Καλά, κακά και… ευτράπελα νέα για τον κορονοϊό…

Η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων FDA έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό πως δεν πρέπει να χορηγείται η ουσία hydroxychloroquine ως θεραπεία για τον COVID-19, παρά μόνο ως μέρος ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε ήδη πάσχοντες.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος Τραμπ την παίρνει καθημερινά, χωρίς καν να έχει προσβληθεί από τον ιό.

Έτσι τουλάχιστον λέει…

Να θυμίσουμε πως πριν από μερικές εβδομάδες ο πρόεδρος της καρδιάς μας είχε προτείνει στους ειδικούς και τη χορήγηση ενέσεων … χλωρίνης(!) για «εσωτερικό καθαρισμό» των πνευμόνων, όπως είχε

πει με πλήρη σοβαρότητα.

Θυμίζοντας τον εξίσου παντογνώστη Ερντογάν, που επέμενε ότι το πετιμέζι από μούρα καταπολεμάει τον κορονοϊό, όπως τον καταπολεμάει και το ιδιαίτερο τουρκικό DNA…

Μιλάμε για πολιτικούς που είναι παράλληλα και ειδικοί επιστήμονες, αλλιώς δεν εξηγείται τόση πολυγνωσία. Ούτε ο δικός μας ο Αλέξης δεν ήξερε τόσα πολλά, αν και ακούγεται πως φέρεται να δήλωσε σε κλειστή παρέα πως ούτε οι Ναζί δεν είχαν κλείσει τα beach bar και τις παραλίες.

Τέλος πάντων…

Όπως λοιπόν δήλωσε ο Τραμπ, πάρα πολλοί άνθρωποι παίρνουν την hydroxychloroquine, και είναι μια χαρά, γι’ αυτό και συστήνει τη γενικευμένη χρήση της.

Από την πλευρά της η FDA μιλάει για την εμφάνιση σοβαρών καρδιακών επιπλοκών σε άτομα που παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο, με τον Ντόναλντ να ανταπαντά με ύφος «εγώ είμαι μια χαρά».

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, η συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του συνταγογραφήθηκε από τον προσωπικό γιατρό του στον Λευκό Οίκο πριν από δυο εβδομάδες, και έκτοτε την παίρνει καθημερινά.

Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι η ουσία αυτή βοηθάει εναντίον του κορονοϊού, ενώ συνεχίζουν να διεξάγονται αρκετές κλινικές δοκιμές της.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε και που αφορά στη χορήγησή της σε ασθενείς πάσχοντες από κορονοϊό σε νοσοκομεία βετεράνων των ΗΠΑ, το συμπέρασμα είναι ότι εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε η hydroxychloroquine είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν απ’ όσες εκείνοι στους οποίους ακολουθήθηκαν οι συνήθεις θεραπευτικές αγωγές.

Τι απαντά ο πανεπιστήμων Τραμπ; Ότι οι συγκεκριμένοι ερευνητές επιστήμονες σίγουρα δεν είναι θαυμαστές και ψηφοφόροι του…

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, μόλις μία εβδομάδα από την ημέρα που ξανάνοιξαν τα σχολεία, εν μέσω μείωσης των κρουσμάτων, υπάρχει τώρα ένα νέο ξέσπασμα του ιού με περίπου 70 κρούσματα τα οποία φαίνονται να συνδέονται με τα σχολεία.

Η επιστροφή πάνω από 200.000 μαθητών στα σχολεία, το 30% του συνολικού αριθμού, σε συνδυασμό με την γενικότερη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, έφερε μια επίφαση κανονικότητας στη χώρα, όμως όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Jean-Michel Blanquer η επιστροφή στα θρανία θέτει τα παιδιά σε νέο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Γι’ αυτό και τα σχολεία ξανακλείνουν άμεσα, δήλωσε.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε αν τα 70 αυτά κρούσματα αφορούν σε μαθητές ή σε δασκάλους, αλλά όπως είπε αφού η περίοδος επώασης είναι 1-2 εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό οι νέοι ασθενείς να έχουν μολυνθεί πριν από την επανέναρξη των σχολείων.

Τέλος, στο χώρο της οικονομίας, παρά τις μαύρες προβλέψεις για «πυρηνικό χειμώνα», το αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνει να επανέρχεται δειλά δειλά.

Και αυτό λόγω της προσδοκίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό.

Οι δείκτες ανέκαμψαν, σκαρφαλώνοντας κατά 3.2% περίπου, το καλύτερο δηλαδή ποσοστό εδώ και δυο μήνες αρνητικής πτώσης.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ομόλογα, σημάδι πως οι επενδυτές είναι πλέον αισιόδοξοι.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average κέρδισε 963 πόντους, ή 4.1%, και έφτασε στο 24.649.

Ο Nasdaq σκαρφάλωσε κατά 2.7%, και ο δείκτης Russell 2000 κατά 5.8%.

Όσον αφορά στις μετοχές γενικότερα, αυτές σημείωσαν άνοδο στη Wall Street ευθύς μόλις ανακοινώθηκαν αισιόδοξες προβλέψεις για ένα νέο πειραματικό εμβόλιο από την εταιρία Moderna της Μασαχουσέτης, οι μετοχές της οποίας πήραν ένα 20% επάνω.

Η αίσθηση των επενδυτών είναι πως ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα επαναφέρει την ψυχολογία, αλλά και την σταθερότητα στον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η οικονομία επανέρχεται με δειλά βήματα.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές που έδειξαν άνοδο είναι εκείνες της τεχνολογίας, των τραπεζών, αλλά και της βιομηχανίας, μαζί με εκείνες εταιριών που βασίζονται στις καταναλωτικές δαπάνες.

Άνοδο σημείωσαν επίσης και οι μετοχές στον χώρο της ενέργειας, καθώς η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού πετρελαίου ξεπέρασε τα $30 για πρώτη φορά εδώ και δυο μήνες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα