Κάτι δεν πάει καλά…

ΤΟ ΔΝΤ δεν μιλάει.

Κι όλοι καταλαβαίνουν πια, πως αυτό δεν είναι «φυσιολογικό».

Κάτι δεν πάει καλά…

--Επειδή η κυβέρνηση καταλαβαίνει πως, όσο δεν μιλάει το ΔΝΤ, πράγματι, «κάτι δεν πάει καλά»…

--Επειδή αυτό άρχισε να το καταλαβαίνει και ο κόσμος…

--Επειδή στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, «περιέργως», δεν συμμετέχει ο ξένος τύπος, που συνιστά «επιφύλαξη» και διατηρεί το κλίμα ανησυχίας για τις ελληνικές εξελίξεις…

--Κι επειδή, όπως και να το κάνουμε, το ΔΝΤ ήταν που «έσπρωχνε» τα πράγματα και τώρα είναι τουλάχιστον «περίεργο» που δεν μιλάει…

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκίνησαν τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΙοι καινούργιο «παραμύθι»:

Ότι το ΔΝΤ θα φύγει από το Ελληνικό πρόγραμμα!

Κι ότι θα εξαγοράσει ο ESM το μερίδιο του ΔΝΤ στο Ελληνικό χρέος (περί τα 17 δισεκατομμύρια σήμερα) κι έτσι δεν θα έχει λόγο στο εξής, πέρα από το να είναι «σύμβουλος» των Ευρωπαίων δανειστών.

Το «υπονόησε», άλλωστε, και ο κ. Ρέγλκιγκ, διοικητής του ESM.

Άρα, «όλα καλά»!

Δεν θα μπορεί από δω και μπρος ο κ. Τόμσεν να ζητάει «παραπάνω μέτρα»!

Επομένως ο Τσίπρας «τάχει βρει με τους Ευρωπαίους», οι οποίοι τώρα «διώχνουν το ΔΝΤ» και θα μείνει αδιατάρακτος να κυβερνά επ’ άπειρον!

Κούνια που τους κούναγε…

* Πρώτον, το ΔΝΤ δεν «φεύγει» από το Πρόγραμμα! Γιατί αν έφευγε, τότε θα κατέρρεε η υφιστάμενη συμφωνία! Η οποία πέρασε στα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όχι ως «σύμβουλος». Αλλά ως «δανειστής»!

Αν έφευγε το ΔΝΤ, τότε θα έμπαινε πρόβλημα νομιμότητας του Ελληνικού Προγράμματος σε μια σειρά από Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Και θα επέστρεφε άμεσα το φάσμα του grexit…

* Δεύτερον, η πρόταση Ρέγκλιγκ δεν αφορά την «αποχώρηση» του ΔΝΤ από το Ελληνικό Πρόγραμμα, αλλά, αντιθέτως, την παραμονή του!

Γιατί το ίδιο το Ταμείο υποστηρίζει πως έχει ήδη δανείσει «πολλά» στην Ελλάδα (την ώρα που έχει ανάγκες να δανείσει άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης και πιο φτωχές από μας) και δεν έχει περιθώρια να μας δανείσει άλλα…

Οπότε ο Ρέγκλιγκ πρότεινε στο ΔΝΤ, ως μια ιδέα, να αγοράσει το ήδη υφιστάμενο χρέος του προς την Ελλάδα (ή μέρος του), ώστε να έχει περιθώρια το ΔΝΤ να δώσει καινούργια δάνεια στην Ελλάδα.

Αυτό είναι για να διευκολυνθεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα δανεισμού. Όχι για να «φύγει»…

* Τρίτον, από αυτή την «κίνηση» (αν γίνει, τελικά) η Ελλάδα θα κερδίσει πράγματι (τα επόμενα χρόνια), επειδή τα επιτόκια που χρεώνει το ΔΝΤ στα χρήματα που μας δανείζει είναι παραπάνω από τα αντίστοιχα επιτόκια που μας δανείζει το ESM. Αλλά η διαφορά σε ετήσιους τόκους (που θα κερδίσουμε) είναι της τάξης των 120 με 210 εκατομμυρίων το χρόνο (ανάλογα με το πόσο μερίδιο του χρέους μας προς το ΔΝΤ θα αγοράσει ο ESM). Κι από αυτό το «κέρδος» για την Ελλάδα μεγάλο μέρος θα «εξουδετερωθεί» καθώς θα αυξηθεί ο δανεισμός της, άρα και οι ετήσιοι τόκοι.

Επομένως, δεν κερδίζουμε πολλά τώρα. Τα πολλά τα κερδίσαμε με το PSI, όταν ολόκληρο σχεδόν το χρέος μας έπεσε από το 5% περίπου στο 0,7% και το 1,7%, κι έτσι κάθε χρόνο εξοικονομούμε πλέον 10 δισεκατομμύρια σε τόκους! Αυτό ήταν, πράγματι, μεγάλη «ανάσα» κι έγινε το 2012…

Τώρα 100-200 εκατομμύρια το χρόνο - κι αυτά «σκάρτα» - είναι σταγόνα στον ωκεανό…

* Τέταρτον, και σπουδαιότερο: για να μείνει το ΔΝΤ θέλει ένα μηχανισμό «κόφτη», αυστηρότερο απ’ ό,τι υπήρχε ως τώρα! Αυτό που μας παρουσιάζουν ότι συμφωνήθηκε είναι ένας «κόφτης», όχι αυτόματος, αντίστοιχος με ό,τι υπήρχε ως τώρα. Αλλά δεν μας ζητάνε αυτό πια. Και δεν συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα αυτό - που ήδη υπάρχει εξ άλλου.

Εκείνο που ζητάνε είναι πως, αν τα έσοδα και οι δαπάνες του δημοσίου ήδη δείχνουν για την τρέχουσα χρόνια πως θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο, αυτό να οδηγεί σε αυτόματες μειώσεις δαπανών σε πρώτη φάση (ή/και σε αυξήσεις φόρων στη συνέχεια).

Δεν θα τεθεί σε λειτουργία ο αυτόματος «κόφτης» του χρόνου τον Απρίλιο, όπως λέγεται. Θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία!

Ιδιαίτερα, αν κάποιος από τους δανειστές υποστηρίξει πως απόκλιση ήδη υπάρχει…

Αυτός ο «κάποιος» είναι το ΔΝΤ: Που δεν δέχεται ούτε τα περσινά αποτελέσματα, τα οποία πρόσφατα «πανηγύριζε» η κυβέρνηση (δήθεν πρωτογενές «πλεόνασμα» 0,7%). Το ΔΝΤ δεν δέχθηκε ποτέ αυτό τον ισχυρισμό. Μιλάει για πρωτογενές έλλειμμα πέρσι!

Πολλώ μάλλον δεν δέχεται πως πάμε για «πλεόνασμα» 1,5% φέτος, όταν υποστηρίζει πως ξεκινάμε πολύ πιο χαμηλά: Από έλλειμμα πέρσι…

Συνεπώς, μόλις ψηφιστεί ο αυτόματος «κόφτης», είναι θέμα ελαχίστου χρόνου να ζητήσει να ενεργοποιηθεί αμέσως. Αλλιώς το ΔΝΤ μπορεί να απειλήσει να φύγει. Πράγμα που δεν μπορούν να δεχθούν οι Ευρωπαίοι…

Και τότε θα ληφθούν αυτόματα πρόσθετα μέτρα λιτότητας, που δεν θα ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή, αλλά θα ισχύσουν αμέσως με μηχανισμό που θα έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή!

Και τότε να δείτε «χαρές και πανηγύρια» για το ΣΥΡΙΖΑ!

* Πέμπτον, το ΔΝΤ δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ούτε για τον αυτόματο «κόφτη» ασφαλώς, αλλά ούτε για ένα άλλο ζήτημα που μας αφορά: το κούρεμα του χρέους!

--Εδώ οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάνουν πίσω (γιατί δεν περνάει από τα Κοινοβούλιά τους)

--Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κάνει πίσω (γιατί έχει πρόβλημα και με το Καταστατικό του και με τους εσωτερικούς του συσχετισμούς), οπότε είμαστε ξανά σε αδιέξοδο.

Το μόνο που μπορεί να γίνει για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι να κουρέψει το Ελληνικό χρέος η ίδια η Ελλάδα! Πληρώνοντας γύρω στα 20 δισεκατομμύρια με εφάπαξ κούρεμα καταθέσεων!

* Έκτον: Μετά το κούρεμα καταθέσεων, το ΔΝΤ θα ζητήσει να «ελαφρύνει» το Πρόγραμμα και να μειωθούν οι στόχοι (άρα να υπάρξει και μείωση φόρων), ώστε να γίνει πιο ρεαλιστικό. Να μπορεί να «βγει»…

Γιατί σήμερα το ΔΝΤ εξηγεί σε όλους τους τόνους, σε κάθε ευκαιρία και με όλους τους τρόπους ότι το (τρέχον) Πρόγραμμα (που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν βγαίνει!

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε το δεύτερο Μνημόνιο που τελείωνε και που αποδεδειγμένα «έβγαινε» από την προηγούμενη κυβέρνηση, για να το αντικαταστήσει με ένα νέο Μνημόνιο (το τρίτο) που δεν βγαίνει!

Αυτό το «ελαφρύτερο» Πρόγραμμα (αφού όμως μεσολαβήσει κούρεμα καταθέσεων) θα περιλαμβάνεται στο νέο (Τέταρτο) Μνημόνιο που θα κληθεί η ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει, για να μπει ξανά το ΔΝΤ όπως πιέζουν οι Ευρωπαίοι.

Κι έτσι όλοι θα είναι «ευχαριστημένοι»:

--Οι Ευρωπαίοι, γιατί παρέμεινε το ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα όπως έχουν δεσμευτεί στα Κοινοβούλιά τους. Αλλά και γιατί απέφυγαν να «κουρέψουν» οι ίδιοι το Ελληνικό χρέος, πράγμα που δεν θα «πέρναγε» με τίποτε από τα Κοινοβούλια τους.

--Και το ίδιο το ΔΝΤ, γιατί και κουρεύτηκε τελικά το Ελληνικό χρέος, (αν και το πλήρωσαν οι Έλληνες καταθέτες) και έγιναν πιο «ρεαλιστικοί» οι στόχοι του Προγράμματος.

Οι μόνοι που δεν θα μπορούν να σταθούν πια, είναι η κυβέρνηση Τσίπρα!

Αλλά αυτοί είναι «αναλώσιμοι» για όλους τους «έξω»…

Γι’ αυτό σας λέω:

--Τώρα τους απαξιώνουν ως «μελλοντική αντιπολίτευση» (αφού ψηφίζουν τα πάντα και τελικά θα τους «χρεώσουν» και το κούρεμα καταθέσεων).

--Και μόλις υπογράψουν, θα τους «τραβήξουν το χαλί» και θα τους καταργήσουν και ως κυβέρνηση.

Πότε θα γίνουν αυτά;

Σε λίγες μέρες; Σε λίγες εβδομάδες; Σε λίγους μήνες;

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και τις ισπανικές εκλογές του Ιουνίου. Πριν;

Θα δούμε…

Το βασικό τώρα για όλους τους δανειστές είναι να υπογράψει ο Τσίπρας τα πάντα…

Μετά θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο «αδιέξοδο», με την Ελληνική κυβέρνηση να μη μπορεί να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε και το ΔΝΤ να διακηρύσσει ότι δεν βγαίνει το Πρόγραμμα (όπως ήδη κάνει) και όλους μαζί να πρέπει να βρουν μια λύση γρήγορα…

Κι άλλη λύση δεν υπάρχει, πέρα από αυτό που μόλις περιγράψαμε ή αλλιώς ένα grexit (κούφια η ώρα που το ακούει)…

Αλλά ως τότε, δηλαδή μέχρι να υπογράψει τα πάντα ο Τσίπρας, το ΔΝΤ δεν μιλάει – αν και ήταν «λαλίστατο» ως πολύ πρόσφατα – γιατί όλοι οι έξω συμφωνούν πως το βασικό για την ώρα είναι να υπογράψει τα πάντα ο Τσίπρας!

Κι ύστερα να φύγει και να έλθει κάποιος άλλος, να εφαρμόσει ένα πολύ πιο ρεαλιστικό Πρόγραμμα…

Να γιατί ξαφνικά έπαψαν να πανηγυρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΙοι…

Όντως! Κάτι δεν πάει καλά.

Και τώρα έχουν αρχίσει να το ψυλλιάζονται και οι ίδιοι…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα