Ιστορικές συνομιλίες ΗΠΑ- Κούβας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα άρχισαν ιστορικές συνομιλίες την Πέμπτη στην Αβάνα, με στόχο τον τερματισμό της επίσημης αποξένωσης που κράτησε περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

Μετά από την άφιξή τους στο Συνεδριακό Μέγαρο της Αβάνας, οι οκταμελείς αντιπροσωπείες πόζαραν στις κάμερες, προτού αρχίσουν τις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις. Οι διαχωρισμοί παραμένουν σε πολλά θέματα, από το συνεχιζόμενο εμπάργκο των ΗΠΑ και την έκδοση των φυγόδικων, ως την αποζημίωση που κάθε πλευρά πιστεύει ότι οφείλεται

για τις πολιτικές των τελευταίων 53 χρόνων του άλλου. Αυτό που φάνηκε να τους ενώσει ήταν η αποφασιστικότητα να κάνουν το πρώτο βήμα προς τη συμφιλίωση με την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Τρεις ώρες μετά την έναρξη των συνομιλιών, ο Γκουστάβο Ματσίν, ένας ανώτερος διπλωμάτης της Κούβας, εμφανίστηκε για να αναφέρει ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμφισβήτητο, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο είχαν ήδη ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι οι δεσμοί τους θα αποκατασταθούν. Είχαν ήδη συμφωνήσει, είπε, ότι οι σχέσεις θα πρέπει να «βασίζονται στις… συμβάσεις της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις», την διεθνή συνθήκη που διέπει τα αμοιβαία δικαιώματα και προστατεύει τις επίσημες αποστολές στο εξωτερικό. Χαρακτηρίζοντας τις

συνομιλίες «ευέλικτες και με σεβασμό», ο Ματσίν είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν αρχίσει την ανταλλαγή δεδομένων και προτάσεων για το «πώς να πραγματοποιήσουν την απόφαση».

Αμερικανοί και Κουβανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η ολοκλήρωση της απόφασης θα χρειαστεί πιθανότατα αρκετές ακόμη συσκέψεις. Αλλά ο ίδιος ο Ματσίν ήταν ένα σύμβολο του πόσα έχουν ήδη καταφέρει οι δύο πλευρές: ενώ υπηρετούσε στο τμήμα Συμφερόντων της Κούβας στην Ουάσιγκτον το 2003, ήταν ένας από τους 14 κουβανούς διπλωμάτες που απελάθηκαν με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Παρά το αρχικό «πάγωμα», οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Λατινικής Αμερικής Ρομπέρτα Τζέικομπσον και η διευθύντρια του κουβανικού ΥΠΕΞ αρμόδια για τις ΗΠΑ Χοσεφίνα Βιδάλ, φέρεται να έσπασαν τον πάγο στο άτυπο δείπνο εργασίας το βράδυ της Τετάρτης. Στους δρόμους της Αβάνας αυτή την εβδομάδα, οι συνομιλίες ήταν το μοναδικό θέμα συζήτησης. Οι αφίξεις των αντιπροσωπειών στο συνεδριακό κέντρο μεταδόθηκαν ζωντανά στην τηλεόραση, όπως και οι συνεντεύξεις Τύπου αμερικανών και κουβανών αξιωματούχων την Τετάρτη, που διενήργησαν ξεχωριστές συνομιλίες για τα θέματα της μετανάστευσης και έχουν προγραμματιστεί κάθε έξι μήνες.

Σε αυτές τις συνομιλίες, η Κούβα παραπονέθηκε ότι η πολιτική των ΗΠΑ που επιτρέπει στους Κουβανούς να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι από τη στιγμή που πατούν το πόδι τους στο έδαφος των ΗΠΑ συνέχισε να ενθαρρύνει τις ανασφαλείς, παράνομες αναχωρήσεις από τη θάλασσα. Οι Κουβανοί μίλησαν επίσης για την αύξηση της παράνομης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω τρίτων χωρών, συχνά μέσω της εμπορίας ανθρώπων πέρα από τα σύνορα του Μεξικού ή με πλαστά έγγραφα, και επέκριναν αυτό που θεωρούν ως προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν κουβανούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες που εργάζονται σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος εξωτερικής βοήθειας της Κούβας να αποστατήσουν.

Οι συνομιλίες ομαλοποίησης χωρίσθηκαν σε μια πρωινή συνεδρία σχετικά με την επαναλειτουργία των πρεσβειών στην Ουάσιγκτον και την Αβάνα και μια απογευματινή συνάντηση για τη συζήτηση άλλων διμερών θεμάτων. Η Κούβα θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να την αφαιρέσουν από τον κατάλογο των «κρατικών χορηγών τρομοκρατών», δήλωσε ένας ανώτερος κουβανός αξιωματούχος. Η παρουσία της Κούβας στον κατάλογο, μαζί με το Σουδάν, τη Συρία και το Ιράν, αποτελεί εδώ και καιρό ένα εμπόδιο στις σχέσεις των δυο χωρών. Η Κούβα κατηγορείται επίσης για υπόθαλψη πολλών αμερικανών φυγάδων.

Ο ανώτερος κουβανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι οι σχέσεις δεν θα μπορούσαν να ομαλοποιηθούν μέχρι να αρθεί εντελώς το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ, που είχε αρχικά επιβληθεί το 1960. Ο Ομπάμα, στο πλαίσιο του πρόσφατου διαγγέλματός του, ζήτησε από το Κογκρέσο να το πράξει, λέγοντας ότι «δίνουμε τέλος σε μια πολιτική που έχει λήξει εδώ και καιρό». Αλλά οι Κουβανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε δράση από το Κογκρέσο θα πάρει χρόνο και δεν είναι διασφαλισμένη. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ομπάμα χρησιμοποίησε την εκτελεστική εξουσία του για να προσαρμόσει τους κανονισμούς σχετικά με το εμπάργκο, συμπεριλαμβανομένης και της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και του εμπορίου.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την πρεσβεία, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν η Κούβα να άρει τους περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών και να διευκολύνει την έντονη παρουσία ασφαλείας γύρω από το κτίριο. Ο Ομπάμα είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν την Αβάνα για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Η Τζέικομπσον σχεδιάζει να αφιερώσει ένα πρωινό στους εκπροσώπους της κουβανικής κοινωνίας των πολιτών, τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών αντιφρονούντων, την Παρασκευή πριν από την αναχώρησή της.

Ο ανώτερος κουβανός αξιωματούχος δήλωσε ότι και η κυβέρνησή του θα αυξήσει το «ενδιαφέρον» της για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τις διαμάχες στο Φέργιουσον και τη Νέα Υόρκη. Οι αντίπαλοι της ομαλοποίησης, οι οποίοι κατηγορούν τον Ομπάμα ότι έχει πάρει λίγα ανταλλάγματα για αυτό που περιγράφουν ως «δώρο» στον Κάστρο και στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας, ζήτησαν να τεθούν στο τραπέζι και άλλες αμερικανικές απαιτήσεις. Σε μια επιστολή την Τετάρτη στον υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε ότι η Τζέικομπσον «πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα των αμερικανών πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν υποφέρει στα χέρια του καθεστώτος του Κάστρο, πριν από την παροχή πρόσθετων οικονομικών και πολιτικών παραχωρήσεων σε μια κυβέρνηση που παραμένει εχθρική προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

http://www.washingtonpost.com/world/the_americas/us-cuba-begin-talks-aimed-at-ending-decades-long-estrangement/2015/01/22/cda610b6-a1ba-11e4-91fc-7dff95a14458_story.html?hpid=z3

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα