Antinews

Όταν ο 23χρονος φοιτητής μηχανικής στη Δανία Louis Moe Christoffersen έφτασε στη Βαλτιμόρη στα τέλη Ιανουαρίου με μια εξάμηνη ανταλλαγή, παρατήρησε αμέσως τη διαφορά: όλα ήταν πολύ πιο ακριβά στα αμερικανικά κολέγια σε σχέση με την πατρίδα του. Από το 1985, το κόστος των αμερικανικών κολεγίων αυξήθηκε κατά περίπου 500 τοις εκατό, τα δίδακτρα συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ ακόμη και το σχέδιο του προέδρου Ομπάμα να κάνει τα κοινοτικά κολλέγια δωρεάν αντιμετώπισε σκληρή κριτική στο εσωτερικό. Ενώ οι αμερικανοί πολιτικοί διαφωνούν για το πόσα

οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στη Δανία: εκεί, η κυβέρνηση πληρώνει τους φοιτητές για να πάνε στο κολέγιο.

«Οι Δανοί πολίτες δεν χρειάζεται να πληρώνουν δίδακτρα. Η στέγαση, επίσης, είναι πραγματικά φθηνή» λέει ο Christoffersen. «Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση μας πληρώνει αν είμαστε εγγεγραμμένοι σε πανεπιστήμιο. Είναι σαν κάποιος να σου δίνει ένα μισθό για να παρακολουθείς τις τάξεις».

Οι περισσότεροι απόφοιτοι της Δανίας δεν χρωστούν

Κάθε δανός φοιτητής λαμβάνει περίπου 900 δολάρια (5.839 κορώνες Δανίας) το μήνα, υπό ένα πρόγραμμα που είναι γνωστό ως SU (Statens Uddannelsesstøtte). Η γενναιόδωρη οικονομική στήριξη δεν πρέπει να επιστραφεί, ακόμη και αν κάποιος φοιτητής εγκαταλείψει πρόωρα και η μόνη μεγάλη απαίτηση για να λάβουν οι φοιτητές το πλήρες ποσό είναι να μη ζουν με τους γονείς τους. Οι σπουδαστές λαμβάνουν την δωρεάν χρηματοδότηση για μέγιστη περίοδο έξι ετών, ξεκινώντας από την ηλικία των 18. Εκείνοι που είναι ιδιαίτερα επιτυχημένοι, μπορεί να λάβουν και πρόσθετες ενισχύσεις.

«Κάποιοι Δανοί πιστεύουν ότι ξοδεύουμε τα χρήματα που λαμβάνουμε σε μπαρ και κλαμπ, αλλά οι περισσότεροι φοιτητές κατανοούν τί διακυβεύεται: η ύπαρξή του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει δυνατή η καλύτερη εκπαίδευση για όλους, άσχετα με το εισόδημα των γονιών του» δήλωσε ο Δανός φοιτητής Astrid Winther Fischer, ο οποίος σπουδάζει στο Πολυτεχνείο της Δανίας στα βόρεια της Κοπεγχάγης. Επίσης, διάφορες εταιρείες προσφέρουν ειδικές εκπτώσεις στους φοιτητές για τους κινηματογράφους, τα λεωφορεία, τα τρένα ή τα μουσεία.

Άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, έχουν παρόμοια, αλλά ιδιωτικά προγράμματα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες προσφέρουν διπλά πτυχιακά προγράμματα που αφορούν την πρακτική εκπαίδευση στην εργασία, καθώς και εξάμηνα σε ένα περιβάλλον κολεγίου. Αυτοί οι φοιτητές πληρώνονται το μισθό τους από τις εταιρείες τους, ακόμη και όταν σπουδάζουν. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες ελπίζουν να προσελκύσουν ελπιδοφόρα ταλέντα από νωρίς.

Πολλοί Δανοί, ωστόσο, θεωρούν την πρόσβαση στην εκπαίδευση χωρίς οικονομικά εμπόδια κυβερνητική ευθύνη, που δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των ιδιωτικών πανεπιστημίων ή σε εταιρείες. «Ο στόχος του προγράμματος επιδότησης είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση των υποψήφιων φοιτητών, αλλά οι ικανότητες και τα ενδιαφέροντά του που παίζουν ρόλο για την εκπαιδευτική επιτυχία» σχολιάζει ο Hammer Mads Larsen, εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας της Δανίας.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ιδέα θα μπορούσε να λειτουργήσει: τα δανικά πανεπιστήμια έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτησης μεταξύ των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και οι πολίτες της χώρας δεν έχουν φοιτητικά δάνεια. Ωστόσο, για τη χρηματοδότηση αυτού του συστήματος και άλλα έξοδα, η σκανδιναβική χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φορολόγησης του κόσμου.

Θα μπορούσε η δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση βλάψει την οικονομία;

Οι πολέμιοι λένε ότι η δωρεάν κουλτούρα στα δανικά πανεπιστήμια ενθαρρύνει τους φοιτητές να αποκτήσουν πτυχία που δεν ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς εργασίας της χώρας. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας των νέων της Δανίας είναι σήμερα στο 11 τοις εκατό - ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη- και πολύ χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 12 τοις εκατό.

Παρ 'όλα αυτά, οι πολέμιοι υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα κάποιες βιομηχανίες που είναι οικονομικά σημαντικές αντιμετωπίζουν έλλειψη κατάλληλων πτυχιούχων. Διάφορες επιχειρήσεις μηχανικής έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκεια με το δανικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν οι μαθητές αναγκαστούν να πληρώσουν, λένε, θα αποκτήσουν κίνητρα για να επιλέξουν πιο επιστημονικά και τεχνικά πτυχία που εγγυώνται υψηλότερο μέσο εισόδημα μετά την αποφοίτησή τους.

Άλλες εταιρείες έχουν ζητήσει περισσότερες κυβερνητικές προσπάθειες να επικεντρωθούν στα πανεπιστήμια και τα μαθήματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Ο Michael Almer, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού στη Novozymes, κορυφαία εταιρεία βιοτεχνολογίας της Δανίας, δήλωσε: «Η έλλειψη ταλέντων θα περιορίσει την ανάπτυξη τόσο της οικονομίας όσο και συγκεκριμένων εταιρειών. Η κυβέρνησή μας θα πρέπει να φερθεί έξυπνα σχετικά με το ποια είδη εκπαίδευσης θα πρέπει να χρηματοδοτεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους μηχανικούς και φοιτητές θετικών επιστημών». Ο Almer αναγνώρισε επίσης ότι οι ίδιες οι εταιρείες έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να παρουσιαστούν ως ελκυστικοί εργοδότες.

Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη ισχύ των επιχειρημάτων αυτών. Μια σημαντική έκθεση του ΟΟΣΑ από τον περασμένο Δεκέμβριο βρήκε ότι η ανισότητα και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση είχε καθυστερήσει την οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, την περίοδο 1990-2010.

www.washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα