Καφές… με διδακτορικό
«Τίποτα δεν έχει καλύτερη γεύση από έναν καφέ που φτιάχνει ένας επαγγελματίας μπάρμαν. Ωστόσο, όλο και περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν το πρόσωπο που σε σερβίρει να είναι κάποιος πολύ πιο εξειδικευμένος από εσένα, σε κάτι λίγο πιο ουσιαστικό από τον καφέ. Με τους φοιτητές και τους απόφοιτους πανεπιστημίων που έχουν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ όταν η ύφεση έπληξε την Ευρώπη, με την ελπίδα να βρουν εργασία, το πρόσωπο που σας σερβίρει καπουτσίνο θα μπορούσε να έχει διδακτορικό»: με αυτή την εισαγωγή ο Independent
Υπό τον τίτλο «Ένα διδακτορικό με τον καφέ σας;», η εφημερίδα σχολιάζει αυτή την νέα γενιά πτυχιούχων από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι μεταναστεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να βρουν δουλειά. «Αν και οι πατρίδες τους βρίσκονται κάτω από τις χειρότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, πολλοί από αυτούς αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως η ζωή ως μετανάστης στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι εξίσου άδικη και χωρίς υποσχέσεις». Ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει, όπως είναι αναμενόμενο, και στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ απελπιστική».
Τη χώρα «εκπροσωπεί» μια 25χρονη που σπούδασε Οπτικές Επικοινωνίες, ονόματι Ντέμη Δημητροπούλου, η οποία μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία το 2009: «Φοίτησα μόνο τα τρία από τα πέντε έτη των σπουδών μου, επειδή εκείνη την περίοδο όλο το πανεπιστημιακό σύστημα στην Ελλάδα κατέρρεε. Οι φοιτητές εμπόδιζαν για πολλούς μήνες την διεξαγωγή των μαθημάτων και η χρηματοδότηση για τους εκπαιδευτές και τις εγκαταστάσεις μας είχε στερέψει. Λόγω αυτής της αβεβαιότητας αποφάσισα να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009». Ωστόσο η κατάσταση δεν καλυτέρεψε ιδιαίτερα, καθώς μετά από σπουδές στην Ελεύθερη Τέχνη στο Λονδίνο που έκανε η 25χρονη και παρά την βοήθεια του πανεπιστημίου της, δεν μπόρεσε να βρει δουλειά.
Εν τέλει, κατάφερε να βρει δουλειά στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, ωστόσο μιλά με πικρά λόγια για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Όσο για τη γενιά μου, νομίζω ότι τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Στην Ελλάδα, το 65 τοις εκατό των νεαρών ενηλίκων -κάτω από 30- είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι». «Δεν υπάρχει πλέον η έννοια της επιλογής», λέει. «Όταν βρίσκουμε μια θέση εργασίας, έχουμε την τάση να μένουμε εκεί και να είμαστε ευγνώμονες που βρήκαμε μια δουλειά. Και αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό».
independent
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στον ΑΝΤ1: ΠΑΟΚ – ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ
- Ταχύρυθμα εξειδικευμένα σεμινάρια DJ
- Πώς θα καταλάβεις ότι το κινητό σου παρακολουθείται
- ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ: Πρεμιέρα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στις 23:15
- Τα Καρντασιανς - Επεισόδιο 1
- 5 λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα κερατώνει!
- Αλλαγή ώρας | Κυριακή αλλάζουμε το ρολόι
- Σαρώνει στο διαδίκτυο η φωτό Σαμαρά–Βενιζέλου ως ζευγάρι Ρομά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
- Τελευταία Νέα Antinews
- Καφές… με διδακτορικό
- Μωραίνει Κύριος…
- Και ο λογαριασμός; 1 εκατ. ευρώ για τη “ΔΤ” και 300 εκατ. ευρώ για το “μαύρο” της ΕΡΤ
- «Θα σας κάνω και παιδιά!»
- Πόσο ασφαλείς είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι;
- Η Χρυσή Αυγή μπορεί να ελπίζει στη Ζωή!
- Έξαλλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές με τον Σίμο
- Economist: Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα εμπορίας βρεφών
- Τα συγχωροχάρτια προκαλούν…
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Συνάντηση Οικονομόπουλου – Βότση
- Χάνεται ένα παιδί κάθε δύο λεπτά
- Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση συντάξεων
- Η συνεργασία Μενεγάκη-Ράλλη και ο ρόλος του Μαλέλη
- Χωρίς Μπέγκις με Γαλατά
- Ένταλμα σύλληψης για τον Παλαιοκώστα για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών
- Εγκώμια Γκόμεζ για Μήτρογλου
- Η Εκκλησία της Κρήτης στη μάχη κατά της ανεργίας
- Τρεις συλλήψεις από την Τροχαία σε ταξιτζήδες με πειραγμένα «ταξίμετρα»