Η μεγάλη απειλή του bank run

Η κρίση της ευρωζώνης άρχισε να γίνεται βαρετή. Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, μάλλον θα κρατήσει άλλα δυο χρόνια τουλάχιστον.

Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στο γεγονός ότι ενώ τόσα χρόνια τη κρίση διαχειρίζονταν οι ελίτ, δηλαδή οι πολιτικοί ηγέτες, οι τραπεζικοί, κ.ά. σήμερα βλέπουμε τη μπάλα να περνά στα χέρια των λαών. Αυτή όμως η εξέλιξη καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προοπτική επίλυσης της κρίσης.

Οι εκλογές στην Γαλλία

και στην Ελλάδα έδωσαν επιτέλους την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να πουν την άποψή τους ως προς την μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης, μια άποψη που είναι «ακατάλληλη για ανηλίκους».

Τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες, ψήφισαν κόμματα που θέλουν να διακόψουν τους υπάρχοντες όρους που έχουν συμφωνηθεί. Και όσο περισσότερες εκλογές αναμένονται σε διάφορες χώρες, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε να εκλέγονται υποψήφιοι που θέλουν να αλλάξουν την κατεύθυνση της Ευρώπης. Πολλοί, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ίσως να το καταφέρουν με κάποια χάρη. Άλλοι όμως, όπως οι Έλληνες, θα θυμίσουν ταύρο εν υαλοπωλείω.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η λαϊκή οργή, και που συνιστά μια σοβαρή απειλή, είναι η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες. Όλοι ξέρουν πως αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα αναφορικά με τις τράπεζες, και όλοι πιστεύουν πως τα ευρώ τους θα μετατραπούν σε άχρηστες δραχμές, εν μια νυκτί.

Για αυτό και πάρα πολλοί Έλληνες στέλνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια έστειλαν πρόσφατα κάμερες στα ΑΤΜ, για να καταγράψουν το πανικόβλητο αυτό bank run, αγνοώντας προφανώς πως σήμερα όλα αυτά μπορούν να γίνουν από το σπίτι, μέσω του διαδικτύου. Ζούμε δηλαδή στην εποχή του αόρατου bank run, και του εικονικού πανικού.

Παλιά ήταν εύκολο για τα ΜΜΕ να μάθουν το μέγεθος ενός bank run. Σήμερα όχι. Οι υπεύθυνοι ψεύδονται συστηματικά, και επιμένουν πως η έξοδος από το ευρώ δεν πρόκειται να συμβεί, μέχρι που συμβαίνει. Παράλληλα, διαβεβαιώνουν για την σταθερότητα μιας τράπεζας, μέχρι που αυτή κατεβάζει τα ρολά. Δεν θέλουν τον κόσμο να πανικοβληθεί, ώστε να έχουν τα χρήματά του παγιδευμένα, μέχρι τη στιγμή που  θα μετατρέψουν τα ευρώ σε… άχυρο.

Ένα bank run, αποτελεί μέθοδο ανατίναξης του οικονομικού συστήματος. Μοιάζει σαν να σπάει ένα υδατόφραγμα. Οι τράπεζες, ακόμη και οι πανίσχυρες, ποτέ δεν διαθέτουν όλα τα χρήματα που έχουν ως καταθέσεις. Τα δανείζουν σε τρίτους, κερδίζοντας. Και κερδίζουν, εφόσον οι οφειλέτες μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Όταν αυτοί αδυνατούν να ξοφλήσουν τα δάνεια τους, η τράπεζα αναγκάζεται να τα διαγράψει, και σε εποχές κρίσης, οι τράπεζες κινδυνεύουν με τεράστια χασούρα. Για αυτό κατέρρευσε το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα, όταν κατέρρευσε η φούσκα ακινήτων, που κατέστησε τα ακίνητα (που ήταν οι εγγυήσεις των δανείων) άχρηστα. Η κυβέρνηση, για να αποφύγει τον πανικό, εγγυήθηκε τις καταθέσεις των τραπεζών, αναλαμβάνοντας έτσι ένα τεράστιο οικονομικό βάρος, που την ώθησε στην αν

Keywords
Τυχαία Θέματα