Κινέζοι αναλυτές: Οι ΗΠΑ «θυσιάζουν» την Ευρώπη για τα συμφέροντά τους

Η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ωφελεί μόνο τις ΗΠΑ, εκτιμούν Κινέζοι αναλυτές. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του Πεκίνου προβλέπουν ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις, ενώ για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λένε ότι κερδίζουν μόνον οι ΗΠΑ

Τόσο ο κινεζικός Τύπος, όσο και αναλυτές, διεθνολόγοι και στρατιωτικοί παρατηρητές

της Κίνας έχουν ερμηνεύσει εξαρχής τη σύγκρουσης στην Ουκρανία, ως στρατηγικό παιχνίδι μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Σήμερα, εκτιμούν ότι ο πόλεμος αυτός έχει βλάψει ήδη την Ουκρανία, τη Ρωσία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά καθόλου τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, κατ΄ αυτούς, η Ουάσιγκτον είναι η μόνη ωφελημένη.

Το ελιξίριο του ΝΑΤΟ

«Οι νεοεισερχόμενες χώρες δεν θα είναι ασφαλέστερες, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν οι νέες πρώτες γραμμές μιας απρόβλεπτης σύγκρουσης Ρωσίας-ΗΠΑ», υποστηρίζουν Κινέζοι αναλυτές με σχόλια και άρθρα , στον κινεζικό Τύπο, αποτυπώνοντας την ανησυχία του Πεκίνου, γύρω από τους στόχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες αναλύσεις που δημοσιεύονται στον κινεζικό Τύπο, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως μπορεί να ανακόψει τη «φθίνουσα ηγεμονία των ΗΠΑ», μόνον εάν διατηρήσει εντάσεις και σε άλλες περιοχές ή υποκινώντας περισσότερες συγκρούσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ΗΠΑ διατηρούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το ΝΑΤΟ, ούτως ώστε να μην αφήσουν περιθώρια συμβιβασμού στη Μόσχα, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές.

«Επειδή πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, το ΝΑΤΟ ήταν ήδη «εγκεφαλικά νεκρό», όπως είχε πει στο παρελθόν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, η υποκίνηση και η πρόκληση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν βασικό σχέδιο που προωθούσαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να σώσουν ή να ξαναδώσουν ζωή στην Ατλαντική συμμαχία. Τώρα βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι είναι η πηγή της δύναμης των ΗΠΑ στην Ευρώπη», σημειώνει ο ειδικός στις αμερικανικές μελέτες και ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Λου Ξιάνγκ, στους κινεζικούς Global Times.

Νέες συγκρούσεις

Κι ενώ η επέκταση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία μπορεί να διαρκέσει έως κι ένα χρόνο, κλειδί των εξελίξεων, σύμφωνα με τους Κινέζους, θεωρείται το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία, ειδικά μετά τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να σταθεί εμπόδιο η Τουρκία στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς, όπως σημειώνουν, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλήρως την επέκταση.

Το μέλλον τη Ευρώπης, γίνεται πιο αβέβαιο και επικίνδυνο, με την επέκταση του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Λου Ξιάνγκ, ο οποίος σύμφωνα με τους Global Times, προβλέπει έναν πιθανό νέο γύρο συγκρούσεων στην Ευρώπη: «Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ γίνονται ολοένα και πιο εχθρικά απέναντι στη Ρωσία, όπως η Λιθουανία και η Πολωνία, οπότε, όταν η Μόσχα τελειώσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, θα είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει», αναφέρει ο Κινέζος ερευνητής.

Το αν η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι όντως πιο ασφαλείς μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τον κινεζικό Τύπο. Σε ορισμένα δημοσιεύματα επισημαίνεται, ακόμη, ότι η επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας πυροδοτεί περαιτέρω την περιφερειακή αστάθεια, ενώ για τους Global Times που ειδικεύονται στις διεθνείς εξελίξεις, «η επέκταση σκηνοθετείται για να ανάψει φωτιές πολέμου στην περιοχή της Βαλτικής».

Πυρηνική κρίση στην Ευρώπη

Δημοσίευμα του Αλ Τζαζίρα, αναφέρει- επικαλούμενο ανώνυμη πηγή- ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, σε απάντηση της νατοϊκής επέκτασης στη Βόρεια Ευρώπη.

Για τον Κινέζο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα και τηλεοπτικό σχολιαστή, Σονγκ Ζον Πινγκ , επίσης, είναι «απολύτως πιθανό» να αναπτύξει η Ρωσία πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ, αλλά και σε άλλες περιοχές προκειμένου να απαντήσει σε ενδεχόμενη απειλή.

«Η Ρωσία δεν ανησυχεί τόσο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά για την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ή πυρηνικών όπλων σε αυτές τις δύο χώρες», υποστηρίζει ο Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής.

Και παρόλο που οι δύο χώρες της Βόρειας Ευρώπης, είναι γνωστό ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν τη Ρωσία με αυτό τον τρόπο, κατά τον Σονγκ Ζον, «μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό να χάσουν την ανεξαρτησία της λήψης αποφάσεων, όσον αφορά την ανάπτυξη όπλων και στρατιωτικών βάσεων στα εδάφη τους».

Η Σουηδία, πάντως, έχει δηλώσει επανειλημμένα, ότι δεν θέλει στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της ούτε να φιλοξενήσει πυρηνικούς πυραύλους, αλλά και η Φινλανδία δεν θα ήθελε το ΝΑΤΟ να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα ή στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας σε ιταλική εφημερίδα.

Τα κέρδη

Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας, Κουι Χονγκτζιάν ,οι ΗΠΑ προσφέρουν απλώς «υποσχέσεις ασφαλείας» για να δελεάσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. «Από την πρόκληση της σύγκρουσης Ρωσίας Ουκρανίας, μέχρι την επέκταση του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ κρατούν σε ομηρία την ασφάλεια της Ευρώπης και των συμμάχων της, προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους».

Και αυτό φαίνεται και στην ενεργειακή κρίση, κατά τον Χονγκτζιάν, καθώς οι ΗΠΑ στο όνομα της λεγόμενης προστασίας και βοήθειας στην Ευρώπη, επωφελούνται, προκειμένου να γίνουν η εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την Ευρώπη.

«Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ κερδίζουν πολύ περισσότερα από ό,τι η Ευρώπη στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», υποστηρίζει ο Χονγκτζιάν

«Ανάνηψη βρυκολάκων»

Επισημαίνεται ότι κατά τους Κινέζους αναλυτές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να συντονίσουν τους συμμάχους τους κατά της Ρωσίας, δαιμονοποιώντας τη Μόσχα, και μεγεθύνοντας τις απειλές που προέρχονται από το Κρεμλίνο, προκειμένου να αντιστρέψουν τη «φθίνουσα επιρροή τους παγκοσμίως»,

Από την άλλη, ο Χονγκτζιάν εκτιμά πως εάν ο κόσμος εισέλθει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο με ατελείωτες συγκρούσεις και εντάσεις, τότε «η ηγεμονία των ΗΠΑ θα παραταθεί»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και έτερος Κινέζος διεθνολόγος, ο οποίος μιλώντας ανωνύμως στους Global Times, άφησε αιχμές κατά της σχολής σκέψης που υποστηρίζει ότι οι πολεμικές συγκρούσεις θα επιτάχυναν τάχα τη φθορά της αμερικανικής ισχύος.

«Οι νεοανερχόμενες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, πρέπει να καταλάβουν ότι η έναρξη αντιπαραθέσεων δεν θα επιταχύνει την παρακμή της παλιάς ηγεμονίας», υποστήριξε.

Μία φράση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεση αιχμή κατά της επιλογής της Μόσχας, να ξεκινήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Περιγράφοντας, επίσης τη στρατηγική της Ουάσιγκτον, περισσότερο με όρους επικοινωνίας, παρά επιστημονικής ανάλυσης, ο Κινέζος διεθνολόγος την παρομοιάζει «με ετοιμοθάνατο βρυκόλακα που πίνει νέο αίμα… και το βαμπίρ έχει ανάγκη από περισσότερο αίμα»,σημειώνει.

Οι παραπάνω απόψεις απηχούν πιθανότατα αντίστοιχους προβληματισμούς του Πεκίνου, το οποίο αντιλαμβάνεται πλέον καλά ότι αποτελεί τον επόμενο και βασικότερο στόχο της αμερικανικής στρατηγικής για ανάκτηση της χαμένης ισχύος.

Από την άλλη, είναι προφανές ότι ενδεχόμενη ήττα της Ρωσίας, μαζί με μια αλλαγή του καθεστώτος στο Κρεμλίνο, θα αποτελούσαν για την Ουάσιγκτον άριστη βάση για μια ευρεία περικύκλωση του κινεζικού δράκου. Οπότε, η στήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη, προς το παρόν.

The post Κινέζοι αναλυτές: Οι ΗΠΑ «θυσιάζουν» την Ευρώπη για τα συμφέροντά τους appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα