Γοητευμένοι Ευρωπαίοι από τον πόλεμο στη Συρία

Άνδρες από την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν τα όπλα στη Συρία. Μήπως είναι ακόμα πιο επικίνδυνοι από τους ντόπιους μαχητές;

Το φρικιαστικό βίντεο του αποκεφαλισμού στη Συρία, που εμφανίστηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα, ήταν συγκλονιστικό από κάθε πλευρά. Αλλά όταν οι άνθρωποι στο Βέλγιο και την Ολλανδία άκουσαν τις φωνές στο παρασκήνιο, τρόμαξαν. Οι άνδρες που έσφαζαν βάναυσα το λαιμό των θυμάτων τους μιλούσαν Ολλανδικά, ή ίσως τη βελγική παραλλαγή, της Φλάνδρας, και μερικές φορές άλλαζαν σε γαλλικά. Ξαφνικά, τόσο στις Βρυξέλλες

όσο και στη Χάγη, ενώ προσπαθούσαν να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα του βίντεο, άρχισαν να επανεξετάζουν τον αντίκτυπο του συριακού πολέμου στην Ευρώπη.

«Θέλουμε να ξέρουμε τι στο διάολο κάνουν αυτοί οι τύποι στη Συρία», λέει ο Edwin Bakker, εμπειρογνώμονας σε θέματα τρομοκρατίας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στο Πανεπιστήμιο του Leiden, και σύμβουλος της ολλανδικής κυβέρνησης. Ο Bakker πιστεύει ότι το βίντεο είναι γνήσιο και λέει ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. «Πρέπει να επενδύσουμε σε καλές μυστικές υπηρεσίες», λέει ο Bakker. «Θέλουμε να ξέρουμε τι κάνουν αυτοί οι τύποι στη Συρία, με ποιον είναι μαζί, και πως είναι όταν επιστρέφουν. Είναι κάποιος που μετανιώνει, είναι απογοητευμένος; Ή μήπως είναι κάποιος που έχει βιώσει πολλά πράγματα, απέκτησε πολλές γνώσεις, και θα πρέπει να παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση και, αν μπορούμε, θα πρέπει να τον συλλάβουμε;»
Η βελγική εφημερίδα De Morgen δημοσίευσε πρόσφατα αποσπάσματα από πρακτικά της βελγικής υπηρεσίας ασφαλείας, η οποία παρακολουθούσε τη ριζοσπαστική οργάνωση Sharia4Belgium. Σε τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται από τη Συρία, τα μέλη της ομάδας περιγράφουν βιαιότητες που διαπράχθηκαν σε μάχες κοντά στο Χαλέπι. Ισχυρίζονται ότι βίασαν και δολοφόνησαν. Η De Morgen συνδέει αυτές τις συνομιλίες και αυτό το βίντεο ή παρόμοιους αποκεφαλισμούς.

Τους τελευταίους μήνες, η επιβολή του νόμου έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ανησυχία των νέων ανδρών που πηγαίνουν στο συριακό μέτωπο από χώρες της βόρειας Ευρώπης για να πολεμήσουν ενάντια στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Μαχητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία (υπάρχουν περίπου 150 έως 200 νεαροί άνδρες από το Βέλγιο και την Ολλανδία μόνο) έχουν ταξιδέψει στο πεδίο της μάχης στη Συρία για να πάρουν τα όπλα στο πλευρό των ισλαμιστών ανταρτών. Μερικοί είναι μουσουλμανικής καταγωγής, άλλοι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ, αλλά όλοι είναι δυνητικά επικίνδυνοι, λόγω των στρατιωτικών ικανοτήτων που αποκτούν και του σοκ όσων έχουν βιώσει.

