Κορονοϊός: 698 νέα κρούσματα, 299 διασωληνωμένοι, 26 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 698, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Πρόστιμα, συλλήψεις και λουκέτα, για παραβίαση των μέτρων, το τριήμερο 12-14 Φεβρουαρίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 172.824

(ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 58 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.152 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 299 (67,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.224 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 201 (ημερήσια μεταβολή -18,95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 226 ασθενείς.

Γεωγραφική κατανομή των 698 κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 698 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

28 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

54 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

51 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

93 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

45 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

39 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

56 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

62 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

5 κρούσμα στην Π.Ε Ημαθίας

9 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

3 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

6 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

20 κρούσματα στην Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε.Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε Πέλλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

10 κρούσματα στην Π.Ε Χίου

23 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ρεκόρ με 25.000 εμβολιασμούς σήμερα - Ξεπέρασαν τους 550.000 - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Εξαιρετικά σημαντικό και συγκινητικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ανέφερε κατά την ενημέρωση .για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σήμερα μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 550.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι οι πολίτες που δεν προσήλθαν στο ραντεβού τους για την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουν. Δεν θα ισχύσει το διάστημα της ποινής, ενώ για τους πολίτες που είχαν ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες τι θα γίνει με τον επαναπρογραμματισμό τους.

Από τα 750 εμβολιαστικά κέντρα που αναπτύχθηκαν σήμερα στη χώρα, παρουσιάστηκαν προβλήματα λόγων καιρικών συνθηκών σε ελάχιστα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Στο Καπανδρίτι και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, λόγω δυσκολίας πρόσβασης του προσωπικού το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε τις μεσημεριανές ώρες. Στην Ικαρία και την Κεφαλονιά, που δεν έγιναν διανομές καθώς ακυρώθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις, τα ραντεβού επαναπρογραμματίστηκαν για τις επόμενες μέρες. Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε μάλιστα, ότι και αύριο θα γίνουν προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών.

Σήμερα ενεργοποιήθηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking - στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη. στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Ο γ.γ. ΠΦΥ αναφέρθηκε και στην προτεραιοποίηση, λέγοντας ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτομερή επεξεργασία των επιστημονικών δεδομένων. Είπε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι απολύτως κατανοητές στο επίπεδο των επιστημόνων. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες; Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες. Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση σχετικά με τις παθήσεις. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

Μ. Θεοδωρίδου: Ποιοι έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό

Η ηλικιά αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας επισήμανε απόψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωριδου, ιδίως όταν υπάρχει συγκεκριμένη διαθεσιμότητα εμβολίων όπως πρόσθεσε. Η ίδια εξήγησε ότι 9 στα 10 ατομα που έχασαν τη μάχη με τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορονοϊό ήταν άνω των 60 ετών. «Η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα» τόνισε και πρόσθεσε πως αυτοί που πρέπει πρώτοι να προσφεύγουν καθώς κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γηραιότεροι ιδίως εάν έχουν και κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ωστόσο, άμεσα, όπως ειπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αναξαρτήτως ηλικίας. Είναι όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων καθώς και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Επίσης άτομα με νεφρική ανεπάρκεια και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Όσοι υποφέρουν από κυστική ίνωση. Για τους καρκινοπαθείς προτεραιότητα θα έχουν οσοι βρίσκονται υπό αγωγή για καρκίνο συμπαγούς οργάνου και όσοι έχουν αιματολογικούς καρκίνους. Επίσης όσα άτομα βρίσκονται σε άνοσοκαταστολή αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, όπως άσθμα και ΧΑΠ σοβαρού βαθμού. Ακόμη οι ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο, σύνδρομο Down αλλά και άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις. Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις ομάδες αυτές καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθήσουν αργότερα. Επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα αναρτηθουν τις προσεχείς ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας.

Στη συνέχεια σειρά θα πάρουν οι ασθενείς με ηπιότερα από τα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα, όπως ασθενείς με χρόνια καρδιολογικά νοσήματα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, όσοι πάσχουν από νοσήματα του αναπνευστικού, ασθενείς με καρκίνο, ασθενείς σε ηπιότερη ανοσοκαταστολή, ασθενείς με χρονια νεφρική νόσο, ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, άτομα μα αιμοσφαιρινοπάθειες, άτομα με σπληνεκτομή ή άλλη νόσο στη σπλήνα, άτομα με σοβαρή αναπηρία και φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες και όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή.

Όπως τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου είναι πολύ δύσκολη η ταξινόμηση και η ανεύρεση των ατόμων με αυτά τα νοσήματα, αλλά σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά ο κωδικός νόσου ή ακόμα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι ήδη είναι διαθεσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Pfizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρὠτη στη δεύτερη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα