Η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει στο Κατάρ 13 αιτήματα για τον τερματισμό του αποκλεισμού

Το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Αλ Τζαζίρα που χρηματοδοτείται από το Κατάρ συγκαταλέγεται μεταξύ των 13 ευρύτατων αιτημάτων που υπέβαλε η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου ως τίμημα για την άρση του εμπορικού και διπλωματικού εμπάργκο του Κατάρ. Ο κατάλογος, που έχει στην κατοχή του το Associated Press, αποτελεί την πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να καταγράψει τις συχνά ασαφείς απαιτήσεις για το Κατάρ.

Η Σαουδική Αραβία

και τα άλλα έθνη που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό - τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος- δέχονται πιέσεις των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών τις τελευταίες ημέρες για να καθορίσουν συγκεκριμένες απαιτήσεις σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας διαμεσολάβησης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις πρέπει να είναι εύλογες και δραστικές. Ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να παίρνει το πλευρό των Σαουδάραβων στη χειρότερη διπλωματική διαμάχη του Κόλπου εδώ και δεκαετίες.
Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θεωρεί το αλ-Τζαζίρα, τον πιο ευρέως διαδεδομένο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στον αραβικό κόσμο, ως εργαλείο προπαγάνδας για τους ισλαμιστές που υπονομεύει επίσης την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους. Άλλα βασικά αιτήματα είναι η μείωση των σχέσεων με το Ιράν και το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης.

Ο κατάλογος παραδόθηκε στο Κατάρ από το Κουβέιτ, το οποίο μεσολαβεί στην κρίση. Το Κατάρ έχει 10 ημέρες να συμμορφωθεί, αλλά το τελεσίγραφο δεν αναφέρει τι θα συμβεί αν δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις.

Οι απαιτήσεις είναι οι εξής:
1. Περιορίστε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και τερματίστε τις διπλωματικές αποστολές σας εκεί. Απελευθερώστε τα μέλη της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και διακόψτε οποιαδήποτε κοινή στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν. Μόνο το εμπόριο με το Ιράν που συμμορφώνεται με τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις θα επιτρέπεται.

2. Διαχωρίστε κάθε σχέση με τις "τρομοκρατικές οργανώσεις", συγκεκριμένα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Τυπικά, χαρακτηρίστε τις εν λόγω οντότητες ως τρομοκρατικές ομάδες.

3. Κλείστε το αλ-Τζαζίρα και τους συνεργάτες του.

4. Κλείστε τα ΜΜΕ που το Κατάρ χρηματοδοτεί, άμεσα και έμμεσα, συμπεριλαμβανομένων των Arabi21, Rassd, Al Araby Al-Jadeed και Middle East Eye.

5. Δώστε τέλος άμεσα στην τουρκική στρατιωτική παρουσία που βρίσκεται σήμερα στο Κατάρ και τερματίστε οποιαδήποτε κοινή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία μέσα στο Κατάρ.

6. Σταματήστε όλα τα μέσα χρηματοδότησης σε άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

7. Παραδώστε τους "ηγέτες των τρομοκρατών " και καταζητούμενους από τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν στις χώρες καταγωγής τους. Παγώστε τα περιουσιακά τους στοιχεία και δώστε τις επιθυμητές πληροφορίες σχετικά με την κατοικία, τις κινήσεις και τα οικονομικά τους.

8. Τερματίστε την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κυρίαρχων χωρών. Σταματήσετε τη χορήγηση ιθαγένειας σε υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν. Ανακαλέστε την υπηκοότητα του Κατάρ όταν η εν λόγω ιθαγένεια παραβιάζει τους νόμους των χωρών αυτών.

9. Σταματήστε όλες τις επαφές με την πολιτική αντιπολίτευση στη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν. Μεταφέρετε όλα τα αρχεία που περιγράφουν τις προηγούμενες επαφές του Κατάρ και την υποστήριξη προς αυτές τις ομάδες αντιπολίτευσης.

10. Πληρώστε αποζημιώσεις για απώλειες ζωών και άλλες οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από τις πολιτικές του Κατάρ τα τελευταία χρόνια. Το ποσό θα καθοριστεί σε συνεννόηση με το Κατάρ.

11. Συμφωνείστε σε μηνιαίους ελέγχους για το πρώτο έτος μετά την αποδοχή των αιτημάτων, και στη συνέχεια μία φορά ανά τρίμηνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους. Για τα επόμενα 10 χρόνια, το Κατάρ θα παρακολουθείται ετησίως για συμμόρφωση.

12. Εναρμονιστείτε με τον υπόλοιπο Κόλπο και τις αραβικές χώρες σε στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και σε οικονομικά θέματα, σύμφωνα με τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Σαουδική Αραβία το 2014.

13. Συμφωνείστε σε όλα τα αιτήματα εντός 10 ημερών από την υποβολή τους στο Κατάρ ή αλλιώς η λίστα καθίσταται άκυρη.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας απέρριψε τις προτάσεις για αναθεώρηση της στρατιωτικής τους βάσης στο Κατάρ και είπε ότι οποιαδήποτε απαίτηση για το κλείσιμό της θα αποτελέσει παρέμβαση στις σχέσεις της Άγκυρας με το κράτος του Κόλπου. Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι δεν είχε δει την απαίτηση να κλείσει η βάση. "Η βάση στο Κατάρ είναι τόσο μια τουρκική βάση όσο και μια βάση που θα διατηρήσει την ασφάλεια του Κατάρ και της περιοχής", δήλωσε.

Δεν υπάρχει καμία πρόταση στον κατάλογο για την αλλαγή καθεστώτος στο Κατάρ. Παρόλα αυτά, είναι απίθανο το Κατάρ να θεωρήσει τις απαιτήσεις ως βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Το Κατάρ εξαρτάται από την Τουρκία, και σε μικρότερο βαθμό από το Ιράν, από την στιγμή που το εμπάργκο τέθηκε σε ισχύ στις 5 Ιουνίου. Είπε στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες πριν αρθεί το εμπάργκο. Μιλώντας την Πέμπτη, πριν κατατεθούν οι 13 απαιτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουράχμαν αλ-Θάνι, δήλωσε ότι η χώρα του πάντα "συμμορφώνονταν με τους διεθνείς νόμους" και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο διεθνή συνασπισμό που πολεμά το Isis.

"Το Κατάρ δεν υποστηρίζει το Μέτωπο Νούσρα στη Συρία ... και δεν υποστηρίζει καμία τρομοκρατική οργάνωση", δήλωσε στο France 24. Η μείωση των δεσμών με το Ιράν θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη - το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν ένα τεράστιο υπεράκτιο πεδίο φυσικού αερίου, το οποίο προμηθεύει το μικρό έθνος που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 2022 με μεγάλο μέρος του πλούτου του. Το Κατάρ επιμένει ότι δεν χρηματοδοτεί τρομοκράτες και λέει ότι το εμπάργκο αποτελεί τιμωρία για την ακολουθία μιας ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, πιο συμπαθητικής στις αρχές της αραβικής άνοιξης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα