Η Συρία απέκτησε Συνταγματική Επιτροπή, όμως η ειρήνη είναι ακόμη μακριά

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα τη δημιουργία μιας Συνταγματικής Επιτροπής για τη Συρία, το πρώτο βήμα για την πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης που μοιάζει ωστόσο ολοένα και πιο αβέβαιη την ώρα που ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται σε θέση ισχύος.

Η Επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, θα εργαστεί πάνω στο Σύνταγμα της Συρίας και θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου

να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 370.000 ανθρώπων από το 2011.

«Πιστεύω σθεναρά ότι η σύσταση μιας Συνταγματικής Επιτροπής, που θα οργανωθεί και θα διευθύνεται από Σύρους, μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός πολιτικού δρόμου προς τη λύση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

«Ο απεσταλμένος μου (για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν) θα συγκαλέσει την Συνταγματική Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Για τον σχηματισμό της επιτροπής αυτής υπήρχε επίσημη συμφωνία από τον Ιανουάριο του 2018, έπειτα από προτροπή της Ρωσίας, όμως ο πρόεδρος Άσαντ καθυστερούσε τη διαδικασία.

Η Επιτροπή αποτελείται από 150 μέλη, τα 50 από τα οποία έχει επιλέξει η συριακή κυβέρνηση, τα 50 η αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα ο ΟΗΕ ώστε να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Ο ΟΗΕ και η Δαμασκός αντιπαρατίθενται εδώ και πολύ καιρό για κάποια από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην τελευταία λίστα.

Το διακύβευμα των προσφύγων

Για τους Δυτικούς στόχος της επιτροπής θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή νέων εκλογών, στις οποίες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι, περιλαμβανομένων των εκατομμυρίων Σύρων προσφυγών, μεγάλο μέρος των οποίων αντιμετωπίζει εχθρικά τη συριακή κυβέρνηση.

Η επιτροπή αυτή, «την οποία περιμέναμε πολύ καιρό, ξαναδίνει ελπίδα στους Σύρους», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας τη σύγκλησή της «το συντομότερο δυνατό».

Όμως ο Άσαντ κινδυνεύει να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε αναθεώρηση του Συντάγματος της Συρίας και σε οποιαδήποτε διεύρυνση του εκλογικού σώματος που δεν θα είναι προς το συμφέρον του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα