Κολομβία-δημοψήφισμα: Οι πολίτες απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία με τις Farc

Οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία-ορόσημο με τους αντάρτες των FARC, σε ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται σοκαριστικό, με το 50.24% να ψηφίζουν κατά. Η συμφωνία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και του ηγέτη των FARC Τιμολέων Χιμένεθ μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων. Αλλά έπρεπε να επικυρωθεί από τους Κολομβιανούς, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Απευθυνόμενος στο έθνος, ο Πρόεδρος Σάντος είπε ότι αποδέχεται το

αποτέλεσμα, αλλά θα συνεχίσει να προσπαθεί για την επίτευξη της ειρήνης. Είπε ότι η τρέχουσα κατάπαυση του πυρός παραμένει και ότι είχε ζητήσει σε διαπραγματευτές να ταξιδέψουν στην Κούβα για να συμβουλευθούν τους ηγέτες των FARC. "Δεν θα παραιτηθώ" δήλωσε. "Θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη, μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας μου, επειδή αυτός είναι ο τρόπος για να αφήσω μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας".

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των FARC, γνωστός ως Τμοτσένκο, είπε ότι η ομάδα παραμένει προσηλωμένη στην εξασφάλιση της λήξης του πολέμου. Οι αντάρτες νωρίτερα δέχτηκαν να καταθέσουν τα όπλα τους μετά από 52 χρόνια συγκρούσεων, συμμετέχοντας στην πολιτική διαδικασία. Αλλά οι επικριτές είπαν ότι η συμφωνία αντιμετωπίζει τις FARC, που οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν τρομοκρατική ομάδα, πάρα πολύ επιεικώς. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε πολύ μικρότερη διαφορά από ό,τι αναμενόταν και σόκαρε πολλούς Κολομβιανούς. Η συμφωνία απορρίφθηκε από το 50,2% των ψηφοφόρων, ενώ το 49,8% ψήφισε υπέρ - μια διαφορά μικρότερη από 63.000 ψήφους στα 13 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Το αποτέλεσμα-έκπληξη σημαίνει ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι πλέον αβέβαιη.

Ο πρώην Πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκστρατείας του "όχι", δήλωσε ότι όλοι οι Κολομβιανοί ήθελαν την ειρήνη, αλλά η συμφωνία απαιτείται "διορθώσεις".

Γιατί απορρίφθηκε η συμφωνία

Αυτή ήταν αναμφισβήτητα η πιο σημαντική ψηφοφορία στην ιστορία της Κολομβίας και η κυβέρνηση ήλπιζε ότι η υπόσχεση της ειρήνης θα πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων να δεχθεί τη συμφωνία. Αλλά ο φόβος ότι έγιναν πάρα πολλές παραχωρήσεις στους αντάρτες οδήγησε τους πολίτες της Κολομβίας να απορρίψουν τη συμφωνία (αν και η προσέλευση, μόλις 40%, ήταν εντυπωσιακά χαμηλή).

Οι όροι της συμφωνίας εξακολουθούν να ανησυχούν πολλούς Κολομβιανούς. Ο Πρόεδρος Σάντος είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β' για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει 260.000 ανθρώπους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον πρόεδρο, ο οποίος από την εκλογή του το 2010 είχε υποσχεθεί να τερματίσει τη σύγκρουση, εξαιτίας της οποίας έχουν μετατοπιστεί περίπου οκτώ εκατομμύρια άτομα. Πριν από μια εβδομάδα περίπου, γιόρταζε με τους ηγέτες του κόσμου και τους διοικητές των FARC το τέλος της τελευταίας και πιο μακροχρόνιας ένοπλης σύγκρουσης της Λατινικής Αμερικής, σε μια τελετή στην ιστορική πόλη Καρταχένα.

Οι αντάρτες έκαναν σχέδια για να καταθέσουν τα όπλα και να συσταθεί ένα πολιτικό κόμμα εντός έξι μηνών. Αλλά ο πρόεδρος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην πρόσφατη ιστορία της Κολομβίας.

Η ειρηνευτική συμφωνία των 297 σελίδων είναι ένα βαθιά διχαστικό θέμα στην Κολομβία, και η κυβέρνηση κατηγορείται ότι θεώρησε βέβαιη τη νίκη. Πολλοί από εκείνους που αντιτίθενται στη συμφωνία εξοργίστηκαν επειδή οι αντάρτες που ήταν υπεύθυνοι για τόσους θανάτους δεν θα τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αντισταθμίσει αυτές τις ανησυχίες καθ' όλη την εκστρατεία για το δημοψήφισμα, δαπανώντας χρήματα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, διοργανώνοντας συναυλίες για την ειρήνη και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την προσέλευση στις κάλπες.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα