Η "νέα", "μεγάλη" Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Πέντε συμπεράσματα από τον μαραθώνιο λόγο του
Καθώς η πρώτη πενταετής θητεία του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη της Κίνας τελειώνει, έδωσε στον εαυτό του έναν λαμπερό απολογισμό την Τετάρτη - και μια λίστα με πολλά που πρέπει να γίνουν τα επόμενα πέντε χρόνια.Μιλώντας στην έναρξη του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο, ο Σι παρουσίασε τα επιτεύγματά του μέχρι στιγμής, ενώ παράλληλα καθόρισε πού θέλει να φτάσει η Κίνα κατά τη δεύτερη θητεία του, η οποία ξεκινάει μετά από αυτό το συνέδριο.Ενώ βρισκόταν σε ένα βάθρο ενώπιων 2.300 στελεχών, μίλησε για 205 λεπτά, αρκετά ώστε ο προκάτοχός
Ο Σι δεν ανέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ ή τη Βόρεια Κορέα ή άλλους συγκεκριμένους "πονοκεφάλους".Τα συνέδρια του κόμματος διεξάγονται ανά πενταετία και πάντοτε ξεκινάνε με τον ηγέτη της Κίνας, ο οποίος δίνει μια έκθεση με μια γενική περιγραφή της πολιτικής του και όχι ένα λεπτομερές σχέδιο.Ωστόσο, οι προτεραιότητες του Σι φάνηκαν.Είναι ένας ηγέτης που πιστεύει ότι η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει σπουδαία, αλλά ανησυχεί για τις απειλές της εγχώριας ασφάλειας και τη διατήρηση του ιδεολογικού ελέγχου.
Ιδού τα βασικότερα συμπεράσματα από την έκθεση του Σι:
Οικονομικές μεταβολές, και όχι μεταρρυθμίσεις της αγοράς
Ο Σι δήλωσε ότι θα θέσει την Κίνα σε πιο υγιή οικονομική βάση, με τη συγκράτηση των οικονομικών κινδύνων, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.Ωστόσο, απέφυγε να ζητήσει την επανεξέταση της φιλελευθεροποίησης, σύμφωνα με την οποία πρώην ηγέτες όπως ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ χρησιμοποίησαν για να φέρουν στην Κίνα στο δρόμο της ανάπτυξης στη δεκαετία του 1980 και του '90.
Από τότε, ο ενθουσιασμός της κινεζικής ηγεσίας για το γεγονός ότι οι δυνάμεις της αγοράς να επιλέγουν τους νικητές και τους ηττημένους έχει εξασθενίσει καθώς οι κοινωνικές ανισότητες έχουν αυξηθεί και η ομιλία του Σι επιβεβαίωσε αυτή την τάση.Χρησιμοποίησε τη λέξη "αγορά" μόνο 19 φορές, σε σύγκριση με τον Χου που το έκανε 24 φορές στο προηγούμενο συνέδριο του 2012 και τον Τζιάνγκ Ζεμίν που το έκανε 51 στο συνέδριο του 1997.
Ο Σι τόνισε ότι οι κρατικές επιχειρήσεις είναι ισχυρότερες και μεγαλύτερες, αλλά πιο αποδοτικές.Ζήτησε επίσης αυστηρότερη ρύθμιση των τραπεζών και άλλων τμημάτων του χρηματοπιστωτικού συστήματος εν μέσω ραγδαίας αύξησης του δανεισμού από τις εταιρείες και τις τοπικές κυβερνήσεις.Αλλά δεν ανέφερε τη χρήση εργαλείων της αγοράς όπως η βελτίωση της αποκάλυψης πληροφοριών τόσο από τις τράπεζες όσο και από τις εταιρείες, κάτι που υποστηρίζουν πολλοί οικονομολόγοι.
Ακόμα, ο Σι έθεσε ορισμένα σημεία αγαπητά στους οικονομικούς μεταρρυθμιστές.Ζήτησε τη διάλυση των μονοπωλίων, παρόλο που επόπτευσε τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών σιδηροδρομικού εξοπλισμού για να τους εμποδίσει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για σχέδια στο εξωτερικό.Και έκανε μια αόριστη υπόσχεση ότι "θα στηρίξει την ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων".
Εξωτερική πολιτική και στρατιωτικός εκσυγχρονισμός
Σε ολόκληρη την ομιλία του, ο Σι χαρακτήρισε την Κίνα ως "μεγάλη δύναμη" ή "ισχυρή δύναμη" 26 φορές, μια σαφή αποχώρηση από τις ημέρες που οι ηγέτες στο Πεκίνο απεικόνιζαν τη χώρα τους ως φτωχό, μέτριο "παίκτη" στο εξωτερικό."Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της ως σημαντική και υπεύθυνη χώρα", δήλωσε ο Σι.
