Η αλήθεια περί Εκκλησιαστικής Περιουσίας

Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες υποκινούμενοι από τα πολιτικά ή θρησκευτικά τους φρονήματα, χωρίς να κάνουν τον κόπο να πληροφορηθούν την αλήθεια ή κατασκευάζοντας επίτηδες διάφορα ψεύδη που ικανοποιούν τις ψευδαισθήσεις τους, εκτοξεύουν κατά καιρούς τόνους λάσπης ενάντια στην Εκκλησία, επειδή είναι σίγουροι ότι πες-πες κάτι θα μείνει, όπως είχε πει και ο αρχηγός της ναζιστικής προπαγάνδας Γκαίμπελς. Τα εξαπτέρυγα κρατούν βέβαια γερά οι αυθεντίες της προπαγάνδας και της χειραγώγησης, οι εκπρόσωποι της αριστερής κυβέρνησης και οι λοιποί οπαδοί της πολιτικής ορθότητας που ζουν ακόμα στη νιρβάνα του

ιδεατού κόσμου τους.

Και επειδή η προπαγάνδα αυτή εξαπλώνεται και έχει ξεπεράσει κάθε όριο, πρέπει να λεχθούν κάποιες αλήθειες για να αποκατασταθεί η Εκκλησία περί υποτιθέμενων προνομίων που απολαμβάνει.

Όλα ξεκινούν λοιπόν από την εποχή του Όθωνα. Οι Βαυαροί αντιβασιλείς οργανώνουν το Βασίλειο της Ελλάδας σύμφωνα με το γερμανικό φεουδαρχικό πρότυπο και έβλεπαν την Εκκλησία σαν μια κρατική υπηρεσία, υπό την επίβλεψη της απολυταρχικής βασιλικής εξουσίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Εκκλησία αποκόπηκε από το Οικομουμενικό Πατριαρχείο. Το διάστημα βέβαια εκείνο και συγκεκριμένα με τα βασιλικά διατάγματα του 1833 και 1834 αποφασίστηκε η διάλυση 416 μοναστηριών και η διάθεση της ακίνητης και της κινητής περιουσίας με πρόσχημα τη σύσταση ενός Εκκλησιαστικού Ταμείου. Τέτοια όμως ήταν η οργάνωση του, ώστε το μόνο που συνέβη ήταν η διαρπαγή και η πώληση της εκκλησιαστικής περιουσίας και η πώληση ιερών σκευών και κειμηλίων στα…παζάρια! Το 1836 η απαλλοτριωτική διάθεση της Αντιβασιλείας επεκτάθηκε και στα μοναστήρια που διατηρήθηκαν ΄΄χάριν θεάρεστων έργων και προς οικοδομή ιερών και αγαθοεργών καταστημάτων΄΄.

Εν συνεχεία, με τους νόμους 1072/1917 και 2050/1920 απαλλοτριώθηκαν πολλές εκτάσεις συνολικής αξίας άνω του 1.000.000.000 δραχμών και το κράτος κατέβαλε στο Ταμείο μόνο 40.000.000. Τα υπόλοιπα οφείλονται ακόμα! Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη μόνο φάση, το 50% της γεωργικής γης δόθηκε σε ακτήμονες.

Με τον κωδ. Νόμο 4864/1931 περί ΄΄ Οργανισμών Διοικήσεως Εκκλησιαστικής και Μοναστηριακής Περιουσίας΄΄αποφασίστηκε η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Μονών, και ό,τι ρευστοποιήθηκε εξανεμίστηκε εξαιτίας του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής (1940-1944)

Κρίσημη θεωρείται επίσης η 18/9/1952 Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάσταση ακτημόνων, όπου η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργούμενης αγροτικής περιουσίας με αντάλλαγμα να λάβει κάποια ακίνητα και 45.000.000 δραχμές. Στην ίδια Σύμβαση καθιερώθηκε και η μισθοδοσία των κληρικών από τον κρατικό Προϋπολογισμό ως ΄΄υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης΄΄ στις οποίες είχε προβεί κατά τη δεκαετία 1922-1932.

Ξεκάθαρη εικόνα βέβαια περί της πλάνης που επικρατεί μέχρι και σήμερα είναι ο νόμος Τρίτση, ο οποίος οδήγησε σε σημαντικά συμπεράσματα. Ο νόμος 1700/87 αποτέλεσε μια προσπάθεια να αποψιλωθεί ολόκληρη η εκκλησιαστική περιουσία, ο οποίος ταυτόχρονα έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στο σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδας ανήκουν : 1. Στο Δημόσιο 43.598.000 στρέμματα 2. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 15.553.000 στρέμματα 3) Στην Εκκλησία 1.282.300 στρέμματα. Από τα στρέμματα της Εκκλησίας μόνο το 0,48% αποτελεί καλλιεργήσιμη γη!

Παρά ταύτα στα μάτια κάποιων και η εναπομείνασα περιουσία μπορεί να φαντάζει μεγάλη. Πρέπει να ληφθεί όμως υπόψιν ότι αυτή δεν ανήκει στην Ιερά Σύνοδο αλλά σε περισσότερα από 10.000 ΝΠΔΔ! Κάθε ΝΠΔΔ διαχειρίζεται την περιουσία του υπό τον τακτικό έλεγχο της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Σε δωρηθέντα ακίνητα της έχουν ανεγερθεί 1. Η Ριζάρειος Σχολή 2. Η Ακαδημία Αθηνών 3. Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο 4. Το Μετσόβειο Πολυτεχνείο 5. Το Πτωχοκομείο 6. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο 7. Το Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός 8. Η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή 9. Το Νοσοκομείο Παίδων 10. Το ΠΙΚΠΑ Βούλας 11. 142 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής καθώς και πολλά άλλα τα οποία δεν αναφέρονται προς οικονομία χώρου και χρόνου μόνο.

Τέλος, η Εκκλησία έχει σήμερα σε όλη την Ελλάδα 2070 ευαγή Ιδρύματα και μοιράζει κάθε μέρα 500.000 μερίδες φαγητού. Όλα αυτά φαντάζουν δεδομένα αλλά χωρίς την Εκκλησία ποιος θα μπορούσε να τα φέρει εις πέρας; Η σημερινή Κυβέρνηση που δεν μπορεί να οργανώσει τις στοιχειώδεις κρατικές δομές μήπως; Σίγουρα όχι. Κάθε αριστερή ‘’προοδευτική’’ ψυχή λοιπόν έχει το δικαίωμα να μην πιστεύει σε κανέναν Θεό, οφείλει όμως να σέβεται την συνεισφορά της Εκκλησίας, γιατί είτε δύναται να το αντιληφθεί είτε όχι , εξαιτίας της το ελληνικό Έθνος οφείλει τη διατήρηση σε κρίσιμες περιόδους της ιστορικής του ύπαρξης.

*Νομικός, αναπλ. Γραμματέας Ορθοδοξίας και θρησκευμάτων της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα