«Κλειδί» για την προσφυγική κρίση η Τουρκία, λέει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε τον «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας στην επίλυση της κρίσης των προσφύγων στην Ευρώπη, εν όψει της επίσκεψης το Σαββατοκύριακο στην Άγκυρα, καθώς η κυβέρνησή της κατέστησε αυστηρότερους τους κανόνες παροχής ασύλου, για να ανακόψει την εισροή των νέων αφίξεων.

Με την ΕΕ διχασμένη ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχειας στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, η εξασφάλιση της

συνεργασίας της Τουρκίας θεωρείται όλο και περισσότερο κεντρικής σημασίας για τη διαχείριση του προβλήματος.

Η Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από το κόμμα της για να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή για τους πρόσφυγες, περιέγραψε την πρόκληση της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ως «ιστορικό καθήκον» και είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Άγκυρα να αντιμετωπίσει την εισροή. «Χωρίς αμφιβολία η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση», είπε η καγκελάριος στην Μπούντεσταγκ, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες σήμερα το βράδυ. «Οι περισσότεροι πρόσφυγες πολέμου, οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη, ταξιδεύουν μέσω Τουρκίας. Δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε και να ανακόψουμε την μετακίνηση των προσφύγων, χωρίς να εργαστούμε από κοινού με την Τουρκία», πρόσθεσε. Αυτό περιλαμβάνει το να δοθεί στην Τουρκία μεγαλύτερη υποστήριξη για τη φροντίδα των προσφύγων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη συμβολή στην ασφάλεια των συνόρων και την καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων σωματεμπόρων, είπε.

Η Γερμανία, ένας ελκυστικός προορισμός για τους μετανάστες, αναμένει φέτος ένα ρεκόρ αφίξεων, που εκτιμούνται από 800.000 έως ένα εκατομμύριο. Στο Βερολίνο, οι βουλευτές ενέκριναν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και απέλασης και τη μείωση των κινήτρων για τους οικονομικούς μετανάστες για να έρθουν στη Γερμανία. «Ο αριθμός των ατόμων που έρχονται σε μας φέτος είναι απλά πάρα πολύ υψηλός», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αν και αρνήθηκε να δεσμευτεί για ένα όριο, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις της Μέρκελ με μία έκκληση για διεθνή λύση στην κρίση.

Η Μέρκελ βρίσκεται υπό ιδιαίτερη πίεση από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της (CDU), για να λάβει μια πιο σκληρή γραμμή για τους πρόσφυγες, αν και απέρριψε εκκλήσεις να απομακρύνουν τους αιτούντες άσυλο.

Εγχώρια πίεση

Στο Μόναχο, ο ηγέτης του CSU Χορστ Σιχόφερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα αποτύχουν αν δεν περιοριστεί η μετανάστευση. «Εάν δεν θέσουμε όρια στον αριθμό των μεταναστών, ο πληθυσμός θα το κάνει αντί για εμάς, άροντας την εμπιστοσύνη», είπε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παλίρροιας των προσφύγων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, για να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην περιοχή.

Η Μέρκελ σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η καγκελάριος είπε ότι ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη για τις ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη να επικρατήσουν οι ευρωπαϊκές αξίες στις συνομιλίες με την Τουρκία, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κρίση των προσφύγων. Όσον αφορά το μακροχρόνιο αίτημα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, πρόσθεσε: «Οι Συνθήκες θα πρέπει να τηρούνται και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία διεξάγονται χωρίς να προδικάζουμε».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Βερολίνο είπε στο Reuters την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υποστηρίξει την πρόταση της ΕΕ να θέσει την Τουρκία στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», οι πολίτες των οποίων έχουν ελάχιστες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη. Στο παρελθόν η Γερμανία αντιμετώπιζε με σκεπτικισμό την πρόταση, κυρίως λόγω του ιστορικού της Άγκυρας στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της κουρδικής μειονότητας.

Η Μέρκελ είπε ότι η σύγκρουση στη Συρία, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, ήταν η μεγαλύτερη αιτία της μεταναστευτικών ροής προς την Ευρώπη. «Για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα αυτή, που πλήττεται τόσο τρομερά από την τρομοκρατία και τη βία, και να επέλθει η ειρήνη μακροπρόθεσμα, φυσικά χρειαζόμαστε μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου που περιλαμβάνει τη Ρωσία και άλλους διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών παραγόντων», είπε.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα