Η ΕΕ προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα με τη Βιέννη

Οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να διορθώσουν τις σημαντικές διαφορές στην προσέγγισή τους στην κρίση της μετανάστευσης, μετά από μια διχαστική κίνηση της Αυστρίας να σφραγίσει τα σύνορα, απειλώντας με αλυσιδωτή αντίδραση κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων -μια κίνηση που θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα.

Οι πολιτικές εντάσεις γύρω από το θέμα κλιμακώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα, όταν η Ελλάδα ανακάλεσε τον

πρεσβευτή της στη Βιέννη και εξέδωσε μια έντονα διατυπωμένη δήλωση επικρίνοντας τις δράσεις "που έχουν τις ρίζες τους στον 19ο αιώνα". Μια ημέρα πριν, η Αυστρία και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και μη μελών της ΕΕ, συμφώνησαν να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να σταματήσουν την μεταναστευτική ροή, επιβάλλοντας αυστηρότερους περιορισμούς στην είσοδο των προσφύγων και αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να μείνει. Η συνάντηση, η οποία παρήγαγε την Διακήρυξη της Βιέννης που ζητά "να μειωθεί σημαντικά" η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, πραγματοποιήθηκε παρά τις εκκλήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα να μείνουν πιστοί σε μια κοινή στρατηγική.

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με στόχο την αποκατάσταση μιας συντονισμένης προσπάθειας, ο Γερμανός Τόμας ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε αυτές τις ανεξάρτητες εθνικές δράσεις "μια κακή επιλογή" και ζήτησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. "Είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι στην Ευρώπη" δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ στους δημοσιογράφους πριν από την υπουργική σύνοδο. "Εάν οι εθνικές πρωτοβουλίες επικρατήσουν, όλοι θα ζημιωθούν. Βλέπουμε εναλλακτικές διαδρομές που θα χρησιμοποιηθούν αντ 'αυτού. Και γι' αυτό η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα με επιτυχία, και εάν όχι, να αναλαμβάνουμε κοινά μέτρα".

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μουζάλας επικρίθηκε έντονα από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης για αυτό που θεωρούν αποτυχία της Αθήνας να ασχοληθεί με τη ροή των προσφύγων. Ο Μουζάλας δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση ότι η Ελλάδα δεν θέλει "να γίνει ο Λίβανος της Ευρώπης", αναφερόμενος στο γεγονός ότι η χώρα της Μέσης Ανατολής σήμερα φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία.

Νέες εντάσεις προέκυψαν επίσης και σε άλλα σύνορα. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι το Παρίσι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του Βελγίου να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γαλλία. Το Βέλγιο δικαιολόγησε την απόφαση, διότι το Παρίσι εξετάζει τρόπους για να εκκενώσει την "ζούγκλα" του Καλέ που στεγάζει περίπου 4.000 μετανάστες και οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μαζική μετανάστευση προς το Βέλγιο. Ο Καζενέβ αρνήθηκε την πρόθεση να στείλει μπουλντόζες στο στρατόπεδο και διαβεβαίωσε ότι θα πρέπει να εκκενωθεί με μεθοδευμένο τρόπο, χωρίς να δημιουργηθεί ροή προς το Βέλγιο.

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση "μια κρίσιμη στιγμή" στην προσπάθεια να ανακόψουν τη ροή των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων και προς τη βόρεια Ευρώπη. "Οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά", πρόσθεσε. "Αυτή τη στιγμή η ενότητα της Ένωσης και ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο".

Ο χρόνος περνά. Οι ηγέτες της ΕΕ - που έχουν περάσει αρκετούς μήνες διαφωνώντας για το πώς να ασχοληθούν με το πρόβλημα των προσφύγων - θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου για μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με την Τουρκία, η οποία θα επιδιώξει να προωθήσει μια στρατηγική που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο της προσφυγικής ροής και να μοιράσουν το βάρος της υποδοχής τους μεταξύ των χωρών. "Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη ημερομηνία για να δούμε σε ποιο βαθμό έχουμε πετύχει τη μείωση της εισροής προς την Ευρώπη στο σύνολό της ή αν πρέπει να λάβουμε άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισροής", δήλωσε ο Κλάας Ντίζκχοφ, υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, η οποία κατέχει σήμερα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ήδη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Βιέννης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τετάρτη στο κοινοβούλιο ότι δεν θα επιτρέψει η χώρα του να γίνει "αποθήκη ψυχών" και απείλησε να μπλοκάρει μελλοντικές συμφωνίες της ΕΕ για την κρίση των προσφύγων, αν τα κράτη-μέλη δεν μοιραστούν το βάρος. Η Βιέννη την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των αιτημάτων ασύλου που θα επεξεργάζεται κάθε μέρα και ότι δεν θα επιτρέψει σε περισσότερους από 3.200 μετανάστες να διέρχονται στη χώρα ανά ημέρα. Η Επιτροπή χαρακτήρισε την απόφαση παράνομη σε μία επιστολή στην οποία επίπληττε τη Βιέννη, αλλά η Αυστρία προχώρησε στα σχέδιά της. Μετά το τέλμα της συνόδου κορυφής την περασμένη εβδομάδα, η χώρα συνέχισε να πιέζει για το θέμα με τη σύγκληση της σύσκεψης στη Βιέννη την Τετάρτη.

Και άλλες χώρες πήραν επίσης την κατάσταση στα χέρια τους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, θέλοντας να περιορίσει την ροή των προσφύγων από την Ελλάδα. Για να κατευνάσουν τις εντάσεις εν όψει της συνόδου, ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ πραγματοποίησαν πρόγευμα εργασίας την Πέμπτη με τους συναδέλφους τους από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, πρεσβευτές από τις χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τη δράση, είπε ένας διπλωμάτης.

"Είναι μια κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Το σημαντικό είναι ότι οι άλλες χώρες δεν έχουν αιφνιδιαστεί", είπε ο διπλωμάτης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την απόφαση της Ουγγαρίας την Τετάρτη να διενεργήσει δημοψήφισμα για το υποχρεωτικό σύστημα ποσοστώσεων της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε την ΕΕ για "κατάχρηση εξουσίας". "Αν γενικεύσουμε την χρήση των δημοψηφισμάτων, δημιουργούμε κατά κάποιο τρόπο τη βάση για αναστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντες Ντίας στους δημοσιογράφους.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα