Η κυβέρνηση "ξεκλειδώνει" το Φθινόπωρο τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε χωροχρόνο προγραμματικών δηλώσεων εισέρχεται από αύριο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκαλεί για αύριο το πρωί σε συνεδρίαση τη "γαλάζια" κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να δώσει τον τόνο του τριημέρου στην Ολομέλεια της Βουλής, τη στιγμή κατά την οποία το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται στην επόμενη ημέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Κι αυτό, γιατί στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού έργου θα έρθουν τα δύο πρώτα προς ψήφιση νομοσχέδια, τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία

του Κράτους, καθώς και με τις πρώτες μειώσεις φόρων, που θα δώσουν το στίγμα μίας ξεκάθαρης μεταρρυθμιστικής στρατηγικής "ελληνικής ιδιοκτησίας", με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τον κύκλο των συναντήσεών του σε κομβικά υπουργεία (χθες βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κερδίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες τις εντυπώσεις για τις στοχευμένες ερωτήσεις του και την πλήρη ενημέρωση που ζήτησε και έλαβε) όσο τα στελέχη της κυβέρνησης ανοίγουν κύκλο γνωριμίας με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που βρίσκονται στην Αθήνα, λόγω του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.

Τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης, στο νέο "στρατηγείο" της κυβέρνησης. Δηλαδή, στο κτήριο του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην κυβέρνηση, πάντως, πέρα από το κύμα των νομοσχεδίων, που έχει σχεδιαστεί να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προετοιμάζονται και για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αναμένεται ότι θα σηκώσει αυλαία το αργότερο μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

Χθες, ο πρωθυπουργό;, Κυριάκος Μητσοτάκης, όρισε στη θέση του προέδρου της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος το βουλευτή και πρώην υπουργό, Ευριπίδη Στυλιανίδης. Στην αιχμή της συνταγματικής αναθεώρησης θα βρεθεί, κατά κύριο λόγο, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το περιλάλητο άρθρο "32" για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από την πρόωρη διάλυση της Βουλής έχει κριθεί αναθεωρητέο με περισσότερες από 180 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές απαιτούν πλέον την απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, αν και, όπως είναι αναμενόμενο, το "γαλάζιο" στρατόπεδο θα αναζητήσει μεγαλύτερες συγκλίσεις.

Από εκεί και πέρα, μία από τις διατάξεις-αιχμή όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, είναι το άρθρο 54, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο κρίθηκε αναθεωρητέο από την προηγούμενη Βουλή με 155 ψήφους και πλέον χρειάζεται 180 ψήφους, για να αναθεωρηθεί από τη νέα Βουλή.

"Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών", αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει τη δυνατότητα αλλαγής για άμεση εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου (που θα περνάει πέρα και επάνω από την απλή αναλογική) εφόσον βρεθούν στη διαδικασία της Βουλής 180 ψήφοι. Κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, θα είναι το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα