Η Μέση Ανατολή φλέγεται στο όνομα του Προφήτη

Σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική επεκτάθηκαν οι ταραχές που ξέσπασαν μετά την ταινία που παρουσιάζει τον Μωάμεθ ως απατεώνα και έγινε αφορμή για τον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή και άλλων τριών διπλωματών στην Λιβύη. Μετά την Λιβύη, επεισόδια σημειώθηκαν στην Υεμένη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Σουδάν και την Τυνησία.

«Θυσιάζουμε τους εαυτούς μας για σένα, Αγγελιαφόρε του Αλλάχ» φώναζαν οι εκατοντάδες διαδηλωτές στην Υεμένη, καθώς πετροβολούσαν, πυρπολούσαν αυτοκίνητα και παραβίαζαν την κεντρική πύλη της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Σανάα. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν το πλήθος που κατευθύνονταν στην πρεσβεία, αργότερα ωστόσο έκαναν χρήση νερού και δακρυγόνων για να το απωθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν 15 άτομα και συνελήφθησαν 12.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δήλωσε συντετριμμένος για τη δολοφονία του πρεσβευτή και εξέφρασε τη λύπη του στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στον αμερικανικό λαό, ενώ έδωσε εντολή για τη σύσταση μιας επιτροπής έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν τις επιθέσεις στην αμερικανική πρεσβεία στη Βεγγάζη, την Τρίτη το βράδυ,ανήμερα της επετείου των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αμερικανός πρεσβευτής και άλλοι τρεις διπλωμάτες. Οι Αρχές των ΗΠΑ διεξάγουν έρευνα για τη δολοφονία, ενώ ήδη έχουν εκφράσει υποψίες ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν από ισλαμική οργάνωση.

Συγκρούσεις υπήρξαν και στο Κάϊρο, κυρίως γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, τα οποία άρχισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι καταδίκασε τις «επιθέσεις» στον Μωάμεθ, απορρίπτοντας ταυτοχρόνα τη χρήση βίας, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα στο οποίο ανήκει, ζήτησαν τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων αύριο, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Στο Ιράκ, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε διαμαρτυρία για την επίμαχη ταινία σε πολλές πόλεις της χώρας, κατόπιν αιτήματος του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ. Στην Σαντρ Σίτι, προπύργιο των σιιτών, χιλιάδες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για περίπου μια ώρα. Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε τις «βλάσφημες ενέργειες». Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, μερικές δεκάδες μέλη του Ισλαμικού Κινήματος διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Το χάος της Μέσης Ανατολής και η αλ Κάιντα.

Έντεκα χρόνια έχουν περάσει από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11η Σεπτεμβρίου και οι συνειρμοί με το ξέσπασμα βίας στη Λιβύη και τη Συρία είναι για πολλούς εύλογοι. Μέσα σε λίγες ώρες μετά τη δολολφονία του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, πολλοί έσπευσαν να πουν ότι ήταν δουλειά της αλ Κάιντα.Η κρίση που ξέσπασε από την αντι-ισλαμική ταινία -που θυμίζει σε πολλά τις ταραχές από τα καρτούν του Μωάμεθ το 2006- έριξε λάδι στη φωτιά. Κύμα βίας ξέσπασε και στο Ιράκ, ενώ οι Ταλιμπάν κάλεσαν σε ένοπλο αγώνα. Ποια είναι όμως η πραγματική εμπλοκή

Keywords
Τυχαία Θέματα