Οι νέοι άνδρες που συμμετέχουν στην οργάνωση Sharia4Belgium φέρεται να διοικούνται από τον 22χρονο Houssien Elouassaki, ο οποίος κατάγεται από το Μαρόκο, αλλά ο οποίος προέρχεται από το Vilvoorde, κοντά στις Βρυξέλλες. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες, η ομάδα αναφέρεται στη δολοφονία φανταστικών εχθρών της «αληθινής πίστης», σύμφωνα με μια εξτρεμιστική ανάγνωση του σουνιτικού Ισλάμ. Όταν μιλά ο Elouassaki στον αδελφό του στο Βέλγιο, λέει: «Πριν από τρεις ημέρες είχαμε όλοι τη δυνατότητα να κόψουμε το λαιμό κάποιου». «Δεν πρέπει να το κάνετε αυτό» του απαντά ο μεγαλύτερος αδερφός του Abdelouafi. «Καλά, με ένα καλάζνικοφ ή ένα μαχαίρι, τι διαφορά έχει; Είναι Σιίτες και Αλεβίτες, άρα πρέπει να πεθάνουν».

Ο Ολλανδός πολεμικός ανταποκριτής Hans-Jaap Melissen γνωρίζει τη Συρία και τη σύγκρουσή της καλά. Μόλις επέστρεψε από το Χαλέπι, όπου έψαχνε για έναν νεαρό άνδρα που είχε ασπαστεί τον Ισλαμισμό. «Αναρωτιέμαι αν οι ξένοι τζιχαντιστές τείνουν να είναι πιο υπερβολικοί, επειδή θέλουν να αποδείξουν κάτι», λέει. «Οι επαναστάτες είναι πολύ δύσπιστοι προς τους ξένους, βλέπετε. Είναι σα να μπαίνεις στη συμμορία, που θα πρέπει πρώτα να σκοτώσεις κάποιον. Μετά δεν υπάρχει επιστροφή».

Ο Melissen πιστεύει ότι η κίνηση των νέων τζιχαντιστών να βοηθήσουν τους αντάρτες στη Συρία είναι ειλικρινής, αλλά αφελής. «Γνώρισα μερικούς πριν από αρκετό καιρό. Ήταν πάρα πολύ θρησκευόμενοι. Ήρθαν από τα φτωχά προάστια γύρω από το Παρίσι και την Τουλούζη της Γαλλίας και δεν είχαν μεγάλη σχέση με την εγκληματικότητα. Με πλησίασαν λέγοντας: «Θέλουμε να σας μιλήσουμε, γιατί θα πρέπει να ασπαστείτε το Ισλάμ». Διαφορετικά, θεωρούσαν ότι θα χανόμουν. Φάνηκαν αρκετά αφελείς. Ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν έρθει για να πολεμήσουν. Ίσως να έλεγαν ψέματα. Ίσως απλά να μην γνώριζαν. Σε κάθε περίπτωση, είπαν ότι αισθάνθηκαν την ανάγκη να πάνε στη Συρία».

Οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους νέους ευρωπαίους άνδρες είναι συχνά ελλιπείς. Όμως, σύμφωνα με την De Morgen, η ομάδα των αλλοδαπών συνεργάζεται ενίοτε με τη συριακή Jabhat al-Nusra, μία φατρία που μάχεται εναντίον του Άσαντ και την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και η ηγεσία της Αλ Κάιντα αναγνωρίζει ως το συριακό παρακλάδι της. Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι γονείς ορισμένων τζιχαντιστών λένε ότι οι γιοι τους λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή και χρησιμοποιούν μια κατάφυτη βίλα στη Συρία με πισίνα που τους παρέχει ένας «Σαουδάραβας ευεργέτης». Οι γονείς στη Χάγη έλαβαν ακόμα και μια φωτογραφία από το γιο τους, με μια «παρέα» ολλανδών «Σύριων μαχητών» που ποζάρουν δίπλα σε μια πισίνα. Οι αναφορές αυτές επιβεβαιώθηκαν εκ νέου από τις βελγικές υποκλοπές των συνομιλιών του Elouassaki, ο οποίος λέει: «Υπάρχουν όμορφα σπίτια εδώ, υπάρχει μια πισίνα, φαΐ, ποτά, ό, τι θέλετε. Αν μια βόμβα πέσει στο κεφάλι σου, τουλάχιστον θα πεθάνεις σαν ένας μάρτυρας. Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό;»

Αλλά η πραγματικότητα είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο ηδονιστική από αυτό. Τα αγόρια μπορεί να επιστρέφουν στην πισίνα, αλλά αφού πρώτα έχουν αντιμετωπίσει τη βία. Ο πολεμικός ανταποκριτής Melissen πιστεύει ότι οι ιστορίες είναι, τουλάχιστον εν μέρει, απόκρυφες: «Ένας αξιωματικός μυστικών υπηρεσιών των ανταρτών μου είπε ότι μια ομάδα Ολλανδών μένουν σε μια βίλα. Τους είχαν σταλεί όμως στη μάχη στο Ιντλίμπ. Αυτές είναι προσωρινές κατοικίες. Δεν μένουν μόνιμα εκεί. Είναι τα καλύτερα μέρη για να κρατούν τους Δυτικούς τζιχαντιστές απομονωμένους από δημοσιογράφους και συγγενείς. Αναρωτιέμαι αν επιτρέπεται να βγουν έξω… Δεν είναι σαν να διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Υπάρχουν πισίνες, αλλά είναι ως επί το πλείστον άδειες».

Το ολλανδικό κοινοβούλιο, εν τω μεταξύ, ζητά από τον υπουργό Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Ivo Opstelten να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους νέους που μάχονται στη Συρία. Η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι υπέρ της κατάσχεσης των διαβατηρίων των νέων ανθρώπων που σκοπεύουν να πολεμήσουν στη Συρία. Το VVD, το μεγαλύτερο κόμμα στην ολλανδική κυβέρνηση, υποστηρίζει ακόμη και ότι πρέπει να τους αφαιρέσουν την ολλανδική υπηκοότητα. Ο Edwin Bakker δεν πιστεύει ότι θα είναι μια πολύ αποτελεσματική πολιτική. «Το να πάρεις το διαβατήριο κάποιου χωρίς απόδειξη της εγκληματικής πράξης είναι νομικά πάρα πολύ περίπλοκο» λέει. «Θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον ως μια συμβολική χειρονομία, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν θα σταματήσει το φαινόμενο. Θα πρέπει να επενδύσουν σε καλή πληροφόρηση».

Μέλη της ολλανδικής κυβέρνησης και εμπειρογνώμονες της τρομοκρατίας λένε ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις όταν οι άνδρες αυτοί, έχοντας τα τραύματα του πολέμου, επιστρέψουν στο ολλανδικό έδαφος. «Το χειρότερο σενάριο είναι μια επανάληψη των γεγονότων στη Γαλλία, σχεδόν πριν από έναν χρόνο, όταν κάποιος Mohammed Merah, ένας Γάλλος αλγερινής καταγωγής, επέστρεψε [από μια εμπόλεμη ζώνη], αποφασισμένος να κάνει κάτι με σχετικά λίγα μέσα, όπως ένα πιστόλι, και άρχισε να πυροβολεί στρατιωτικούς και Εβραίους πολίτες», λέει ο Bakker. Όπως σημειώνει, πολλοί άνδρες επιστρέφουν και δεν συμβαίνει τίποτα «αλλά κάποιοι μπορεί να κάνουν κάτι, όπως μια επίθεση, η να επιστρέψουν εντελώς διαταραγμένοι. Το μετατραυματικό στρες (PTSD) είναι πολύ διαδεδομένο στους ανθρώπους που περνούν τον χρόνο τους σε εμπόλεμες ζώνες. Και το 11-12% των τρομοκρατών που επιτίθενται έχουν εκπαιδευτεί για να πολεμούν στο εξωτερικό. Κάποιος που πηγαίνει εκεί μαθαίνει πολλά, ριζοσπαστικοποιείται περαιτέρω και αποκτά διασυνδέσεις. Αυτοί είναι όλοι πολύ καλοί λόγοι για να παρακολουθούμε όσους επιστρέφουν και μετά να αποφασίζουμε τι να κάνουμε».

thedailybeast

Keywords
Τυχαία Θέματα