Είπε επίσης ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη διεθνή συνεργασία, την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.Και τόνισε το σύνθημά του "Μία ζώνη, ένας δρόμος" για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων και άλλων έργων υποδομής που ενισχύουν την οικονομική και πολιτική επιρροή της Κίνας.Ο Σι όμως κράτησε μια σκληρή γραμμή σε ορισμένα θέματα.Σχεδόν στο ξεκίνημα της ομιλίας του, αποκάλεσε την κατασκευή των τεχνητών νησιών της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ένα σημαντικό επίτευγμα των πρώτων πέντε ετών του, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξήσει τις εντάσεις με άλλες ασιατικές χώρες και το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Σι προειδοποίησε επίσης ότι η Κίνα έπρεπε να προστατευθεί από πιθανή σύγκρουση.Μετά την αναδιοργάνωση του στρατού της Κίνας κατά την πρώτη του θητεία, ο Σι υποσχέθηκε περισσότερες αλλαγές τα επόμενα πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των αξιωματικών και της μεγαλύτερης καινοτομίας στον οπλισμό.Μέχρι τα μέσα του αιώνα, είπε, ο στρατός της Κίνας θα είναι πρώτης τάξεως από κάθε άποψη, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό. "Ένας στρατός είναι φτιαγμένος για να πολεμά", δήλωσε. "Ο στρατός μας πρέπει να θεωρεί την ικανότητα μάχης ως κριτήριο για να ανταποκριθεί σε όλο το έργο του και να επικεντρωθεί στο πώς να κερδίσει όταν καλείται".
Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ
Μόλις λίγες μέρες πριν, οπαδοί του ποδοσφαίρου στο Χονγκ Κονγκ εξόργισαν πολλούς στην ηπειρωτική Κίνα στρέφοντας την πλάτη τους στην κινεζική εθνική σημαία κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου της Κίνας.Η παράσταση της έλλειψης σεβασμού ήταν το τελευταίο σημάδι της βαθιάς δυστυχίας στην αντίθεση του Πεκίνου για πλήρη δημοκρατία στην πρώην βρετανική αποικία, όπου υπάρχουν ακόμη και κάποιες εκκλήσεις για ανεξαρτησία από την Κίνα.
Στην ομιλία του, ο Σι δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ και το κοντινό Μακάο, μια πρώην πορτογαλική αποικία, θα μπορούσαν να κυβερνώνται αυτόνομα, αλλά μόνο "με τους πατριώτες να παίζουν τον κύριο ρόλο". Ζήτησε επίσης την επιστροφή της Ταϊβάν,ένα αυτό-κυβερνούμενο νησί, πριν πει την ατάκα που κέρδισε τα πιο δυνατά χειροκροτήματα κατά τη μαραθώνια ομιλία του: "Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, σε καμία οργάνωση ή σε κανένα πολιτικό κόμμα, σε καμία στιγμή και σε καμία μορφή, να χωρίσει οποιοδήποτε τμήμα της κινεζικής επικράτειας απότην Κίνα".
Ασφάλεια στο εσωτερικό
Ενώ η ομιλία του Σι περιγράφει μια πιο σίγουρη, εμπλεκόμενη στο εξωτερικό, Κίνα ασχολήθηκε επίσης με τους κινδύνους από τις κοινωνικές εντάσεις που δημιουργήθηκαν από τις δεκαετίες ταχείας ανάπτυξης.Ο Σι έχει ενισχύσει τους ήδη αυστηρούς ελέγχους της Κίνας σε διαμαρτυρίες, διαφωνίες και αναταραχές, αλλά προειδοποίησε ότι οι πηγές κοινωνικής δυσαρέσκειας αλλάζουν με τρόπους που απαιτούν νέες απαντήσεις. "Αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η αντίφαση μεταξύ της μη ισορροπημένης και ανεπαρκούς ανάπτυξης και των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του λαού για μια καλύτερη ζωή", δήλωσε ο Σι.Ανέφερε ότι η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων περιλάμβανε τη μείωση της ρύπανσης, τη βελτίωση των σχολείων και της υγειονομικής περίθαλψης και τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα δικαστήρια και το δικαστικό σύστημα.
Η διατήρηση όμως της Κίνας υπό έλεγχο απαιτεί "καρότο και μαστίγιο", είπε ο Σι στα στελέχη. Ο Σι έχει ήδη ιδρύσει μια Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας, ένα μυστικό όργανο που βοηθά στην εσωτερική ασφάλεια.Η Κίνα "θα βελτιώσει περαιτέρω το σύστημα εθνικής ασφάλειας και θα ενισχύσει την ικανότητα εθνικής ασφάλειας", ανέφερε.Για να γίνει αυτό, ο Σι υποσχέθηκε περισσότερες προσπάθειες για τον έλεγχο του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λογοκρισίας για να "αντιταχθεί σαφώς και να αντισταθεί σε ολόκληρο το εύρος εσφαλμένων απόψεων".
Ηγετική Κίνα σε μια νέα εποχή
Μεταξύ των πολλών συνθημάτων που χρησιμοποίησε ο Σι, ξεχώρισε ένα.Ο Σι ανέφερε επανειλημμένως ότι η Κίνα είχε εισέλθει σε μια "νέα εποχή" υπό την κυριότητά του και η φράση περιλαμβάνεται και στον μακροχρόνιο τίτλο της αναφοράς του: "Να εξασφαλίσουμε μια αποφασιστική νίκη στην οικοδόμηση μιας ευπρόσδεκτης κοινωνίας από κάθε άποψη και να προσπαθήσουμε για τη μεγάλη επιτυχία του σοσιαλισμού με κινέζικα χαρακτηριστικά σε μια νέα εποχή". "Θα είναι μια εποχή κατά την οποία η Κίνα θα βρεθεί πιο πολύ στο επίκεντρο" δήλωσε ο Σι.
Ο Σι έκανε σαφές επίσης ότι ήταν ο καλύτερος ηγέτης για να καθοδηγήσει την Κίνα σε αυτή τη νέα εποχή.Χρησιμοποιώντας τη φράση αυτή και άλλες παρόμοιες, ο Σι φαινόταν να κάνει την υπόθεση ότι είναι σε αυτή τη νέα εποχή ό,τι ήταν στην εποχή τους συμβολικοί κινέζοι ηγέτες, όπως ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Ντενγκ Σιαπόνγκ. Ο Σι επίσης χαρακτήρισε την Κίνα ως πρότυπο για τη νέα εποχή, λέγοντας ότι η χώρα του είχε αναπτύξει την οικονομία χωρίς να μιμείται δυτικές αξίες."Προσφέρει μια νέα επιλογή για άλλες χώρες και έθνη που θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους", δήλωσε.
nytimes.com
Διαβάστε περισσότερα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ανατροπή ΣΟΚ στην υπόθεση Ζαφειρόπουλου - Τον έφαγαν για τα μάτια μιας... γυναίκας;
- Νέα στοιχεία για τη δολοφονία της εφοριακού - Τι αποκαλύπτει ο ιατροδικαστής - ΤΩΡΑ
- Πήγε να βγάλει σύνταξη και της είπαν ότι θεωρείται… νεκρή από το 2000!
- Ο Τόνι Σφήνος αποκαλύπτει ότι είχε παντρευτεί φίλο του στην Αμερική!
- Αυτή είναι η 32χρονη εφοριακός που δολοφονήθηκε πισώπλατα στο Β' Νεκροταφείο
- Πετρόπουλος: ο εδοεαπ στην ατζέντα της συζήτησης με τους δανειστές
- «Αντίο» από τον Δημήτρη Καραστεφανή στον ΣΚΑΪ
- Βρέθηκε η Βάια Οικονόμου: Πώς εντοπίστηκε, πού βρισκόταν. Μυστήρια ιστορία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Η "νέα", "μεγάλη" Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Πέντε συμπεράσματα από τον μαραθώνιο λόγο του
- Τι του λείπει του ψωριάρη;
- Το μεγάλο «μυστικό»…
- Αντισυνταγματικές διατάξεις του πόθεν έσχες, συνταγματική η ηλεκτρονική υποβολή
- Έξω πάει καλά, μέσα τρώει σφαλιάρες...
- Έχει καταλάβει ο λαός πως θα τον σώσει ο Μητσοτάκης;
- Ανιχνεύθηκε βακτήριο της χολέρας στο νοσοκομείο "Έλενα Βενιζέλου"
- "Βέρτιγκο" θεσμών για τα $2,4 δισ. των F-16
- ΣΚΡΑΤΣ: 3.714.892 ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Guardian: Συμφωνία Τραμπ 2,4 δισ. για τα F16 με την καταχρεωμένη Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πρώην παίκτρια του Fame Story πήγε στο The Voice
- Παραδόθηκαν στο κοινό οι ακτές της Πειραϊκής...
- Σταθάκης: Θα δοθεί μέρισμα...
- Κεντροαριστερά: Στις 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου οι δύο τηλεμαχίες
- Ασθενοφόρο έκοβε βόλτες στη Λεμεσό μεταφέροντας καρδιοπαθή – Έκανε στάση να αποβιβάσει νοσηλευτή
- Ξέσπασε σε κλάματα η Μαρία Κορινθίου - ΒΙΝΤΕΟ
- «Καλορίζικος»; – Το γραφείο του Κων. Μητσοτάκη στη Βουλή πήρε ο Λεβέντης
- Μεγάλη διαμαρτυρία κυνηγών στο Παραλίμνι