Η προειδοποίηση της Moody's και η "παγίδα" Eurogroup στο εγχείρημα νέας εξόδου στις αγορές

14:12 2/3/2019 - Πηγή: Antinews

Στήριξη από την Moody's αλλά και από μία σύγκλιση με τους θεσμούς αναφορικά με το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας επιχειρεί να αντλήσει η κυβέρνηση. Και τούτο προκειμένου να "συντηρήσει" το σχέδιο νέας εξόδου στις αγορές με 10ετές ομόλογο στο οποίο στοχεύει.

Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, η "εικόνα" ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη. Αφενός, ο οίκος Moody's με την εν λόγω διπλή αναβάθμιση, απλά έφτασε ή έστω πλησίασε τους άλλους δύο μεγάλους οίκους και έκανε σαφές ότι οι επόμενες κινήσεις δεν έχουν

διασφαλισθεί.

Αφετέρου, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι δεν έχει διασφαλισθεί η έγκριση της "δόσης" των 970 εκατ. ευρώ στο Eurogroup του Μαρτίου, με ότι αυτό θα σήμαινε για την πορεία του 10ετούς, αν η έκδοση αποφασισθεί να γίνει άμεσα (σ.σ. για να καρπωθεί το momentum της αναβάθμισης από την Moody's).

Προς το παρόν η κυβέρνηση επιδίδεται σε συνεχείς τηλεδιαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να υπάρξει σύγκλιση μέσα στις επόμενες ώρες/ημέρες αναφορικά με τον διάδοχο του ν. Κατσέλη και με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Παράλληλα ολοκληρώνει τις υπόλοιπες διατάξεις που απαιτούν νομοθέτηση.

Ισχυρή μετεκλογικά κυβέρνηση ζητά ο οίκος Moody's

Η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμιστεί εκ νέου "αν μια ισχυρά προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές και εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα για ακόμη περισσότερες φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές", αναφέρει ο οίκος Moody's. Η επισήμανση γίνεται στην έκθεση που συνοδεύει την χθεσινή διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας (σε Β1 από Β3).

Ο οίκος αναλύει εκτενώς τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες δίνοντας έμφαση στις τράπεζες, στο δημόσιο και σε μία φιλική προς την ανάπτυξη φορολογική πολιτική. Η εν λόγω ανάλυση ουσιαστικά "συμπίπτει" με τις αιτιάσεις των θεσμών στο πόρισμα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η Moody's επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην βαθμίδα Β τα επόμενα χρόνια, "αν δεν υπάρξουν σημαντικές, μη αναμενόμενες, περαιτέρω βελτιώσεις στη θεσμική ενίσχυση της χώρας και στις οικονομικές της επιδόσεις".

Υπάρχει μία ακόμη πτυχή, δημοσιονομική αυτή τη φορά που συνδέεται με την εν λόγω αναβάθμιση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές. Οι δανειστές σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων αρκεί τα ελληνικά ομόλογα να ανακτήσουν την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) για δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

Ωστόσο, ακόμη η Ελλάδα παραμένει 4 βαθμίδες κάτω από το investment grade με βάση τους οίκους Moody's και S&P, ενώ απέχει 3 βαθμίδες σύμφωνα με τον οίκο Fitch. Moody's. Οι επόμενες αξιολογήσεις που έχουν οριστεί από τους 3 πιο μεγάλους οίκους είναι οι εξής: στις 26 Απριλίου από την Standard & Poors, στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody's και στις 25 Οκτωβρίου από S&P.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα