Η Βρετανία μπήκε στο μνημόνιο…

14:13 2/4/2012 - Πηγή: Antinews

Στον δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων βάζει τη Βρετανία ο Ντέιβιντ Κάμερον. Το επιχείρημά του είναι η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, που είναι σε δυσθεώρητα ύψη – διότι, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν πρόβλημα μόνο οι χώρες της ευρωζώνης, αλλά της Ε.Ε. των «27».

Το πρώτο που πουλά ο Κάμερον είναι το οδικό δίκτυο (το εναπομένον οδικό δίκτυο, διότι στη Βρετανία υπάρχουν ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι εδώ και χρόνια). Ο Κάμερον θα απευθυνθεί σε ιδιώτες, κρατικά αποθεματικά κεφάλαια (sovereign wealth funds), ακόμα και ασφαλιστικά ταμεία. Το «πακέτο» μπορεί να είναι

ανάληψη των διοδίων, δημιουργία μίας ρυθμιστικής αρχής για το οδικό δίκτυο κ.α.

Ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση της αστυνόμευσης. Σε περιοχές της Βρετανία (Γουέστ Μίντλαντς, Σάρεϊ) ιδιωτικές εταιρείες έχουν αναλάβει την προσωρινή κράτηση, τις συλλήψεις, τις περιπολίες, τις έρευνες κ.α.

Και βέβαια σταθερά επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας – θέμα ταμπού έως πρότινος για την βρετανική κοινωνία. Η γερμανική εταιρεία «Helios» θέλει να αναλάβει τη διαχείριση 10 – 20 νοσοκομείων και το συζητά με το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα στη βρετανική Βουλή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που προβλέπει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να διαθέτουν μέχρι το 49% των κλινών τους και των υπηρεσιών τους ώστε να προσελκύουν έσοδα από ιδιώτες.

Ο Κάμερον έχει δώσει ήδη ένα νοσοκομείο στην ανατολική Αγγλία (το Χίντσινγκμπρουκ στο Χάντινγκτον) στην ιδιωτική εταιρεία νοσοκομειακών ιδρυμάτων «Circle». Το «κόλπο» είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το Δημόσιο, δηλαδή ο ιδιώτης έχει πάρει το νοσοκομείο χωρίς το μισθολογικό κόστος, οπότε έχει μόνο το κέρδος (από εισαγωγές, εξετάσεις, νοσηλείες κ.λπ.).

Επίσης σε ορισμένες περιοχές (π.χ. κομητεία Κάουντι) έχουν ιδιωτικοποιηθεί υπηρεσίες υγείας για παιδιά (στις εταιρίες Serco και Virgin Care του Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin).

Όλα αυτά «παντρεύονται» με την προσπάθεια μείωσης των δαπανών για την υγεία κατά 20 δις στερλίνες, την μείωση του φόρου στο 24% (από 26%) για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις, τις καταργήσεις επιδομάτων (όπως το επίδομα τέκνων στην περίπτωση που ένας γονιός έχει εισόδημα άνω των 50.000 λιρών το χρόνο), τα φορολογικά μέτρα για τους συνταξιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα