Η ΕΛΒΟ, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι και ο …Λαφαζάνης

Η ανακοίνωση της πλήρους αποκρατικοποίησης της ΕΛΒΟ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μια από τις μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας οδηγήθηκε αργά αλλά σταθερά στην απαξίωση η οποία τη φέρνει τώρα μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Ή λουκέτο ή πώληση σε κάποιους ξένους που θα ήθελαν στην Ελλάδα έναν «σταθμό» για να κατασκευάζουν οπλικά συστήματα. Και Αμερικανοί και Γάλλοι και Ισραηλινοί και Κινέζοι αναμένεται

να θέσουν υποψηφιότητα για την αγορά της ΕΛΒΟ με το στοίχημα της κυβέρνησης είναι τώρα να μην πουληθεί η εταιρεία για ένα κομμάτι ψωμί. Διότι έχει μεγάλη ιστορία και ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες, ακόμη κι αν κάποιοι προσπάθησαν επί 12 χρόνια να την καταστήσουν ανενεργή και να την απαξιώσουν.

Διάφοροι καρεκλοκένταυροι και δήθεν σύμβουλοι σε συνεργασία με έναν μεγάλο μέτοχο, τον Ευ. Μυτιληναίο, ο οποίος είχε αγοράσει το 43% της εταιρείας και είχε και το management, έφεραν την ΕΛΒΟ σε δεινή θέση. Η ιστορία της αμαρτωλή, όμως, αρκεί να γίνουν σωστές κινήσεις ώστε να διασωθεί μέσω της πώλησης ένα «διαμάντι» και να μη χάσουν τη δουλειά τους μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι.

Το 2000 η εταιρεία με περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους πέρασε ουσιαστικά στα χέρια του επιχειρηματία Μυτιληναίου. Αγόρασε το 43%, το 6% το είχε ο όμιλος Λαϊνόπουλου και το 51% το δημόσιο. Τότε η ΕΛΒΟ είχε αρκετές δουλειές με στρατιωτικά οχήματα και έμπαινε και στον τομέα των πολιτικών οχημάτων δηλαδή τρόλει, λεωφορεία, απορριματοφόρα κ.λπ. Ο Μυτιληναίος είδε την ευκαιρία, του υποσχέθηκαν και διάφορα προγράμματα και μπήκε στην εταιρεία.

Ύστερα όμως από μια δεκαετία κερδοφορίας, η εταιρεία άρχισε να συσσωρεύει χρέη και ο επιχειρηματίας το 2010 αποφάσισε να αποσύρει τα 4 δικά του μέλη στο διοικητικό συμβούλιο και να παραχωρήσει τις μετοχές στο κράτος. Αυτό, αφότου “πέθανε” η δουλειά με τα ΒΜΡ-3, τα 400 Ρώσσικα ΤΟΜΑ που διεκδικούσε μαζί με ΙΝΤΡΑΚΟΜ και κάτι μικρούς. Στη συνέχεια, το δημόσιο έκανε αύξηση κεφαλαίου και απέκτησε έτσι το 73% ενώ άρχισε πρόγραμμα απολύσεων και εθελουσίας με αποτέλεσμα να μείνουν 500 εργαζόμενοι χωρίς όμως μεγάλα συμβόλαια, ουσιαστικά η ΕΛΒΟ υπολειτουργούσε.

Τώρα, η απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση προϋποθέτει σχέδιο εξυγίανσης ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τον επενδυτή και φυσικά συμβόλαια για στρατιωτικά οχήματα. Οι  εργαζόμενοι έχουν εμπειρία ενώ και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι εξαιρετικός. Η δουλειά που γίνεται τώρα είναι μετασκευές οχημάτων HUMVEE σε συνεργασία με Γερμανούς και εκσυγχρονισμός των Μ- 113 σε συνεργασία με την ίδια εταιρεία.

Ωστόσο, ο Ελληνικός Στρατός θα χρειαστεί σίγουρα κάποια στιγμή καινούργια οχήματα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται για την ΕΛΒΟ ως εργοστάσιο ανακατασκευής 800 leopard των Εμιράτων – Σ. Αραβίας. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή για την αναδιάρθρωση και επέκταση της εταιρείας για την οποία ενδιαφέρον αναμένεται να δείξουν πολλοί, μεταξύ των οποίων και η κοινοπραξία RENAULT, Rheinmetall, KMW.

Επομένως, από μια θνήσκουσα εταιρεία,

Keywords
Τυχαία Θέματα